Insomnium – One For Sorrow

Keď som prvýkrát počúval singel Weather The Storm, kde sa ako hosť predstavil Mikael Stanne (DARK TRANQUILLITY), tak som si kľudom pomlaskal a tešil sa ďalej na najnovší počin fínskeho kvarteta INSOMNIUM. A to samozrejme aj kvôli tomu, že ich posledné  albumy mali zachovaný štandard kvality melodických metalových zoskupení zo severských oblastí Európy. Škandinávia, to je to hniezdo, odkiaľ vylietavajú takéto skupiny, zoradzujú sa jedna k druhej, bez toho, aby sa o nich hovorilo a písalo ako o zbytočných kopírkach. Za všetkých spomeniem napríklad SWALLOW THE SUN, AMORPHIS alebo DARK TRANQUILLITY. Spolu s INSOMNIUM na mňa pôsobia ako legendárna štvorka príbuzná s americkou Big 4.
V tomto prípade sa nebudem vyjadrovať k samotným songom zvlášť, ale zhodnotím album ako celok. Ako sa dalo očakávať, INSOMNIUM zostávajú naďalej verní svojim koreňom a dokonale kombinujú klasický melodický death metal s doomovými prvkami, ktoré sú v jednotlivých skladbách zastúpené vo väčšiej miere. Atmosféra a spôsob prevedenia skladieb je stále rovnaká, až na pár detailov, ako napríklad to, že melódie majú viac vrstiev, v pesničkách sú rýchlejśie zmeny tempa a to ich robí dynamickejšími a tým pádom aj rozmanitejšími.

Hlavnou zmenou na novinke je častejšie použitie clean vokálu, čo nebolo u INSOMNIUM v minulosti až také samozrejmé. Clean vokál zaobstaráva gitarista Ville Friman. Klasický ručivý Niilov vokál sa určite zlepšil, je omnoho zrozumiteľnejśí, chrapľavo sa plazí v songoch a s jeho prispením skladby vystupňuje k najvyššej energii. Súčinnosť kapely, vykonaná bezchybná hra na nástrojoch, gitarové riffy a vyhrávky v spolupráci s klávesovým závesom vytvárajú tú správnu mrazivú atmosféru. Dôraz je kladený na ponuré a depresívne pasáže, ktoré sú akoby hrdo sa pýšiace a povznášajúce na celom albume. Takéto nálady sú od tejto skupiny priam očakávané. Silnou stránkou, ba až doménou INSOMNIUM a ich nahrávky One For Sorrow sú klasické melodické linky. Perfektné použitie vzorcov tohto žánru robí z melodického death/doom metalu doslova nepísaný zákon, podľa ktorého by mali skladať v rámci možností aj ostatné skupiny.

Samostatné skladby sú poskladané tak, aby zmeny tempa boli medzi sebou prirodzene pretkané. Základný melodický gitarový motív, ktorý je evidentne vysunutý zvukovo v každej skladbe sa vrýva ľahko do pamäte, sekunduje mu druhá riffujúca gitara, niekedy sa súbežne spolu zapoja do úderných pasáží. Takýto komplex v skladbách mi vyhovuje, je ľahko čitatelný a zvukovo vábiaci. Podobne prirodzene pôsobia aj akustické a symfonické pasáže, ktoré s ľahkosťou prechádzajú až do thrashových sekavých riffov. V podstate skupina používa metalový žáner rôznych podôb zabalený do temného kabáta death/doomu. Toto je presne jeden z tých albumov, ktorý sa po niekoľkonásobnom vypočutí vstrebe úplne celý do hlavy a poslucháč si uvedomí, že každá pieseň mu ponúka niečo charakteristické. Album poslucháča omámi a uchváti. Jemné inštrumentálne poňatie napríklad v skladbe Decoherence pôsobí zasa ukľudňujúco pri ostatných búrlivých skladbách. A aj preto si je ťažko vybrať nejakú obľúbenú pieseň z albumu One For Sorrow. Celá nahrávka zbehne pri počúvaní rýchlo, trvá necelých 54 minút,  je kompaktná, až na vyššie spomínaný song Decoherence. Témou albumu je ako obvykle smútok, strata blízkeho, úmrtie a bolesť. Texty a melódie v poslucháčoch synchrónne vyvolajú takéto smutné emócie a nálady.

INSOMNIUM ma nesklamali ani na ich piatom štúdiovom albume One For Sorrow. Moje osobné očakávania  splnili na maximum. Tento album nenudí je ho radosť počúvať a to najmä vtedy, keď si myslím, že metal už pomaly vymiera. Kapela sa s týmto albumom bezchybne etablovala medzi najlepšie melodic deathmetalové skupiny. Samozrejme, aj predchádzajúce nahrávky boli kvalitné, ale s týmto albumom to potvrdili na sto percent. Ani zmienka po najmenšom zaváhaní. Neviem, čo iného by mala skupina robiť, aby si zaslúžila ešte väčšie uznanie a pozornosť. Album akým je tento je nezvratný dôkaz, že metal môže byť silný, brutálny a napriek tomu emotívny.

Žáner: melodic death/doom metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 17. 10. 2011
Web: www.insomnium.net
Zostava:
Niilo Sevänen – vokály, basgitara
Ville Friman – čisté vokály, gitara
Ville Vänni − gitara
Markus Hirvonen − bicie
Diskografia:
In the Halls of Awaiting – 2002
Since the Day It All Came Down – 2004
Above the Weeping World – 2006
Across the Dark – 2009
One for Sorrow – 2011
Tracklist:
Inertia (3:43)
Through the Shadows (4:31)
Song of the Blackest Bird (7:29)
Only One Who Waits (5:17)
Unsung (5:04)
Every Hour Wounds (5:25)
Decoherence (3:18)
Lay The Ghost To Rest (7:46)
Regain the Fire (4:27)
One for Sorrow (6:07)
Definitíva:
Fíni INSOMNIUM prekonali v niektorých
 aspektoch samých seba. Jemné povolenie
 v speváckych partoch, výraznejšie sólujúce gitary
 posunuli ich tvorbu ďalej. INSOMNIUM sú zaručenou
 fínskou značkou  melodic death metalu.
Kapela presviedča už od roku 2002,
že metal je stále stále živý.
Plná, konštantná a vyvážená chuť melódií
 premiešaných so smútkom – to je presne album
One For Sorrow.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla