Dream Theater – A Dramatic Turns of Events

Premiérová recenzia na tomto webe a ja si hneď sám pod sebou pílim konár. Inak sa ani nedá nazvať oná skutočnosť, že som si na prvú „pitvu“ vybral najnovší a v budúcnosti isto hojne diskutovaný počin amerických prog metalových velikánov DREAM THEATER. Reč je samozrejme o diele A Dramatic Turn Of Events, na ktorom sa po prvýkrát v histórií kapely predstavil nový hráč na bicie nástroje, a to známy svetobežník Mike Mangini. Jeho výberu predchádzala obrovská mediálna promo kampaň zameraná na výber toho správneho nástupcu istého iného Mikea, avšak priezviskom Portnoya (ten údajne odišiel z kapely kvôli jeho fyzickej i psychickej vyčerpanosti). Či už ste tento humbuk okolo toho všetkého sledovali alebo nie, jedno je ale zrejmé, kapela sa s odstupom času rozhodla určite správne, hoci viac odpovedí isto prinesie až čas samotný.
Až na pár ojedinelých prípadov DREAM THEATER dodržujú dvojročnú štúdiovú pauzu a inak tomu nebolo ani tentoraz. Trinásty september je preto v znamení v poradí jedenásteho albumu A Dramatic Turn Of Events, ktorému predchádzal vopred vypustený singel On The Backs Of Angels, ale tomu sa ušlo až príliš veľa vlažných reakcií. A treba povedať, že asi právom. Skladba nie je úplne zlá, ale na druhej strane ani nedisponuje ničím vskutku výnimočným. Očakávania na nahrávku, ktorú mixoval svetoznámy Andy Wallace (SLAYER, SEPULTURA, AVENGED SEVENFOLD), tak boli ešte väčšie. A aký je teda záverečný výsledok ich spoločnej snahy?

Myslím, že vcelku prijateľný a prihliadnuc na poslednú produkciu (hlavne Black Clouds…) kapely, ktorá už vykazovala isté známky opotrebovania, priam výborný! Iste, novinka nie je žiadny neslýchaný objav roku 2011, na druhej strane stelesňuje celkom vkusné obzretie do minulosti. Zabudnite na tvrdú metalovú produkciu posledných dvoch počinov. Toto dielo sa vracia až niekam k Metropolis 2: Scenes From A Memory, kedy kapela znela viac rafinovane, prevzdušnene, a tak akosi viac rockovo. Toto tvrdenie podčiarkujú aj tri (!!!) balady, ktoré na tomto cd nájdete. To sa týka piesne This Is The Life (typická rocková a správne vygradovaná balada) a hlavne jemných „slaďáčikov“ Far From Heaven, či Beneath The Surface. Pomyselným hitom by sa mohla stať moderne znejúca Build Me Up, Break Me Down so znamenitým refrénom, v ktorom sa James LaBrie doslova utrhne z reťaze. K tým podarenejším položkám môžeme takisto zaradiť skvelé prepracované nálože Lost Not Forgotten, Outcry a Breaking All Illusions.

Kto však čakal, že sa samotní DREAM THEATER zbavia svojho zlozvyku, a to neuveriteľného inštrumentálneho onanovania (týmto pozdravujem istého pána Jordana Rudessa) a naťahovania, ten bude opäť určite sklamaný. Vážne nechápem, či si potrebujú títo majstri ešte stále niečo dokazovať, ale je úplne isté, že samotná hudba tým závratne trpí a stráca na razantnosti či dynamike. Keď sme už pri tých inštrumentálnych výkonoch, len málokto by nebol zvedaví, ako sa predviedol spomínaný Mike Mangini. Ten bohužiaľ nepredvádza bohvieaké divadlo, oproti predchodcovi je síce úspornejší, ale za to viac priamočiarejší. Verím, že hodnotnejšie výkony si užijeme na budúcom prírastku do diskografie. Aj napriek týmto všetkým malým výhradám ponúka nový album množstvo sviežich melódií, na ktoré človek len tak ľahko nezabudne a na dlhšiu dobu sa mu poriadne zakotvia v pamäti. Ich vstrebávanie síce trvá pomerne dlhú dobu, ale výsledok by mohol stáť za to.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Názor redakcie:

Po ne(čakanej) správe, že v septembri 2010 odchádza zo skupiny DREAM THEATER bubeník a jej silný článok Mike Portnoy určite zaskočil všetkých fanúšikov kapely. Názov novinky A Dramatic Turns Of Event evokuje možno aj túto zmenu, avšak ostatní členovia túto konštrukciu popreli. Na Portnoyove miesto bol uvedený Mike Mangini, s ktorým sa vydali na pár festivalových koncertov po Európe. Tak ako to všetko ohľadom nového počinu dopadlo?

Áno, neuveriteľné, ale ocitli sme sa presne v období Images And Words a Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory. Sladká a atmosferická klasika 90. rokov v podaní týchto mohykánov sa na nás opäť v kľude valí s úžasnými inštrumentálnymi pasážami presne tak, ako sme u nich zvyknutí. To isté sa týka aj toho autentického zvuku, ktorý použili už na vyššie spomínaných albumoch, pretože je to celkom očividné, teda počuteľné. Pochmúrnejšie a temnejšie nálady z pesničiek vymizli. Pritom, ale môžeme vnímať len nové nápady, neobohraté a nekopírované postupy. Vokál Jamesa LaBrieho je svieži, ľahko počúvateľný, v niektorých miestach s prozaickým obalom. Do popredia sa tlačia famózne vrstvené gitary majstra Petrucciho spolu s orchestrami a klavírnymi akordami Jordana Rudnessa. Naopak bicie nástroje sú trošku v pozadí nahrávky. A Dramatic Turns Of Event je klasická precítená progmetalová nahrávka od DT, so všetkým čo má mať. Miestami počuť vkusné chorály a sláčikové partie. Deväť skladieb na albume nenudí a neuspáva, skladby sú precítené a so všetkými inštrumentmi sa počúvajú veľmi dobre. Teraz sa čudujem sám sebe, prečo ma to na prvý krát neoslovilo. Odchodom Portnoya vymizla zo skladieb určitá agresivita. Neviem, čo sa odohralo medzi Portnoyom a ostatnými členmi. Mike bol dušou kapely, no treba uznať, že to ide naozaj aj bez neho. O to viac som zvedavý ako sa pán Mangini prejaví na ďalšom albume po skladateľskej stránke. DREAM THEATER týmto albumom určite dokazujú, že stále stoja na vrchole tohto žánru, ktorý vlastne aj sami vytvorili. Odkaz pre tých, čo majú o novom albume pochybnosti…, The Spirit Carries On!

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progresívny metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 13.9.2011
Web: www.dreamtheater.com
Zostava:
James LaBrie – spev
John Petrucci – gitara
Jordan Rudess – klávesy
John Myung – basgitara
Mike Mangini – bicie
Diskografia:
When Dream and Day Unite – 1989
Images and Words – 1992
Awake – 1994
Falling Into Infinity – 1997
Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory – 1999
Six Degrees of Inner Turbulence – 2002
Train of Thought – 2003
Octavarium – 2005
Systematic Chaos – 2007
Black Clouds and Silver Linings – 2009
A Dramatic Turns of Events – 2011
Tracklist:
On the Back of Angels (8:42)
Build Me Up, Break Me Down (6:59)
Lost Not Forgotten (10:11)
This Is the Life (6:57)
Bridges In the Sky (11:01)
Outcry (11:24)
Far From Heaven (3:56)
Breaking All Ilusions (12:25)
Beneath the Surface (5:26)

Definitíva:
DREAM THEATER za dva roky nezaháľali
 a stihli nahrať podarené nové dielko,
na ktorom dal o sebe vedieť už aj nový bubeník Mike Mangini.
Žiadne prekvapenie sa však tentoraz nekoná
(po novinke od MORBID ANGEL to snáď nikto ani nechce!),
 a tak kapela servíruje klasickú zmes silných melódií,
skvelých muzikantských výkonov, ale i pár svojich klasicky nelichotivých hrátok. Avšak novinka je najlepší materiál
 od čias nepochopeného Octavarium.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla