SEPULTURA na Dobrom festivale v Prešove: Kapela je vo výbornej forme, vpredu skákali všetci fanúšikovia

Nezastaviteľný fenomén SEPULTURA, kultová sebranka z brazílskeho Belo Horizonte, sa len pred pár dňami vydala na rozsiahle európske turné k ich novinke „Machine Messiah“, ktoré okrem rôznych klubových štácií, číta i pár zastávok na tradičných letných festivaloch.

Dobrý festival v Prešove síce má svoju dlhú tradíciu a rokmi vybudované meno, avšak SEPULTURU by v pozícií jedného z headlinerov čakal asi iba málokto, najmä ak z plagátu trčia mená ako LP, David Hasselhoff, IMT SMILE či Peter Nagy. Predtým nemysliteľné, sa dnes skutočne stáva realitou a spomínaná thrashová legenda vystúpila v metropole Šariša.

Nakoniec sa to predsa len  nezaobišlo bez malých komplikácií. Tentokrát však nevyčíňali náboženskí fanatici ako v prípade českých ROOT, ale rozmary počasia, kde príjemné letné teploty s príchodom víkendu vystriedal vytrvalý dážď, výrazné ochladenie a silný vietor. Ten mal dokonca za následok malé prerušenie programu, no suma sumárum išlo iba o zanedbateľnú škvrnu na sobotňajšom programe. Príjemnú zimu teda návštevníci zaháňali všelijako – neodmysliteľnými destilátmi, sprievodnými akciami v rozľahlom areáli, no hlavne hudobným programom na všetkých troch pódiách.

Peter Nagy. Foto: smARTin

Postupne sme  boli svedkami veľkého comebacku Pavla Horvátha so skupinou ŽIVÁ VODA, kde zaznelo i viacero známych hitov z obdobia  TUBLATANKY. Silný hlas a charizma tam stále sú! Zahanbiť sa nenechal ani Peter Nagy. Ten opäť potvrdil povesť sympatického hitmakera v doprovode lahodnej prehliadky nestarnúcich hitoviek v rockovejšom kabátiku. Príjemné chvíle s krásnym zadkom, profesorom Indigom či o tom, že sa musíme zachrániť aj napriek tomu, že sme stále frajeri.

SEPULTURA v Prešove. V popredí Derrick Green. Foto: smARTin

To sa ale už vedľajšia Šariš Aréna rýchlo chystá pre SEPULTURU, ktorá len pred pár hodinami dorazila z ďalekého, neporovnateľne teplejšieho Belgicka. Nástup je zahájený na 21:45 hod., kedy chalani za zvuku tajomného intra spúšťajú rýchly HC/thrashový výplach „I am the Enemy“ zo stále aktuálneho albumu „Machine Messiah“ (recenzia TU). Tomu patrí značná časť  programu, kde postupne zaznieva klipom zvečnená „Phantom Self“, epická „Sworn Oath“, či groovy nárez „Resistant Parasites“. Husto zaplnená plocha pred pódiom reaguje zväčša veľmi pozitívne a v publiku to pri klasikách „Desperate Cry“ či „Inner Self“ skutočne žije.

Spočiatku mierne nevýrazný sound v priebehu vystúpenia naberá priam dokonalé obrysy, čo necháva vyniknúť všetkých našich aktérov na čele s famóznym bicmenom Eloyom Casagrandem. Ten za svojim nástrojom predvádza šialené kúsky, prehliadnuteľný však nie je ani mohutný frontman Derrick Green, ktorý je v SEPULTURE už neuveriteľných 20 rokov. Častokrát podceňovaný spevák je mužom na svojom mieste a svojím energickým prejavom a silným hlasom neraz núti zabudnúť na dnes značne unaveného Maxa Cavaleru.

Hodinové vystúpenie sa blížilo do svojho finále s legendárnymi hitovkami „Territory“, „Refuse/Resist“ a hoc som videl SEPULTURU už po siedmykrát, toto bol jednoducho strop, kde vpredu skákalo všetko, čo malo nohy. Úplný záver v podobe „Roots Bloody Roots“ iba podčiarkuje predchádzajúce slová. Brazílska SEPULTURA tak v Prešove bez problémov dokázala, že je momentálne v perfektnej kondícií a výbornej forme. „Sepultura do Brasil. Un, dos, tres, quaa!“

Playlist SEPULTURA: „I Am The Enemy“, „Phantom Self“, „Kairos“, „Desperate Cry“, „Sworn Oath“, „Inner Self“, „Alathea“, „Resistant Parasites“, „Territory“, „Refuse/Resist“, „Ratahamata“, „Roots Bloody Roots“

PLUSY:
Krásne a priestranné prostredie kúpaliska Delňa, výkony účinkujúcich, zvuk

MÍNUSY:
Chladné počasie, slabé kontroly na vstupe (počas vystúpení nechýbali sklenené fľaše a pod.), neupravené plochy pred scénami, ceny jedla

Foto: smARTin