Seven – Freedom Call

Číslo sedem je vo všeobecnosti silným symbolom. Najčastejšie používaným asi v biblii, kde symbolizoval dokonalosť a plnosť. No málokto vie, že pod číslom sedem sa skrýva objav pôvodom z Českej republiky, ktorý vydáva svoj šiesty radový album. Áno, z Českých Budějovíc prichádza na pulty obchodov album Freedom Call od tuzemských SEVEN.
Nebudem zachádzať do histórie tejto formácie, tú si koniec koncov môže preštudovať každý individuálne. Mňa v prvom rade prekvapilo hneď niekoľko vecí. S miernym počudovaním rozmýšľam, prečo som štúdiovú tvorbu SEVEN zachytil až teraz. Z koncertných pódií som už nejaké echo mal, aj keď trocha smolne som ich vystúpenia ešte nevidel na vlastné oči. Prekvapujúcim bol pre mňa aj fakt, že fungovanie kapely siaha už pekných pár rokov dozadu a ich aktuálnu tvorbu si vzal pod produkčné krídla sám Victor Smolski (RAGE). Nehovoriac o tom, že ich čerstvú dosku zastrešuje vydavateľský gigant Nuclear Blast. Na české pomery tlieskam.

Príjemné prekvapenie ma neopúšťa ani pri počúvaní materiálu, ktorému dominuje hrubozrnný zvuk založený na hutnej gitarovej robote Honzy  Běhunka. Myslím, že celkový zvuk zodpovedá aj taktovke Victora Smolskeho, ktorý po vzore svojej domovskej kapely určite vychutnával mnohé gitarové riffy, ktorých je tu požehnane. Zaujímavo a nevtieravo znie melodika a do niektorých vecí je nutné sa započúvať na viackrát, aby sa človeku rozležali v uchu. Dobre padnú miesta, kde sa trocha zvoľní, chválim napríklad vydarenú Abandoned. O celkovej hudobnej vyspelosti v tomto prípade asi nie je nutné polemizovať. Inštrumentálna zručnosť je totiž hodná prvej ligy.

Sedem je údajne šťastné číslo. Mám pocit, že v prípade SEVEN žiari nad novinkou Freedom Call minimálne šťastná hviezda, ktorá je takým znamením malej revolúcie na poli moderného metalu u našich západných susedov. Snáď im to bude svietiť ešte dlho.

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Česko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 2.9.2011
Web: www.sevencz.com
Zostava:
Lukáš Pisařík – vokály
Honza „Kirk“ Běhunek – gitary
Tomáš „Thomas“ Kuchta – basgitara
Lukáš Kuneš – bicie

Diskografia:
Crying World – 2000
Entice From Sea – 2003
Sevens – 2004
Light of Souls – 2007
Seven Deadly Sins – 2009
Freedom Call – 2011
Tracklist:
Freedom Call (3:27)
Brain Eater (4:02)
Get It (4:34)
The Road (4:44)
So Scarred (3:13)
Suicide Fall (3:58)
Abandoned (3:59)
Wild In the Night (2:49)
The Joker (4:26)
You Steal My Breath (4:07)
To Hell (3:27)
War Within (4:05)
Autumn In the Rose Garden /bonus/ (4:25)
No Surrender /bonus/ (3:09)
Definitíva:
Albumu dominuje hrubozrnný zvuk založený na mnohých gitarových riffoch Honzy „Kirka“ Běhunka.
Melodika Freedom Call znie zaujímavo a nevtieravo.
Prvý album pod krídlami vydavateľského gigantu
 Nuclear Blast a pod producentskou taktovkou
Victora Smolskeho (RAGE) dopadol výborne!

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla