TANKARD – One Foot in the Grave

Partička zvaná TANKARD, štvrtý zástupca slávnej nemeckej „The Big Teutonic 4“, momentálne prichádza so svojím ďalším zárezom v bohatej diskografii. Poradové číslo sedemnásť dostal kotúčik s príznačným názvom „One Foot in the Grave“.

Dnes už legendárni Germáni, jednoducho po celú svoju kariéru sekajú albumy ako dobre známy Baťa svoje cvičky, o tom niet najmenších pochýb. O rok je to totiž presne už krásnych tridsaťpäť rokov, čo nás títo stále smädní „pivopiči“ obdarúvajú kvalitnou thrashovou masážou. Je to rozhodne úctyhodné číslo. Názov novinky je preto možno i maličkou veštbou, či prísľub vecí budúcich, lenže nebolo by TANKARD  trochu škoda? Veď by sa z tej nudy hádam i upili k smrti!

TANKARD – One Foot in the Grave

Snáď ide iba o moje vlastné subjektívne pocity, ale chalani akoby postupne predsa len máličko strácali dych s hlavným pelotónom a viac vsádzali na istú zotrvačnosť. To má za následok až nezvyklo riedku koncentráciu ozaj kvalitných nápadov a zapamätateľných motívov, kde väčšina tu ponúkaných skladieb bez väčšieho záujmu iba prepláva okolo vašich uší. Samozrejme, obrovské úspechy s „The Morning After“ či „The Meaning of Life“ v dnešnej dobe už zopakovať asi nejde, no aj pomerne nedávne zárezy „Beast of Bourbon“ (jednoznačne odporúčam!) a „The Beauty and the Beer“ ukázali kľukatú cestu, akou by to tak trochu možno i šlo.

Iným, vcelku zarážajúcim zistením je, že nám TANKARD, vždy dobre naladení zabávači z Frankfurtu, akosi až nepríjemne zvážneli, čím mám na mysli najmä ich neodmysliteľnú textovú náplň a všadeprítomné rýmovačky týkajúce sa toho jediného – chľastu a piva.

TANKARD

To všetko je totiž na „One Foot in the Grave“ žiaľ v menšine a prednosť čoraz viac dostávajú sociálne témy dotýkajúce sa organizovaného náboženstva („Pay to Pray“), vojenských zásahov („Syrian Nightmare“), komerčných médií (Don´t Bullshit Us!“), politiky („Lock ´Em Up“) či internetových kecálkov („Arena of the True Lies“). Takéto riskantné zahrávanie s vlastným, rokmi vybudovaným trademarkom, sa môže poľahky vypomstiť.

Suma sumárum je teda novinka od „alkoholikov“ z TANKARD miernym sklamaním, aj keď v podstate po všetkých stránkach ide o ľahký nadpriemer. Lenže stačí to? Niekoľko dobre vypasených lastovičiek („Pay To Pray“, „Syrian Nightmare“, „Arena of the True Lies“) ešte horúce a krásne leto nerobí a priznajme si, konkurencia je neustále väčšia a väčšia, najmä na poli mladých, thrash metalom odchovaných dravcov. Na druhej strane, vďaka aspoň za tieto koncoročné známky…

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 02.06.2017
Web: www.tankard.org
Zostava:
Gerre  – vokály
Andy Gutjahr – gitara
Frank Thorwarth – basgitara
Olaf Zissel – bicie
Tracklist:
Pay to Pray (05:22)
Arena of the True Lies (05:08)
Don´t Bullshit Us! (03:56)
One Foot in the Grave (04:47)
Syrian Nightmare (04:31)
Northern Crown (Lament of the Undead King) (04:22)
Lock ´Em Up (04:10)
The Evil than Men Display (03:15)
Secret Order 1516 (07:23)
Sole Grinder (05:28)
Diskografia:
Zombie Attack – 1986
Chemical Invasion – 1987
The Morning After – 1988
The Meaning of Life – 1990
Stone Cold Sober – 1992
Two-Faced – 1994
The Tankard – 1995
Disco Destroyer – 1998
Kings of Beer – 2000
B-Day – 2002
Beast of Bourbon – 2004
The Beauty and the Beer – 2006
Thirst – 2008
Vol(l)ume 14 – 2010
A Girl Called Cerveza – 2012
R.I.B. – 2014
One Foot in the Grave – 2017
Definitíva:
Nemci TANKARD akurát vydali svoju asi stodesiatu štúdiovku plnú thrashovej starej školy. Prekvapí to vôbec ešte niekoho? Výdrž týmto „alkoholikom“ teda nechýba, o niečo horšie je to však už so samotným prevedením.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články