Finále Wacken Metal Battle Slovakia: Všetky kapely predviedli skvelé výkony, vyhrať mohla len jedna

Sobotňajší večer v banskobystrickom klube Tartaros patril postupujúcim minulých dvoch semifinálových kôl súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. Výsledky sú už známe, my si celý večer priblížime podrobnejšie.

Šesť kapiel zviedlo „bitku“ o účasť na legendárnom metalovom festivale Wacken Open Air v Nemecku. Útrobami klubu sa niesla všakovaká zmes metalových žánrov šestice spolkov LANDLESS, DISCONSOLATE, SIGNUM REGIS, FEEL A CURSE, MORNA, a ACID FORCE. „Rozkaz zněl jasně“, napratať do tridsiatich minút čo najviac energie, zápalu a metalovej vášne, doplnenou hudobným kumštom a istou dávkou originality, ktorá presvedčí päticu odbornej poroty a odpáli víťaza na nemecké pláne.

LANDLESS

LANDLESS otvorili večer bez ostychu, ovalili zmesou metal a hardcorových vokálov a gitarových kolísavých riffov. Mladíci zo Žiliny žmýkali zo svojho veku a obľuby tejto metalovej moderny maximum. Veď ani času nebolo veľa a konkurencia bola silná.

Pódium bolo plné pohybu a šnúra na mikrofóne takmer prikrátka. Zvuk, ktorý bol zo začiatku nepriehľadný sa nakoniec poddal. Gitary rezali, striedavo sólovali, rytmika drvila, všetko to bolo odohrané v plnom nasadení so sršiacim entuziazmom.

DISCONSOLATE

Východniari DISCONSOLATE zase odpálili polhodinku nasiaknutú death metalom. Čerpalo sa prevažne z ich stále jediného vydaného albumu „Behind the Doors of Perception“ z roku 2011. Ten, ako bolo spomenuté aj na samotnom koncerte, je opäť dostupný k zakúpeniu, netreba teda váhať.

Odzneli tak skladby „Destruct“, „Entrace to Decay“ alebo aj samotná titulná skladba. Na pódiu to chvíľami vyzeralo akoby priamo pod Urpínom strigôni besneli. Štefan Timko ručal, vrešťal, kántril naše ušné bubienky a strhával celú pozornosť na seba, spolu s inštrumentálnou podporou chalanov predviedli deštruktívne vystúpenie.

SIGNUM REGIS

SIGNUM REGIS je zavedená značka nielen na slovenskej scéne, ale aj na tej medzinárodnej. Svojím vystúpením potvrdili, že banskobystrické pódium je im už malé a že vládnu vtipom, ľahkosťou a nadhľadom, ktorý je pre power metal tak potrebný. To, že kapela nie je neznámou ani pre tamojšie publikum potvrdil aj hojnejší výskyt ľudí v predných radoch. Doteraz päť vydaných radových albumov by zaplnilo aj dlhší hrací čas ako mala kapela k dispozícii.

Teda sa veľa nerozprávalo a dostalo sa nám rýchleho prierezu diskografiou. Hrala sa „The Future King“ z najnovšieho albumu „Decennium Primum“, alebo už povinná „Come and Take It“, ktorú výdatne podporili aj samotní diváci svojim vokálom. Power metalovú riavu ukončila „Lost and Found“. Bezprostrednosť, živelnosť a vzájomná iskra medzi jednotlivými muzikantmi vládli celému ich vystúpeniu, v ktorom si diváci našli svojho obľúbenca.

FEEL A CURSE

Z Liptovského Mikuláša príchodiaci FEEL A CURSE zhutnili atmosféru svojím škandinávskym melodickým death metalom a umelou dymovou clonou. Kapela na rozdiel od predchádzajúceho živšieho vystúpenia pôsobila staticky s výnimkou svojho frontmana Milana Jozefeka. Ten svojou ozrutánskou postavou, drásavým vokálom takmer zbúral strop Tartarosu. Nanešťastie koncentrovaný výkon bol prerušený menšími technickými problémami s gitarou a mikrofónom.

Hneď sa však pokračovalo piesňou „Collateral“ avšak výborný dojem z kvalitnej hudby, dusivej basovej gitary, záhrobného vokálu, melodických sól a ťaživých riffov bol potlačený akýmsi zbytočne skromným a pokorným dojmom, ktorý by nakopal zadky prizerajúcim sa.

MORNA

Opäť death metal, avšak nie tak brutálny a už vôbec nie priamočiary. Štvorica z Novej Dubnice MORNA pomotala hlavy inštrumentálnym bludiskom progresívnych postupov so stále sa meniacimi náladami, tempami a vokálmi. Hralo sa najmä z kritikou oceňovaného albumu „Nuisance“.

Gitary hmýrili svojou nevyspytateľnosťou, obmotávali nás vo svojich sólových výpadoch. Skvelý zvuk dal vyniknúť ekvilibristike každého nástroja dotvárajúc tak túto abstraktnú mozaiku. Vystúpenie poskytlo mnoho dojmov a pocitov k vstrebaniu a premýšľaniu, zbehlo neuveriteľne rýchlo.

ACID FORCE

Domáci ACID FORCE nás akoby v čase preniesli do rokov, kedy omladina plná vzdoru a kritiky definovala žáner thrash metalu ako takého. Početné a hlasité hlavy pod pódiom boli dráždené zbesilým tempom, štekavým vokálom, pichľavými a bodavými sólami, ktoré viedli k strkajúcej sa mele tiel. Tá bola neustále bičovaná hudbou s nádychom punku, odkazom nesmrteľného Lemmyho a vražednou slayerovskou rýchlosťou.

Kapela len nedávno vydala prvotinu „Atrocity for the Lust“, vyfasovali sme tak náklad v podobe titulnej skladby, „Speedtrain“ alebo „All Cum Will Rot“. Aj vzhľadom na nepoľavujúcu divácku odozvu chalani dostali ako jediný spolok večera možnosť zahrať prídavok. Niet sa čomu čudovať, šlo o vystúpenie odohrané s vervou, nasadením, bez možnosti utrieť si kropaje potu z čela si a pre mnohých aj s párom modrín.

Finále svojou kvalitou len potvrdilo, že naša scéna nie je skúpa na kvalitné spolky. Hoci nie sú propagované v každom plátku a ich názvy nekričia z každého média, stále sa oplatí zdvihnúť zadok a zájsť do klubov. Večer v Tartarose bol toho dôkazom, čo kapela, to iný metalový odtieň a vráska na čele odbornej poroty nájsť tú najlepšiu skupinu hodnú reprezentovať v zahraničí. A víťazom sa stáva… Ako už všetci vieme MORNA z Novej Dubnice.

PLUSY:
Skvelé výkony všetkých finalistov

MÍNUSY:
Osvetlenie, stále sa nájde nejaký ten hulákajúci alebo nebezpečne strkajúci hulvát