Evanescence – Evanescence

Americká skupina EVANESCENCE sa po päťročnej albumovej prestávke vracia späť na hudobnú scénu s novým albumom, ktorý nesie názov samotnej skupiny – Evanescence.
Štvrtý album tejto skupiny je doteraz najlepší a obsahuje aj najviac skladieb. Za produkciu tohto albumu bol zodpovedný Nick Raskulinecz, ktorý spolupracoval aj s AC/DC a FOO FIGHTERS. Hlas speváčky Amy Lee ani tento krát nesklamal a dominuje na celom albume. Texty sú o zlomených srdciach, bolesti, túžbe po sladkom domove a o stroskotaných snoch. Ani v tom sa kapela nezmenila a predsa sa nedá nevšimnúť, že na novinke viac experimentovala a celkovo je vyspelejšia. Prvý singel What You Want väčšina z vás už bude poznať. Je to textovo silná a vyzívavá skladba, ktorá obsahuje tvrdšie riffy. What You Want je perfektný otvárak pre album a vyzíva nás chytiť sa šancí, ktoré máme a pokiaľ veci ešte môžeme meniť.

Amy Lee je známa jej láskou ku klavíru a na tomto albume má klavír svoje pevné miesto. Bez neho by chýbal významný prvok hudby EVANESCENCE. Skladba My Heart Is Broken začína síce klavírovým sólom, no po chvíli sa zmení tempo. Je to krásna, hoci rýchlejšia balada, ktorá navodzuje zimomriavky. Erase This sa začína opäť klavírom, ale v rýchlom tempe, do ktorého sa pridá gitara a pomaly sa rozbehne další skvost na tomto albume. Amy spieva v tejto skladbe o klamstvách, ktoré nastali vo vzťahu dvoch ľudí a už niet cesty späť a nedá sa zabudnúť… Táto skladba je tak trochu popová, no stále sú to EVANESCENCE. Pokojne by sa dalo na tento album aj tancovať. Lost in Paradise je jedna z najkrajších balád, ktorú doteraz Amy zložila. Pieseň začína osobnou spoveďou. Speváčka až šepkavým hlasom spieva prvé pasáže. Slová I m lost in paradise odštartujú skladbu na plno. Vlnité tempo a dojímavý text pôsobia na mňa až krásne bolestne. Text je o strachu sa postaviť pred súčasnosť a zabudnúť na minulosť. Sama, stratená v raji. End of the Dream má ťažšie, nižšie riffy a aj text je spievaný v hrubších tónoch. Narozdiel od iných skladieb mi príde táto svojím spôsobom novšia a modernejšia. Vypočujte a posúďte sami! Oceans je charakteristická skladba kapely. Trochu mi pripomína ich známy singel Bring Me To Life. Najtvrdší kúsok na novom albume je Never Go Back. Amy postačia aj bicie, aby zaspievala dobrý text. Skvelá koncertovka na „metlenie“. Po tomto divokom kúsku nasleduje osobná skladba s názvom Swimming Home. Je to opäť balada, ktorej melódia pripomína žblnkanie.

Zo všetkých albumov EVANESCENCE sa mi najviac páči práve táto novinka a preto je hodnotenie také vysoké. Ich skladby síce nezmenili tematiku, no textovo sa mi zdajú vyspelejšie. Texty sú neutrálne a tak sa s nimi človek dokáže ľahko stotožniť respektíve spojiť s nimi osobné skúsenosti.  Kapela u nás alebo v susedných krajinách žiaľ tento rok nevystúpi, no možno zavíta budúci rok na rakuské festivaly ako napríklad Novarock. Teda, aspoň v to dúfajme…

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:

Komplexne mi nový album EVANESCENCE príde ako veľmi vydarený. Aj keď je každý so 16 songov plný svojej vlastnej energie, zároveň však nestráca klasickú pečať kapely, na ktorú som bol od prvého ich albumu zvyknutý. Veľmi dobrý album.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: gothic rock, alternative metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Wind-Up Records
Dátum vydania: 11.10.2011
Web: www.evanescence.com
Zostava:
Amy Lee – spev, klavír, klávesy
Terry Balsamo – gitara
Troy McLawhorn – gitara
Tim McCord – basgitara
Will Hunt – bicie
Diskografia:
Fallen – 2003
Anywhere But Home – 2004
The Open Door – 2006
Evanescence – 2011
Tracklist:
What You Want (3:41)
Made of Stone (3:33)
The Change (3:42)
My Heart Is Broken (4:29)
The Other Side (4:05)
Erase This (3:55)
Lost In Paradise (4:42)
Sick (3:30)
End of  the Dream (3:49)
Oceans (3:38)
Never Go Back (4:27)
Swimming Home (3:44)
New Way To Bleed (3:46)
Say You Will (3:43)
Disappear (3:06)
Secret Door (3:53)
What You Want (Elder Jepsom Remix) (3:18)
Definitíva: 
Výnimočný hlas speváčky, klavírové sóla
 spojené s ich rozmanitým štýlom sa veľmi
 nezmenili,  no predsa len posunili ďalej.
Mnohí sa snažia  EVANESCENCE kategorizovať
 ako gothic skupinu, alebo nu rock, 
no pre mňa je to „jemná“ metalová skupina,
ktorej sa vydaril aj tento nový album.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla