Alestorm – Back Through Time

Škótsko sa veľmi neradí medzi metalové veľmoci a už vôbec nie ak ide o folk metal. Tento fakt sa však už nejaký ten rok snaží vyvrátiť formácia ALESTORM. Novinka Back Through Time je síce iba tretím štúdiovým albumom, no kapela má za sebou napríklad aj kompiláciu s folk metalovými kolegami TÝR a HEIDEVOLK.
Novinka obsahuje trinásť skladieb, ktoré sú tak skvele prepojené, že koniec albumu príde nečakane a veľmi rýchlo. Páni to zobrali priamo od podlahy. Úvodné skladby albumu sa nesú v pirátskom duchu, čo dokazuje aj videoklip ku skladbe Shipwrecked. ALESTORM na novinke ponúkajú veľmi výživnú zmes veselosti s dostatkom folkových prvkov. Skladby sú vďaka zborovým refrénom pomerne hymnické a chytľavé, ako sa na tento štýl patrí. Piesne majú rovnaký koncept, ktorý som už načrtol, no pri tejto veľmi chytľavej melódii nehrozí, že by poslucháča unudili. Na prvé počutie poslucháča (respektíve fanúšika tohto štýlu) priam strhnú, pri detailnejšom rozbore sa však miestami môže zdať, že sú trochu jednoduché a hodili by sa ako úvodná zvučka pre detskú reláciu rodičov odchovaných na metale. Presným dôkazom a pre mňa aj tŕňom v oku je už spomínaný klip ku skladbe Shipwrecked.

Na albume chválim rozmanitosť prvkov. Nechcem rozpisovať jednotlivé skladby, lebo pri tak kvalitnom albume by to bolo na niekoľko strán. Back Through Time ponúka naozaj šťavnatú zmes pretekov gitár s bicími, ktoré sa hlavne v niektorých intrách (Buckfast Powersmash) približujú nejakému kvázi soft trash metalu. Do toho hudobníci primiešajú po pár sekundách folkové prvky a keď príde na vokálne časti, opäť tu máme zmes prevažne tvrdších častí od vokalistu Christophera. Refrény sú veselé a len málokto sa nezaobíde aspoň bez malého náznaku asociácie v podobe pohupávania, či iných klasických metalových tanečných prvkov. V strede albumu sa však muzikanti rozhodli predsa len trochu zmeniť zaužívané postupy a v skladbe Scrapping the Barrel zvoľnili z tempa. Rôzne nástroje ostali, no akoby kapela oznamovala odpískanie prvého polčasu a skladba vyznie ako pokojnejšia hymnická záležitosť. Toto malé zvoľnenie však trvalo len jednu skladbu. V ďalšej si ALESTORM zrejme zobrali príklad od ich fínskych kolegov KORPIKLAANI a ako správna folk metalová formácia aj oni poslucháčom ponúkli pesničku s príslovečným abstinenčným názvom – Rum. Zvyšok albumu sa nesie už v klasickom „pohupávacom“ tempe a taktovku úplne prevzali zborové spevy a nielen refrény. Na záver si hudobníci pripravili dve bonusové skladby a garantujem vám, že ak vami nepohlo počas celého albumu, tak ďalšia alkoholická tancovačka v rytme Flinstonovcov, I am a Cider Drinker, to určite napraví.

Z albumu Back Through Time mám ako fanúšik tohto štýlu veľmi dobrý pocit. Podľa môjho názoru sa nový ALESTORM vydaril oveľa viac ako posledný album najväčších stálic v tomto žánri – KORPIKLAANI. Ja osobne ho radím tesne za posledný album TURISAS, ktorý odo mňa pred pár týždňami dostal prvú desiatku. Vyzdvihnúť najlepšie skladby je ťažké, keďže koncept je rovnako veselý na celom albume, no u mňa to vyhrali hlavne Shipwrecked a I Am a Cider Drinker. Back Through Time je opäť po dlhšej dobe album, ktorý po dopísaní recenzie rozhodne nezapadne u mňa prachom.

Žáner: pirate folk/power metal
Krajina pôvodu: Škótsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 3.6.2011
Web: www.alestorm.net
Zostava:
Christopher Bowes – vokály, klávesy
Dani Evans – gitara, basgitara, doprovodné vokály
Gareth Murdock – basgitara, doprovodné vokály
Peter Alcorn – bicie
Diskografia:
Captain Morgans Revenge – 2008
Black Sails at Midnight – 2009
Back Through Time – 2011
Tracklist:
Back Through Time (5:03)
Shipwrecked (3:31)
The Sunkn Norwegian (4:07)
Midget Saw (3:18)
Buckfast Powersmash (2:33)
Scraping the Barrel (4:40)
Rum (3:29)
Swashbuckled (3:53)
Rumpelkombo (0:07)
Barretts Privateer /Stan Rogers cover/ (4:40)
Death Thores Of The Terrorsquid (7:47)
I am a Cider Drinker /Bonus Track/ (2:59)
You Are a Pirate /Bonus track/ (1:33)
Definitíva:
Back Through Time nie je album pre náročného
 poslucháča, ktorý očakáva hudobné
 a spevácke skvosty.  Ale o tom tento žáner ani nie je.
Novinka od ALESTORM je výborná oddychovka
 niekam do baru a rozhodne aj na koncert,
či festival, kde bude mať kapela s týmito
 skladbami podľa mňa rozhodne úspech.
Milovníci piva, veselosti a folk metalu
 si určite prídu na svoje.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla