Brainstorm – On the Spur of the Moment

Po veľmi vydarenom koncerte, ktorý absolvovali Nemci BRAINSTORM na tohtoročnom Masters of Rock som si povedal, že túto kapelu nebudem už tak nejak aj chtiac prehliadať a dám im šancu. Energia, ktorá išla z ich júlového koncertu bola naozaj vynikajúca a búrliví fanúšikovia ju kapele vracali. V posledný septembrový deň im vyšiel v poradí už deviaty album, tak bolo načase, aby som sa mu povenoval aj ja.
Na úvod tejto recenzie ešte objasním, prečo som BRAINSTORM chtiac prehliadal. Počul som pár albumov od nich to áno, ale vždy mi nahrávka len prefrčala cez uši a ničím výrazným ma nezaujala. Vždy som mal pociť, že im chýba povestný krok do „prvej“ ligy. Táto pätica hudobníkov nikdy nebola zlá, ale kvalít mojich favoritov z nemeckej scény ako HELLOWEEN, GAMMA RAY alebo PRIMAL FEAR veruže nedosahuje.

Moje predošlé slová potvrdzuje aj úvod nového albumu. Prvé dve skladby sú väčšinou v strednom tempe a po hudobnej stránke na kvalitnej úrovni, avšak prídu mi ťažkopádne a ničím podstatným ma nezaujali. Nezachraňuje to v mojom prípade ani spevák Andy B. Franck. Zlepšenie príde až s treťou skladbou v poradí Temple of Stone, ktorú odštartuje Andy spievaným refrénom. Skladba sa vyznačuje ťažkými gitarovými riffmi, tvrdosťou, dobrým spevom a šlapavým refrénom. Vďaka tejto skladbe som zbystril svoju pozornosť. Album ma začal aj trošku viac baviť a zaujali ma aj nasledujúce skladby In These Walls a Still Insane.

Človek sa ani nenazdá a pomaly sa mu nový album On the Spur of the Moment prehupne do druhej polovice. A to je už úplne „iné kafe“ ako prvá polovica albumu. Skladba No Saint – No Sinner má síce pomalší rozbeh, no neskôr sa jej tempo výrazne zrýchli. Skladba je rytmická, melodická, kapela opäť preukázala, že je vynikajúca najmä v práci s gitarami. Refrén je melodický a zachádza až do vôd hard rocku. Táto skladba spoločne s hneď nasledujúcou Where Your Actions Lead You To Live sú najlepšími na novom albume. Where Your Actions Lead You To Live štartujú rýchly gitary, skladba má speedový nádych, Andy spieva od podlahy, avšak neťahá svoj vokál do zbytočných neprirodzených výšok. To beriem ako plus tejto skladby. Dokážem si túto pieseň predstaviť, že bude zaradená do playlistu pri živých vystúpeniach. Keď som spomínal, že druhá polovica albumu je lepšia a kvalitnejšia, tak to potvrdzujú aj ďalšie skladby A Life On Hold a záverečná My Own Hell, ktorá má baladický nádych. Andy má emotívnejší spev, skladba je v stredne pomalej línii, avšak neskôr sa jej tempo stupňuje. My Own Hell má zaujímavý text a je vhodnou bodkou za zaujímavým albumom.

On the Spur of the Moment je kvalitný album založený na gitarách, melodických refrénoch, kvalitnom vokále Andyho B. Francka a rytmickom tempe. BRAINSTORM sú veľmi dobrí hudobníci a to dokazujú už naozaj veľmi dlho. Za celú dobu svojho fungovania si vypracovali už osobitý zvuk a štýl, ktorý však je ľahšie zaraditeľný medzi nemecké power metalové kapely. Je však pravdou, že ich skladby nie sú na prvé počutie a ich kvalitu objavíte až neskoršie a po viacerých počutiach. Otázne však je, či im dáte šancu pri toľkom množstve vychádzajúcich albumov. Kapela však má svojich skalných fanúšikov, ktorým by nemal tento album chýbať v ich zbierke. Pre mňa osobne ostanú BRAINSTORM zrejme aj po tomto albume kapelou, o ktorej budem vedieť, že je kvalitná, majú pár silnejších skladieb, ale časom sa k celému albumu nevrátim, možno k tým zaujímavejším pár skladbám. Vlatne v mojom prípade to aj po vypočutí novinky ostalo pri tejto kapele tak ako doteraz.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 30.9.2011
Web: www.brainstorm-web.net
Zostava:
Andy B. Franck – vokály
Torsten Ihlenfeld – gitara, doprovodné vokály
Milan Loncaric – gitara, doprovodné vokály
Antonio Ieva – basgitara
Dieter Bernert – bicie
Diskografia:
Hungry – 1997
Unholy – 1998
Ambiguity – 2000
Metus Mortis – 2001
Soul Temptation – 2003
Liquid Monster – 2005
Downburst – 2008
Memorial Roots – 2009
On the Spur of the Moment – 2011
Tracklist:
Below the Line (6:40)
In the Blink of An Eye (4:31)
Temple of Stone (3:26)
In These Walls (5:21)
Still Insane (3:50)
Dark Life (4:10)
No Saint – No Sinner (5:29)
Where Your Actions Lead You To Live (3:30)
A Life On Hold (3:08)
My Own Hell (5:28)
Definitíva:
Deviaty štúdiový album BRAINSTORM
 je ďalším ich kvalitným albumom,
ktorý však nezaujme na prvýkrát.
Bude mu treba dať šancí viacero.
On the Spur of the Moment je albumom dvoch polovíc.
Prvá je menej záživnejšia, tá druhá je už silnejšia.
Skalných fanúšikov však Andy B. Franck
a spol. určite potešia.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla