PRONG – Zero Days

Predchádzajúce nosiče od Newyorčanov PRONG môžeme považovať za výstavné kusy diskografie týchto maníkov na čele s Tommym Victorom (DANZIG, ex-MINISTRY. Na stole tu však máme ďalšiu novinku, tentokrát nazvanú „Zero Days“ a pretínať šnúru kvalitných, hneď po sebe idúcich dosiek, by asi nebolo najšťastnejším riešením…

Žiaľ, opak je tak trochu pravdou, hoci len tak trochu. Tommy, gitarista, spevák a frontman v jednej osobe, je totiž známy sťa neúnavný workoholik, a keďže predošlú jubilejnú nálož „X – No Absolutes“ (stala sa na Valhalla.sk albumom roka 2016, recenzia TU) delí od tej aktuálnej iba približne sedemnásť mesiacov, i to sa mohlo podpísať nad miernym zapotácaním či stratou rovnováhy dnešných PRONG. Prirátajme k tomu možno aj jeho nedávnu spoluprácu s Glennom Danzigom na prepadáku „Black Laden Crown“ a hľa, „kde jenom udělali soudruzi z NDR chybu“?

PRONG – Zero Days

Dielensky je výsledný produkt „Zero Days“ opracovaný na výbornú – opäť nechýba hutný sound, presvedčivý vokál, ale aj ostatné inštrumenty, kde hrajú prím poriadne nabrúsené gitary a dynamické bicie. Kým forma je teda v úplnom poriadku, malé medzery sa vynárajú v kvalite samotných nápadov, a to aj po viacerých sústredených počutiach. PRONG totiž na novinke iba akoby predkladali obyčajné a takmer na vlasť rovnaké pokračovanie minulej dosky, žiaľ v každom smere o triedu horšie.

Znovu tu máme množstvo rýchlych nárezov prekladaných chytľavými groove kompozíciami v strednom tempe, no je toho málo a všetko jednoducho znie priveľmi rovnako, zameniteľne a niet celkom dotiahnuto do úplného konca. S blížiacim sa koncom nahrávky sa preto doslova začínam strácam v celom dianí a radšej volím náhly útek inam.

PRONG

Kvalitatívne tak pochopiteľne vedie prvá polovica na čele s rezkými náklepmi „Wherever It May Ends“, „Zero Days“ a „Forced Into Tolerance“. Poteší taktiež hravá „Interbeing“ či dvojica hitovejších piesní „Divide and Conquer“ a „The Whispers“. O chytľavosti „Revenge… Best Served Cold“, „No Absolutes“ i  „Do Nothing“ si však môžu nechať len zdať, o klasikách typu „Snap Your Fingers, Snap Your Neck“, „Unconditional“ i „Lost and Found“ nehovoriac.

PRONG aj napriek tomuto menšiemu výpadku majú obrovskú výhodu. Každú z  comebackových placiek môžeme totiž smelo porovnávať s najväčšími úspechmi, konkrétne datovanými do polovice 90. rokov, kedy spolu buldozérmi ala PANTERA a MACHINE HEAD doslova zamietli s poriadne stagnujúcou heavy metalovou scénou. A to si nemôže dovoliť iba tak hocikto!

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: thrash/HC/groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 28.07.2017
Web: www.prongmusic.com
Zostava:
Tommy Victor – vokál, gitara
Mike Longworth – basgitara
Arturo Cruz – bicie
Tracklist:
However It May End (3:36)
Zero Days (3:35)
Off the Grid (3:18)
Divide and Conquer (3:16)
Forced into Tolerance (3:16)
Interbeing (3:50)
Blood Out of Stone (4:12)
Operation of the Moral Law (3:30)
The Whispers (3:19)
Self Righteous Indignation (4:13)
Rulers of the Collective (3:01)
Compulsive Future Projection (3:10)
Wasting of the Dawn (4:39)
Diskografia:
Force Fed – 1988
Bef To Differ – 1990
Prove You Wrong – 1991
Cleansing – 1994
Rude Awakening – 1996
Scorpio Rising – 2003
Power of the Damager – 2007
Carved Into Stone – 2012
Ruining Lives – 2014
X – No Absolutes – 2016
Zero Days – 2017
Definitíva:
Jedna snehová vločka ešte tuhú zimu nerobí, a preto ani jedno menšie zaváhanie PRONG, ešte nemusí znamenať stratu formy. Kapela jednoducho dojí dobre zavedený recept, lenže všetko je to o stupienok horšie než minule. Tommy, tentokrát nie…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla