Falconer – Armod

Armod je v poradí siedmym štúdiovým albumom švédskej power metalovej formácie FALCONER. Už na úvod však prezradím, že sa nejedná o úplne klasický album. Prvou závažnou zmenou je, že celý album je naspievaný v ich rodnej švédčine.
Album obsahuje jedenásť skladieb a otvára ho príjemná vypalovačka Svarta Ankan, kde česť kapely hája hlavne hutné gitary. Kto by si myslel, že ide o ďalšie klasické agro, tak v prípade FALCONERU je veľmi ďaleko od pravdy. Porovnať tento album s niečím iným je priam nemožné. Po úvodnej rýchlovke totiž tempo upadne a aj keď zo skladby Dimmornas Drotting ide zvláštna šamanská atmosféra, kombinácia pomalých ťahavých recitácií s ľúbozvučnosťou švédčiny (rovnajúcej sa bodu mrazu) sa mi len veľmi ťažko dostáva do ucha.

Tempo sa hlavne vďaka gitarám a v intrách niektorých skladieb rozbesnie, no nie je to nič jedinečné a recitovaná švédčina mi naozaj trhá uši. Kvalitu miestami rozpoznávam v inštrumentálnych častiach a aspoň nejde o melodické agro, ktorého už má veľa ľudí plné zuby. Inštrumentálne časti v rýchlejších skladbách skôr zachádzajú do temnejších sfér. K tým vydarenejším skladám patrí Herr Peder Och Hand Syster, ktorá síce nepatrí k tým najrýchlejším, no v polčase albumu nachádzam v švédčine aspoň štipku melodickosti. Aby sa už FALCONER nedali absolútne k ničomu prirovnať, tak skladba Eklundapolskan je inštrumentálkou s husľami v hlavnej úlohe.

Celý album je veľmi rozpačitý, rýchlejšie (ale stále nevýrazné) skladby striedajú recitáty v rodnom jazyku hudobníkov. Česť albumu okrem úvodnej skladby zachraňuje ešte Fru Silfver, ktorá by sa už mohla pýšiť titulom power metalová skladba.

Žáner: power metal s prvkami folku
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 3.6.2011
Web: www.falconermusic.com
Zostava:
Mathias Blad – vokály, klávesy
Stefan Weinerhall – gitara, klávesy, vokály
Jimmy Hedlund – gitara, vokály
Magnus Linhardt – basgitara
Karsten Larsson – bicie
Diskografia:
Falconer – 2001
Chapters From A Vale Forlom – 2002
The Sceptre of Deception – 2003
Grime vs. Grandeur – 2005
Northwind – 2006
Among Beggars And Thieves – 2008
Armod – 2011
Tracklist:
Svarta Ankan (6:56)
Dimmornas Drottning (4:17)
Griftefrid (4:20)
O Tysta Ensamhet (4:08)
Vid Rosornas Grav (5:53)
Grimborg (3:32)
Her Peder Och Hans Syster (7:18)
Eklundapolskan (2:56)
Grimasch Om Morgonen (2:30)
Fru Silfver (4:32)
Gamad Fabodpsalm (3:22)
Definitíva:
Jediným vysvetlením tohto počinu
 by mohlo byť to, že album Armod je akýmsi
odkazom pre niekoho, za niečo. Ja som však tento
 album veľmi nepochopil, pretože s ich predchádzajúcou
 tvorbou a v podstate ani s pojmom power metal
 nemá nič spoločné. Ak bol tento album myslený
 úplne vážne a regulérne,
potom je to dosť veľký „prúser“.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 3 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla