Hypocrisy – Hell Over Sofia-20 Years of Chaos and Confusion

Dočkali sme sa! Dlhoočakávané DVD Hell Over Sofia – 20 Years of Chaos and Confusion od legendárnej švédskej kapely HYPOCRISY uzrelo svetlo sveta 14. októbra prostredníctvom vydavateľského gigantu Nuclear Blast. Toto DVD je už štvrtým oficiálnym obrazovým záznamom od kapely združenej okolo hudobného workoholika Petra Tägtgrena. HYPOCRISY nám najprv ponúkli nezabudnuteľný koncert vo Wackene, ktorý vyšiel ešte kedysi na VHS, potom v roku 2001 vydali pri príležitosti 10.výročia kapely DVD s názvom Live & Clips. Títo Švédi nám ešte ponúkli bonusové DVD z koncertu v Štrasburgu, ktoré sa objavilo ako bonus k albumu Virus. No a v októbri vyšiel obrazový materiál pri príležitosti 20. výročia tejto legendárnej kapely.
HYPOCRISY ponúkajú nové DVD Hell Over Sofia s nádherným artworkom, ktorý symbolizuje výjavy z pekla. Artwork namaľoval Kristian Wahlin. DVD je balené v exkluzívnom, a musím podotknúť, že nádhernom knižnom prevedení. Listy v tejto „knižke“ zdobia fotky členov kapely z koncertného záznamu, ktorý ponúka samotný disk. Fotky sú spravené do obrazov a na pozadí sú prázdne miestnosti, ktoré vo mne evokujú samotné peklo.

Poďme však už, ale k obsahu samotného disku. Podstatnú časť tvorí koncert skupiny v bulharskom hlavnom meste Sofia, ktorý prebehol 27. februára 2010, teda počas turné ku stále aktuálnemu albumu A Taste of Extreme Divinity. Počas toho večera odohrala kapela 15 skladieb a musím podotknúť, že bulharské publikum bolo naozaj fantastické. HYPOCRISY majú na svojom konte už 12 štúdiových albumov a keby chceli uspokojiť každého fanúšika zahraním jeho obľúbenej skladby, tak by museli hrať naozaj veľmi dlho. Preto si myslím, že výber songov, ktoré odzneli na koncerte bol vhodný. Na svoje si prišli aj fanúšikovia starej tvorby, kedy do mikrofónu ešte ručal Emperor Magus Caligula (Ex – DARK FUNERAL, THE WITCHERY). Presnejšie išlo o medley skladieb Pleasure of Molestation, Osculum Obscenum a Penetralia. Neskôr Peter a spol. nezabudli ani na dve skvostné pomalšie skladby z albumu The Fourth Dimension, teda Apocalypse a rovnomennú The Fourth Dimension. Fanúšikovia novšej tvorby si tiež prišli na svoje pri hitoch Fractured Millenium, Eraser, Fire in the Sky alebo Weed Out the Weak. Najpodstatnejšou je však skvelá atmosféra, ktorá sa vďaka vynikajúcemu obrazovému záznamu prenesie až ku vám do obývačky. Nenormálne cítiť chémiu medzi kapelou samotnou, ale aj medzi ňou a fanúšikmi pod pódiom. Ak ma pamäť neklame, tak toto bol vôbec prvý koncert HYPOCRISY v Bulharsku. Diváci si to doslova užívali a vystúpenie si užívala aj kapela. Na DVD odviedli skvelú prácu aj kameramani, ktorí zachytili členov kapely v rôznych pózach, grimasách a úškrnkoch. Nie nadarmo sa vyjadril v niekoľkých rozhovoroch basák Mikael Hedlund, že koncert v Sofii bol zrejme najlepším, aký kedy kapela odohrala. My môžeme byť radi, že sa oň s nami prostredníctvom tohto DVD podelili.

Okrem koncertu nám však toto nové DVD ponúka aj exkluzívny dokumentárny film 20 Years of Chaos and Confusion. Pre fanatikov do HYPOCRISY, akým som aj ja, je tento film naozaj čerešničkou na torte. Dokument je umne postrihaný do jedenástich kapitol, v ktorej jednotlivý členovia spomínajú na históriu kapely a hudobníci vám prezradia aj rôzne zaujímavé historky z nahrávania jednotlivých albumov. Dozviete sa tak množstvo zákulisných informácií a budete si môcť prezrieť množstvo raritných a doteraz nikde nezverejnených obrazových záznamov. Medzi také patrí aj vôbec úplne prvý koncert kapely s Petrom Tägtrenom za mikrofónom. Dozviete sa ako to bolo s odchodom Emperora Magusa Caligulu. V dokumente sa predstavia všetci členovia HYPOCRISY, ktorí sa v kapele mihli, čo i len ako live hráči. Teda všetci. Všetci až na jedného. Tým jedným, na ktorého nedošlo bol pôvodný bubeník Lars Szöke. Mňa osobne jeho neúčasť v tomto dokumente veľmi mrzí. Kto vie ako je to so vzťahmi členov po jeho odchode z kapely. Kto vie, či ho vôbec volali k nahrávaniu alebo ako to všetko bolo. Do týchto polemík sa púšťať radšej nechcem. Okrem toho nám Peter a spol. porozprávajú množstvo zaujímavých príhod z turné a natáčania jednotlivých albumov. Taký Emperor Magus Caligula sa prizná ako dakedy masturboval pred televíziou, keď v nej videl Vanessu Warwick a ako sa chcel dostať ku nej do hotelovej izby. Peter Tägtgren prezradí ako sa kapela neskutočne ožrala pred jedným vystúpením v USA. Takýchto pikošiek nájdete v tomto dokumente až až. V dokumente nájdete aj zábery z ich posledného turné po Južnej Amerike, kde zažijete s kapelou množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Samotný dokument má necelých 90 minút, takže určite sa máte načo tešiť! Vynikajúcu prácu pri tomto dokumente odviedol režisér Ville Lipiäinen. Vy, ktorí sa pýtate, prečo vyzerá Peter tak zničene, tak aj na toto nájdete odpoveď v dokumente. HYPOCRISY si na každom turné užívajú poriadnu párty a to trvá už 20 rokov!

Na DVD ešte fanúšikovia nájdu aj videoklip ku skladbe Weed Out the Weak. Trošku na škodu je, že nie sú na DVD k dispozícii všetky klipy, pretože od čias vydania obrazového materiálu Live & Clips prešlo už desať rokov a kapela ich pár natočila. To je len jeden malý nedostatok tohto skvelého materiálu! A ako bonus nám kapela ponúka koncert aj na dvoch audio CD.

Čo dodať na záver? Tento fantastický disk je povinnosťou pre každého „Hypomaniaka“, akým som aj ja! A nielen pre nás. Táto legendárna kapela odštartovala na vlnách klasického old school death metalu a od albumu The Fourth Dimension sa každým jedným posúvala ďalej. HYPOCRISY sú pioniermi melodického death metalu a ich hudba spôsobuje hudobný orgazmus. Dámy a páni, týmto DVD nás HYPOCRISY pozvali do svojej kuchyne. Bolo by hriechom pozvanie neprijať…

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 14.10.2011
Web: www.myspace.com/hypocrisy
Zostava:
Peter Tägtgren – vokály, gitara
Mikael Hedlund – basgitara
Horgh – bicie
Tomas Elofsson – gitara
Diskografia:
Penetralia – 1992
Osculum Obscenum – 1993
The Fourth Dimension – 1994
Abducted – 1996
The Final Chapter – 1997
Hypocrisy – 1999
Hypcorisy Destroys Wacken (VHS) – 1999
Into the Abyss – 2000
Live & Clips (DVD) – 2001
Catch 22 – 2002
The Arrival – 2004
Virus – 2005
Catch 22 V2.0.08 – 2008
A Taste of Extreme Divinity – 2009
Hell Over Sofia – 20 Years of Chaos and Confusion (DVD) – 2011
Tracklist:
Valley of the Dmaned
Hang Him High
Fractured Millenium
Adjusting the Sun
Eraser
Pleasure of Molestation/Osculum Obscenum/Penetralia medley
Apocalypse/The Fourth Dimensions medley
Killing Art
A Coming Race
Let the Knife Do the Talking
Weed Out the Weak
Fire in the Sky
The Final Chapter
Warpath
Roswell 47
Definitíva:
Fantastický koncert v bulharskej Sofii
 a ešte lepší skoro 90 minútový dokumentárny film
 s doposiaľ nikdy nezverejnenými zábermi
 a historkami. Takýto skvelý darček dali HYPOCRISY
sebe a svojím fanúšikom k 20. výročiu kapely.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla