Communic – The Bottom Deep

Po trojročnej odmlke sa nám opäť pripomenuli Nóri COMMUNIC s ich štvrtým albumom The Bottom Deep. Po pozitívne hodnotenom debute Conspiracy In Mind ich vačšina poslucháčov označovala ako európskych NEVERMORE a to najmä vďaka podobnému vokálu speváka Odleiffa Stensalda. Ďaľšie dva radové albumy neboli o nič slabšie. Ide o progressive alebo power metal?  Je to celkom príjemné skĺbenie týchto dvoch žánrov s veľmi charakteristickou atmosférou. Kapele sa zrejme na novinke nepracovalo ľahko, pretože veľa ľudí do nich vkladalo nádeje na spestrenie európskeho metalu.
Na albume The Bottom Deep počuť typicky podladené gitary, v ktorých vynikajú pasáže s čistým zvukom gitár, kedy sa celá melódia tiahne melancholickou až doomovou atmosférou. Nálada z nej je ešte pochmúrnejšia ako kedykoľvek predtým a v spojení s textami sa šíri neskutočne silná rezignácia od života. No, stále je to príjemné počúvanie. Gitarové melódie, riffy a sóla sú spleťou rôznych žánrov metalu, počuť thrash alebo progresívny power metal.

K technike hudobníkov, použitým zvukom a efektom nemám výhrady.  Stále chytľavé  vokálne melódie a hlavne refrény sú na úrovni. Dosť mi, ale pri tom všetkom vadí celkové zloženie piesní. Podľa mňa sú ich kompozície dosť rozhádzané a akoby boli jednotlivé pasáže zbytočne popreplietané s použitím zmien rytmov a zvukmi, ktorým ja neviem prísť na chuť. Znie mi to dosť chaoticky. Prvky používané v niektorých piesňach sa mi k sebe nehodia. Novinka už v mojich ušiach neznie tak presvedčivo ako predtým. Skladby mi napriek spektru hudobnej, inštrumentálnej a zvukovej kvality prídu dosť umelé.

Keby som COMMUNIC predtým nikdy nepočul, týmto albumom by ma vôbec nezaujali, ústa by neostali úžasom otvorené, ako tomu bolo pred pár rokmi. Album je technicky vyspelý progresive-power metal, používajúci razantnú údernosť, tvrdosť a veľmi emocionálny spev, no v konečnom dôsledku som si toto všetko na albume vôbec neužil. Veľkým pozitívom, napriek počiatočnému a celkom pretrvávajucemu znechuteniu, ostáva nezmenený a  precítený vokál Odleiffa Stenslanda, vďaka ktorému vám bude behať mráz po chrbte. Stensland sa stále opiera do ne-európskych melodických polôh a s občasným použitím vibráta je jeho hlas veľmi silný a celkovo perfektne pasuje do charakteru tohto štýlu hudby. Takisto obdivujem aj niektoré inštrumentálne nápady a detaily. Hra na bicie nástroje je stále pod paličkami Tora Atle Andersena veľmi pestrá. Najlepšia skladba na albume je podla mňa 7 minútová Wayward Soul a najslabšou je záverečná bonusová hymna In Union We Stand. Táto zbytočná skladba nedala správnu bodku za týmto celkovo iba priemerným albumom.

Tak ako vy budete zmätení z tejto mojej recenzie, takisto som bol ja v rozpakoch z nového albumu Nórov COMMUNIC. Zbytočne zložitý album s ťažko počuvateľnými kompozíciami nepredbehol v pomyselnom rebríčku predchádzajúce albumy týchto muzikantov. Skúsim im dať ešte šancu, ale snáď až s ďalším počinom, s ktorým sa dúfam poponáhľajú. Nakoľko som sa tešil na tento album, osobne som v celkovom dôsledku dosť sklamaný.

Žáner: progressive power metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 22.7.2011
Web: www.communic.org
Zostava:
Oddleif Stensland – spev, gitary
Erik Mortensen – basgitara
Tor Atle Andersen – bicie
Diskografia:
Conspiracy in Mind – 2005
Waves of Visual Decay – 2006
Payment of Existence – 2008
The Bottom Deep – 2011
Tracklist:
Facing Tomorrow (7:44)
Denial (6:34)   
Flood River Blood (5:16)   
Voyage of Discovery (6:51)   
In Silence With My Scars (6:23)   
My Fallen (6:54)   
Destroyer Of Bloodlines (5:50)   
Wayward Soul (2:39)   
The Bottom Deep (7:03)   
In Union We Stand /Bonus track/ (5:04)
Definitíva:
COMMUNIC ostali na novinke verní svojmu
 atmosferickému progresivnému power metalu.
The Bottom Deep je priemerný album,
ktorý stráca na kvalite použitím zbytočných
 hudobných motívov a taktiež aj kvôli zložitej
 a nepochopenej štruktúre niektorých skladieb.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla