Vader – Welcome To the Morbid Reich

V dnešnej uponáhľanej a neosobnej dobe má dodržané slovo cenu zlata. Prečo to píšem na úvod tejto recenzie? Momentík, dozviete sa to zachvíľu. Mnoho kapiel hlása pred vydaním nového albumu, že sa vrátia ku svojim koreňom. Lenže, keď sa nám dostane do ruky finálna verzia albumu, tak zistíme, že to boli len ďalšie prázdne reči. To však neplatí o Petrovi Wiwczarekovi a albume Welcome To the Morbid Reich od jeho kapely VADER.
Peter ako jeden z mála dokázal dodržať svoje slovo a nový, v poradí deviaty štúdiový album od VADER je skutočne návratom ku koreňom tejto kapely. Ešte po vydaní predošlého, mimochodom veľmi dobrého albumu Necropolis, musel Peter čeliť viacerým problémom, z ktorých najdôležitejší bol ten, že v istý moment ostal v kapele úplne sám. Našťastie si k sebe zohnal ešte v priebehu minulého roka zručných hráčov a mohlo sa začať pracovať na novom albume Welcome To the Morbid Reich.

Svoje slová o návrate ku koreňom potvrdil Peter ešte pred vydaním nového albumu a to návratom ku starému logu, ale čo je podstatnejšie, tak aj hudobným obsahom. Po úvodnom a temnom intre to na nás VADER rozbalia v skladbe Return To the Morbid Reich. Skladba má od prvých tónov jasný vaderovský nádych. Úvod je síce trošku pomalší, no po čase sa rozbehne naozaj tvrdá a rýchla deathová jazda. Skladby na celom albume sú štrukturované, majú vynikajúce zmeny tempa a dokonca v nich nájdeme aj atmosferické motívy. Naozaj skvelé. Ďalším skvostom sú na tomto albume gitary. Každá skladba má viac ako vydarené gitarové sóla, nielen klasické kvílivé, ale aj pestré a rozmanité. Celkovo je nahrávka neuveriteľne pestrá, každá skladba má niečo do seba a všetky sadli ako ako riť na šerbel.

VADER nezabudli ani na ultra brutálne záseky ako sú kratšie skladby Only Hell Knows alebo Decapitated Saints. Druhá menovaná je naozaj ultra rýchlou a brutálnou jazdou, nielen vďaka svojmu tempu, ale aj vďaka Petrovmu vokálu. Normálne som začal rozmýšľať, či VADER niekedy vydali takúto rýchlu a intenzívnu skladbu. Z iného súdka je napríklad pieseň I Had A Dream, kde vynikajú dobré sekavé riffy a už niekoľkokrát spomínané vynikajúce gitary. Taktiež úplne iná je aj najdlhšia skladba I Am Who Feasts Upon Your Soul, ktorá má pomalší, rytmický, ale najmä atmosferický úvod. Neskôr sa tempo tozbehne za zvuku typických vaderovských valivých gitár. Gitary režú a trošku mi pripomínajú sekačky typické pre FEAR FACTORY. Skladba je však neuveriteľne pestrá, miestami mám pocit, že je zrejme najodlišnejšou na albume, avšak nemyslite si, že v nej neostali typické prvky tvorby týchto Poliakov. Nielen táto skladba, ale celý album je naozaj veľdielom z pera VADER. Na celej nahrávke podali všetci členovia nadľudské výkony a to sa premietlo do celej atmosféry nového albumu. VADER opäť dokázali aj po 18 rokoch od vydania debutového albumu, že death metal môže byť nielen tvrdý a intenzívny, ale aj pestrý a zároveň sa vyhli kopírovaniu samých seba.

Po predošlom veľmi dobrom albume Necropolis, ktorý sa viac prikláňal k thrash metalu sa VADER na novinke vrátili ku svojim koreňom. To cítiť na každom rohu a pri počúvaní Welcome To the Morbid Reich sa budete cítiť ako na začiatku 90 – tych rokov minulého storočia, teda v zlatej ére death metalu. VADER majú moje uznanie a rešpekt, pretože dokázali na novinku dostať ducha ich prvých nahrávok a to nenásilne, prirodzene a vo veľkom štýle. Dovolím si tvrdiť, že VADER nahrali najsilnejší album vo svojej histórii. V mojom pomyselnom rebríčku tak odsunuli album Litany a opäť ma utvrdili v tom, že sú mojimi jednotkami na poľskej scéne. Tento album bude určite kandidátom na jeden z najlepších albumov tohto roku.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 12.8.2011
Web: www.vader.pl
Zostava:
Peter „Piotr“ Wiwczarek – vokály, gitara
Spider – gitara
Hal – basgitara
Paul – bicie
Diskografia:
The Ultimate Incantation – 1993
De Profundis – 1995
Black To the Blind – 1997
Litany – 2000
Revelations – 2002
The Beast – 2004
Impressions In Blood – 2006
Necropolis – 2009
Welcome To the Morbid Reich – 2011
Tracklist:
Ultima Thule (0:49)
Return To the Morbid Reich (3:26)
The Black Eye (4:12)
Come and See My Sacrifice (4:44)
Only Hell Knows (2:13)
I Am Who Feasts Upon Your Soul (4:50)
Dont Rip the Beasts Heart Out (3:58)
I Had A Dream… (3:02)
Lord of Thorns (2:38)
Decapitated Saints (2:41)
They Are Coming… (1:46)
Black Velvet and Skulls of Steel (3:19)
Definitíva:
Peter „Piotr“ Wiwczarek a jeho VADER
 nahrali jeden z najlepších albumov vo svojej histórii.
Cítiť z neho prirodzený vývoj, muzikantské umenie,
pestrosť a obrovskú silu. Zároveň sa vrátili ku svojim
 koreňom a to úplne nenásilne, prirodzene.
To všetko vhodne skĺbili so zvukom tejto doby.
VADERU sa podarilo vydať viac ako nezabudnuteľné dielo.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla