Graveworm – Fragments of Death

Talianske sexteto hudobníkov GRAVEWORM vydáva od svojho debutu When Daylights Gone štúdiové albumy s pravidelnou periodicitou každé dva roky. Nie je tomu inak ani v tomto roku, keď do obehu vypustilo v poradí už 8. štúdiový album Fragments of Death.
Už názov albumu napovedá, aký bude obsah nového albumu. Vo svojej podstate je materiál na Fragments of Death ťažký, temný a rozoberajúci rôzne témy spojené so smrťou. Novinka má celkom slušný rozbeh v podobe skladieb Insomnia, Only Death In Our Wake a Absence of Faith. Najmä druhá v poradí Only Death In Our Wake ma zaujala už len kvôli jej úvodu. Zo zadu sa na vás vyvalí gitara a v tom zavelí Stefan svojím typickým hlasom: „Lets Go“ a rozbehne sa melodické tempo alá GRAVEWORM. Skladbe dominujú najmä zaujímavé riffy a typický feeling, ktorý si kapela už vypracovala za tie roky na scéne.

Stefano Fiore opäť využíva svoje hlasivky naplno, pretože umne strieda svoj deathový growl (ktorý však nepatrí medzi najlepšie) s blackovým škrekom. Na tomto albume hrá prím okrem Fioreho hlasu najmä atmosféra. GRAVEWORM nám na novom albume ponúkajú pestrú škálu skladieb, na Fragments of Death nájdeme nielen rýchle a úderné skladby, ale väčšina piesní je v strednom tempe. Najsilnejšie momenty albumu prídu so skladbami Anxiety a klipovkou See No Future. Anxiety má vynikajúcu atmosféru, ktorú umocňuje zaujímavý ženský vokál, ktorý zrejme patrí Sabine, ale neberte to ako zaručenú informáciu. Skladba má ničivú atmosféru s krásnou melódiou a vynikajúco pôsobí čistý ženský vokál v kontraste so Stefanovým. See No Future štartuje dynamicky, rýchlo a agresívne, no časom sa tempo spomaľuje, zhutňuje až nakoniec prejde skladba plynule do krásnych pomalších melódií, ktoré okorení Stefanov hlas. Samozrejmosťou je striedanie rýchlych a agresívnych pasáží s tými pomalšími. A práve striedanie pasáží robia túto skladbu pestrú a veľmi kvalitnú.

S pribúdajúcim časom sa mi však pomaly, ale isto začali typické GRAVEWORM prvky presycovať a vôbec som nepochopil atmosférickú inštrumentálnu skladbu The Prophecy, ktorú kľudne môžem označiť za alternatívny úlet. Od tohto momentu album už nie je taký zaujímavý. Osobne ma ešte potešili rýchlejšie skladby Remebrance a Where Angels Do Not Fly. Absolútne prekvapenie však príde až nakoniec. Je ním totiž bonusová skladba Awake, ktorá nesie v sebe to najlepšie z celej tvorby týchto Talianov. Pomalší a ťahavý atmosferický úvod vystrieda stupňujúce tempo a hovorené slovo. Do neho nabehne blackový Stefanom škrek a ničivé tempo s veľmi dobrou atmosférou si vás podmaní. Skladbe nechýba ani melodickejšia časť, ktorá je vhodne prepletená s tvrdšími prvkami tvorby GRAVEWORM. Záver je absolútne prekvapujúci. Atmosférická a rýchla muzika „odchádza“ pomaly do stratena a vyvalí sa na vás zrazu odriekanie: „In Nomine Patri…,“ a celý album zakončuje nabitie revolvera a výstrel z neho. Skladbu Awake si dovolím prirovnať k vynikajúcim coverom, ktoré robí táto skupina (ak aj nie je coverom, to som sa nedopátral nikde). Myslím si, že Awake sa stane časom ich ďalšou koncertnou tutovkou.

Celkovo však album Fragments of Death neprináša nič nové a ide v zabehnutých šlapajách kapely. GRAVEWORM sa hrajú na svojom piesočku a skalným fanúšikom by to nemalo ani prekážať. Kapela odviedla na albume veľmi dobrú prácu, no jedným dychom dodám, že  predviedla svoj štandard. Okrem priemerných skladieb opäť nahrala aj tri, ktoré zaujmú viac ako ostatné a to sa cení. Novinka je rozhodne lepším dielom ako predošlý a podľa mňa nevydarený album Diabolical Figures. Začínam sa však obávať, že albumy Scourge of Malice a Engraved In Black už páni muzikanti neprekonajú. Na záver si však neodpustím jedno malé rypnutie spojené s rečníckou otázkou. Keby ich tvorba znela tak ako ich covery, tak sú oveľa kvalitnejšou kapelou. Dajte si ruku na srdce, komu z vás sa vybaví pri vyslovení mena GRAVEWORM nejaká ich vlastná skladba skôr ako cover?

Žáner: melodic black/death
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 21.10.2011
Web: www.graveworm.de
Zostava:
Stefan Fiori – vokály
Eric Righi – gitara
Orgler „Stirz“ Thomas – gitara
Harry Klenk – basgitara
Sabine Mair – klávesy
Maschtl Innerbichler – bicie
Diskografia:
When Daylights Gone – 1997
As the Angels Reach the Beauty – 1999
Scourge of Malice – 2001
Engraved In Black – 2003
(N)Utopia – 2005
Collateral Defect – 2007
Diabolical Figures – 2009
Fragments of Death – 2011
Tracklist:
Insomnia (4:55)
Only Death In Our Wake (4:00)
Absence of Faith (3:55)
Living Nightmare (4:13)
The World Will Die In Flames (4:34)
Anxiety (4:33)
See No Future (5:02)
The Prophecy (3:21)
Remembrance (3:24)
Old Forgotten Song (4:41)
Where Angels Do Not Fly (3:52)
Awake /Bonus Track/ (6:11)
Definitíva:
Fragments of Death sa určite nestane
 najlepším albumom v diskografii GRAVEWORM,
no kapela nahrala ďalší svoj štandard
 s pár skladbami, ktoré vynikajú a rozhodne
 sa zaň nemusí hanbiť. Pre mňa je novinka
 naozaj dobrým albumom, avšak to je celé.
Nič viac ani nič menej…

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla