EDENBRIDGE – The Great Momentum

Po štvorročnej, a tým pádom najdlhšej prestávke vo svojej kariére, sa rakúska formácia EDENBRIDGE prihlásila v poradí s deviatym štúdiovým albumom v rámci ich skoro dvadsaťročného pobytu na hudobnej scéne.

Táto (aktuálne) štvorica, ktorá celý ten čas žije svojim životom v istom tieni zoskupení ako NIGHTWISH, WITHIN TEMPTATION či EPICA však vždy konzistentne kráčala v rámci svojich kvalít, ktoré stoja na speváčke Sabine Edelsbacher a zvyšnom ansámbli, ktorý posledné roky pomerne hutne podporuje orchestrálny background.

EDENBRIDGE – The Great Momentum

Nový opus „The Great Momentum“ uzrel svetlo sveta minulý mesiac a dobité baterky tejto formácie prvýkrát podporuje za bicími nový člen Johannes Jungreithmeier, ktorý sa ideálne zžil so zabehanou rytmikou a jednotlivými kompozíciami. Ako už bolo spomenuté, aj tento album podporili početné orchestrálne aranžmány, ktoré sa vyhli samoúčelnosti a tradične im dominuje skôr nádych dramatickosti, v ktorom je hlasové rozpoloženie a výraz Sabine Edelsbacher sťa by ryba vo vode. Na môj vkus je však jej hlas možno trocha hlbší, sedela by mi aspoň miestami viac vo vyšších polohách. Je to vlastne ako s ich hudbou – stále mám pocit, že kráčajú po kopcoch, ale na ten úplný vrchol sa ešte nedostali.

EDENBRIDGE

Misky váh však vyvažuje čistý zvuk, technické prevedenie a novinka pocitovo jemne a plošne pritvrdila. Už úvodná pieseň „Shiantara“ nastavuje základný setup, ktorého vrchol vidím na singli „The Moment Is Now“. Vlastne, EDENBRIDGE ako ich poznáme. Ani pomalé, ani rýchle, dostačujúce akurát na koncertnú skákačku.

Ako hosť sa na albume objavil Erik Martensson (ECLIPSE), ktorý si so Sabine strihol, tak ako v minulosti, duet v solídnej balade „Until the End of Time“. Zaujímavým kúskom je aj orientálna „Return to Grace“ a zmysel pre dlhé, priam až výpravné a bombastické skladby kapela nezaprela ani v záverečnej „The Greatest Gift of All“, ktorá je dôstojnou bodkou za celým dejstvom.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Rakúsko
Vydavateľstvo: Steamhammer/SPV
Dátum vydania: 17.02.2017
Web: http://www.edenbridge.org/en/
Zostava:
Sabine Edelsbacher – spev
Lanvall – gitara / klávesy
Dominik Sebastian – gitara
Johannes Jungreithmeier – bicie
Tracklist:
Shiantara (5:51)
The Die Is Not Cast (5:15)
The Moment is Now (4:21)
Until the End of Time (4:36)
The Visitor (5:54)
Return to Grace (5:13)
Only A Whiff of Life (3:44)
A Turnaround in Art (7:32)
The Greatest Gift of All (12:18)
Diskografia:
Sunrise in Eden – 2000
Arcana – 2001
Aphelion – 2003
Shine – 2004
The Grand Design – 2006
My Earth Dream – 2008
Solitaire – 2010
The Bonding  – 2013
The Great Momentum  – 2017
Definitíva:
EDENBRIDGE ponúkajú na novinke elementy, ktorými sú už roky známi. Je to učesané, upratané, príjemné na počúvanie, no v podstate bez zásadného prekvapenia (i keď tu a tam sa zaiskrí) a bez ambície to posunúť bližšie k žánrovej špičke, aj keď technicky nie je veľmi čo vytknúť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články