X – Core – Life and Stuff

Pred časom nám prišiel do redakcie nový album od znojemskej metalcoreovej štvorice X – CORE. Táto česká kapela funguje už od roku 1998 a stáva sa čoraz populárnejšou. Za sebou už má napríklad aj európske turné s americkými legendami PRO-PAIN. O mne je známe, že metalcoru vôbec neholdujem, ale priznám sa, že na ich novinku Life and Stuff, ktorú si mimochodom vydali chalani na vlastné náklady, som bol vcelku zvedavý.
Novinka Life and Stuff sa nahrávala na Slovensku v štúdiách Rolanda Grapowa (MASTERPLAN, ex – HELLOWEEN) a na jej výslednom zvuku to naozaj počuť. Čistý, kvalitný a moderný zvuk je ozdobou celého albumu. Okrem toho je Roland aj producentom celej nahrávky. Novinka sa však vyznačuje dvojitou produkciou, pretože okrem Grapowa sa po producentskej stránke postaral o vokálne časti Aleš Hyvnar (AL YAMAN, CARTONNAGE).

Osobne som sa so staršími nahrávkami X-Core nestretol, avšak ak ma moje informácie neklamú, kapela pôvodne hrala hardcore, no na novinke majú už od toho naozaj ďaleko. Life and Stuff je typický moderný metalcorový album s prvkami popu a o tom svedčí aj fakt, že skladba Shes Magnetic sa hrávala v českých rádiách. Po jej vypočutí sa tomu ani nečudujem, nehnevajte sa, ale jej hitovosť so sladkým spevom je doslova nechutná. Chalani sa evidentne posúvajú stále vpred a s kapelou to myslia viac ako vážne, otázne však ostáva, čo nato fanúšikovia. Odhliadnuc od toho, že metalcore naozaj vôbec nemusím, snažil som sa byť pri tomto albume, čo naviac objektívny. Štvorica hudobníkov je po muzikantskej stránke naozaj na výbornej úrovni, avšak po niekoľkonásobnom vypočutí Life and Stuff zisťujem, že sa vôbec nelíšia od ostatných metacorových kapiel, avšak to nie je ani tak problémom X -CORE ako skôr celého žánru.

Ťažko je opisvoať každú skladbu, pretože sa mi zlievajú do jednej. Prím na albume hrá klasické striedanie agresívnejšieho vokálu s melodickými refrénmi, ktoré sú doslova až nechutne popové. Práve popovú zložku ešte viac znásobuje použitie zvuku klavíra a kapela neváhala použiť ani orchestrálne prvky. Na druhej strane však dokážem uznať, že melódie a refrény sú natoľko chytľavé a zapamätateľné, že na poslucháčov môžu zabrať. Nech mi členovia kapely odpustia, ale pri každom jednom počúvaní som mal problém album dopočúvať dokonca a niekedy sa mi ozaj zdalo, že som mal zapnuté rádio a nie album od metalovej kapely. Najlepšou skladbou sa tak na albume stáva I Love My Schizophrenia, ktorá je azda najtvrdšou na nahrávke, ale čo je najpodtatnejšie hosťuje v nej Derrick Green zo SEPULTURY. Dobrou skladbou, ktorá znesie moje prísnejšie kritériá je ešte Wingless, ktorá má najmä nadupaný úvod na bicích a so správne rezavými gitarami a klasickými metalcorovými postupmi. Avšak s refrénom už mám trošku problém, pretože je až priveľmi melodický a predvídateľný, ale je pravdou, že spoločne s I Love My Schizophrenia sú toto dve skladby, pri ktorých som nečakal kedy sa skončia.

Na záver musím ešte jednoznačne chalanov pochváliť za nádherný artwork a balenie albumu. Podstata je však vo vnútri. Sám sa priznám, že na metalcore som doslova alergický a osobne si myslím, že tento štýl nemá veľmi čo ponúknuť fanúšikom a potvrdzuje sa mi to aj pri kapele X-CORE. Fanúšikovia tohto žánru určite skúste nahrávku tejto štvorice zo Znojma. Kapela odviedla na Life and Stuff profesionálnu prácu, ale mňa ich skladby absolútne neoslovili, skôr naopak. Potenciál v hudobníkoch je, ale držia sa až príliš metalcoreových mantinelov. Hold, trend je trend…, ja len dúfam, že sa pomaly, ale isto nebude uberať celá scéna práve týmto smerom…

Žáner: modern metalcore
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: vydané na vlastné náklady
Dátum vydania: 2011
Web: www.x-core.cz
Zostava:
Ondra – vokál, gitara
George – vokál, basgitara
Ozyx – gitara, doprovodné vokály
Prema – bicie, doprovodné vokály
Diskografia:
Promodemo 01 – 2001
Bestie – 2003
The Split – 2006
In Hell – 2008
Life and Stuff – 2011
Tracklist:
Intro (1:21)
Dont Forget (5:17)
Good Bye Forever (4:45)
Im Yours (3:58)
Go With Us (4:13)
I Love My Schizophrenia (4:11)
Nobody Is Bad (4:49)
Wingless (4:28)
Shes Magnetic (4:11)
Someone Said (4:58)
Revenge (4:40)
Black Markets Soul (4:14)
Definitíva:
Kvalitný, čistý, moderný a prepracovaný zvuk
 je naozaj na svetovej úrovni. Takisto sa kapele
 vydaril aj artwork Life and Stuff.
Členovia X-CORE sú aj dobrými muzikantami,
 ale to je asi tak všetko. Fanúšikovia melodického
 metalcoru s popovým nádychom si prídu na svoje,
no stereotypnosť a hitovosť albumu
 v metalcoreových mantineloch je až neznesiteľná.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 3,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla