ACCEPT – The Rise of Chaos

Na novú zbierku heavy metalových šlágrov a hymien s nálepkou „made by Accept“ sme čakali poctivé tri sezóny a práve 4. august bol tým vyvoleným dňom, kedy sa kolekcia s názvom „The Rise of Chaos“ dostala na pulty našich predajní.

Tá je v poradí štvrtou dlhohrajúcou doskou od pamätného reunionu v roku 2009, kedy sa k trochu tápajúcim ACCEPT pridáva inak výborný Mike Tornillo, pôvodom Američan z New Jersey, dovtedy pôsobiaci u neznámych rockerov TT QUICK. O tom, že je Mike viac než dôstojná náhrada za legendárneho Uda, sa presviedčame už na prvej spoločnej štúdiovej spolupráci, albume „Blood of the Nations“ (recenzia TU). Fantastický kotúčik sa rovná fantastickému prijatiu! Od tej doby sú rodáci z nemeckého Solingenu, akoby poliati živou vodou a vypúšťajú jednu pecku za druhou, takže čakanie na horúcu novinku bolo o to príjemnejšie. Žiaľ, aj ten najlepší futbalista občas prekopne súperovu bránu…

ACCEPT – The Rise of Chaos

Spolu s „The Rise of Chaos“ totiž ACCEPT vydávajú svoj suverénne najhorší počin s Mikeom za mikrofónom a dokonca i jeden zo svojich najslabších zárezov za poriadne, poriadne dlhú dobu. Nie, určite sa to nehovorí ľahko, keďže chalani už od pradávna patria k absolútnym tutovkám a lídrom európskej heavy metalovej scény (s bažantmi typu SABATON si vytierajú zadnicu aj o polnoci…) a ich koncertné ťaženia sú vždy dokonalým hudobným zážitkom, lenže aj obvykle spoľahlivý motor germánskej výroby, sa občas dokáže máličko zadrhnúť. A to je presne aj ten dnešný prípad.

Neviem či za týmto problémom stoja citeľné zásahy v zostave (po vydaní „Blind Rage“ sa porúčalo duo Frank/Schwarzmann) alebo si Wolf Hoffmann, hlavný mozog a gitarista kapely, vystrieľal všetok pušný prach na svojej nedávnej sólovke „Headbangers Symphony“ (recenzia TU), no naša pätica šľape na novinke iba akosi na pol plynu.

ACCEPT

Dvorný producent Andy Sneap (TESTAMENT, MEGADETH) opäť naordinoval pomerne sterilnú produkciu a ACCEPT prekvapujú jedine tým, že vôbec neprekvapujú. Znovu máme čo dočinenia s rezkým heavy metalom, tentokrát je ale pre zmenu úplne ohlodaný na kosť a zbavený všetkých epickejších kompozícií. Krásne dramatické momenty a viaceré vrstvy, ktoré sme nedávno tak milovali s „The Abyss“, „Shades of Death“, „Shadow Soldiers“, „The Galley“ sú rázom preč a chalani momentálne vsádzajú na jednoduchosť a priamočiarosť.

To určite nie je na zahodenie, no ani v týchto partiách Mike a spol. nedokážu naplniť vysoké očakávania a väčšina z desiatky prítomných skladieb skôr pripomína chudobné pozostatky z dôb minulých, než plnohodnotné kusy, na ktorých pracovali ACCEPT dlhé tri roky. Koncertnou stálicou sa preto asi môže stať iba melodická „Koolaid“ a príšerne otextovaná rock´n´rollovka „Analog Man“, zvyšok zväčša ponúka len viac či menej podarené klišé („A Rise of Chaos“), x-krát prevarené gitarové riffy („Worlds Colliding“) aj skutočne mizerné refrény (preboha, veď „Die By the Sword“ už stihli prekopať SLAYER, SAXON, FIREWIND plus tisíc iných!).

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 04.08.2017
Web: www.acceptworldwide.com
Zostava:
Mark Tornillo – vokál
Wolf Hoffmann – gitara
Uwe Lulis – gitara
Peter Baltes – basgitara
Christopher Williams – bicie
Tracklist:
Die By the Sword (05:00)
Hole in the Head (04:01)
The Rise of Chaos (05:16)
Koolaid (04:57)
No Regrets (04:20)
Analog Man (04:10)
What´s Done as Done (04:08)
Worlds Colliding (04:30)
Carry the Weight (04:32)
Race to Extinction (05:24)
Diskografia:
Accept – 1979
I´m A Rebel – 1980
Breaker – 1981
Restless and Wild – 1982
Balls To The Wall – 1983
Metal Heart – 1985
Russian Roulette – 1986
Eat the Heat – 1989
Objective Overruled – 1993
Sacrifice – 1994
Predator – 1996
Blood of the Nations – 2010
Stalingrad: Brothers in Death – 2012
Blind Rage – 2014
The Rise of Chaos – 2017
Definitíva:
Takúto studenú sprchu od skúsených harcovníkov z ACCEPT čakal asi len málokto. Mierne nadpriemerné dielko je totiž obrovským sklamaním, no nie je ešte všetkým dňom koniec a náprava snáď príde už onedlho.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla