Iron Savior – The Landing

Po dlhých štyroch rokoch od posledného albumu Megatropolis sa nám opäť pripomína zoskupenie okolo multi inštrumentalistu Pieta Sielcka IRON SAVIOR. Nová power metalová nádielka dostala názov The Landing a je to ich klasická nahrávka, ktorá je zmesou nemeckej melodickej hudobnej školy.
Pre krátke predstvanie uvediem, že skupina vznikla v roku 1996 v Hamburgu okolo skúsených hudobníkov Kaia Hansena (GAMMA RAY, ex – HELLOWEEN) a Thomena Staucha známeho aj z BLIND GUARDIAN. Ba čo viac, dalo by sa napísať, že Piet Sielck má prsty aj v zrode legendárnych HELLOWEEN, keďže priamy predchodca „tekvíc“ bola skupina GENTRY, kde práve Piet hral s Kaiom Hansenom. Skupina IRON SAVIOR s s rovnomenným debutom zaznamenala celkom rýchly úspech aj vďaka tomu, že všetci hudobníci pôsobiaci v tejto kapele sa pohybovali aj v iných známejších kapelách ako napríklad STORMWARRIOR a SAVAGE CIRCUS. Piet Sielck je aj kvalitný producent s vlastným hudobným štúdiom a skúsenosťami, ktoré nabral aj ako hudobný technik na koncertných turné rôznych metalových skupín.

Hudobnou produkciou je album podobný všetkým predchádzajúcim nahrávkam. Veľa nových nápadov Piet nepoužíva, spolieha sa na svoj osvedčený štýl. Charakteristický je najmä zvuk jeho gitary. Takisto lyrická tvorba ide v šlapajách sci-fi tématiky a zloženie skladieb má už ľahko rozpoznateľný rukopis. Pietov typický vokál sa nedá pomýliť so žiadym iným spevákom z príbuzného žanru. Podľa mňa práve na novinke The Landing znie jeho hlas najlepšie, keď je dosť hlboký a charizmatický.

Skladby sú na albume v podobnom tempe. Pohybujú sa od stredného tempa až po rýchle power metalové pasáže, ktorých, ale nie je až tak veľa. Kvôli tomu, že skladby znejú dosť podobne, tak vám môže zo začiatku robiť problém ich zapamätanie, kým sa uložia v hlave. Na náhravke počuť klasické hudobné odkazy napríklad na JUDAS PRIEST a aj GAMMA RAY z ranného obdobia. Ťažko o albume povedať či je gýčový alebo hitový, v tomto vidím nebezpečne tenkú čiaru. V týchto rokoch už poslucháči pomaly upúšťajú od klasického heavy metalu a začínajú sa zaujímať modernejšími a trendovejšími záležitosťami.

Album otvára približne minútové intro Descending v rytme vojenskej filmovej hudby so zvukom orchestrálnych nástrojov, spustením prúdových motorov a kvíliacou sólovou gitarou, ktorá hrá veľmi príjemnú melódiu. Skladba The Savior je už presne tá klasika s atmosférou albumov SAVAGE CIRCUS a s totožnou skladbovou koncepciou. Za povšimnutie stoja vkusne zapracované chóry v melodických refrénoch. Čo by to bol za album nemeckej metalovej skupiny, aby sme na ňom nenašli pesničku Starlight? Presne tak, skladbu s týmto názvom nahrali aj IRON SAVIOR a Starlight v ich podaní je asi najrýchlejśia vypalovačka s klasickou germánskou príchuťou. Speedmetalové sóla správne okorenia túto skladbu. Gitarové rffy robia nový album tým pravým orechovým. Spomienka na doby minulé s modernejším kabátom. Pieseň March Of Doom pokračuje tiež v rýchlejšom tempe. Klasická a klišovitá Heavy Metal Never Dies sa prihovára hlavne fanúšikom tohto žánru a má šlapavé tempo a spevavý refrén. Perfektná na koncerty. Ak sa chcete nechať vyklepať kopákmi a údernou basovou gitarou, tak to nájdete v úvode pesničky Moment In Time.  Zborová Hall Of The Heroes hýri širokou škálou syntetizátorových výhravok v pozadí. Opäť zrýchlime v skladbe R.U. Ready, ktorá nesie odkaz na klasickú vlnu heavy metalu a rocku. Záver albumu obstaráva rýchla skladba Faster Than All, po nej nasleduje jediná balada, precítená Before The Pain a bodku za albumom The Landing dáva skladba No Guts, No Glory.

Rýchly, energický a úderný, tak taký je album The Landing od IRON SAVIOR. Slušná dávka porcie klasického heavy/power metalu s odkazom na hamburgské korene. Táto skupina určite nerobí žánru hanbu, práve naopak. Drží jeho status na celkom vysokej úrovni, avšak pre niekoho tá klasickosť obsiahnutá v nahrávke môže spôsobovať aj pocit sterility. Je škoda aj pre skupinu, že na vydanie tejto nahrávky potrebovali viac ako štyri roky.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 18.11.2011
Web-stránka: http://www.iron-savior.com
Zostava:
Piet Sielck – spev, gitara
Joachim „Piesel“ Küstner –gitara, doprovodný vokál
Jan-Sören Eckert – basgitara, doprovodný vokál
Thomas Nack – bicie
Diskografia:
Iron Savior – 1997
Unification – 1999
Dark Assault – 2001
Condition Red – 2002
Battering Ram – 2004
Megatropolis – 2007
The Landing – 2011
Tracklist:
Descending (1:04)
The Savior (4:47)
Starlight (4:51)
March Of Doom (4:42)
Heavy Metal Never Dies (4:14)
Moment In Time (5:07)
Hall Of The Heroes (5:38)
R. U. Ready  (4:48)
Faster Than All  (5:03)
Before The Pain (4:34)
No Guts No Glory  (4:28)
Definitíva:
Kto hľadá na novinke IRON SAVIOR niečo nové
 a inovatívne, tak nahrávku ani nemusí počúvať.
Ak má niekto záujem o zmes klasického heavy/power metalu,
tak si ho kľudne môže nechať z bední vypekať naplno,
napríklad aj  pri predstave poriadnej motorkárskej jazdy.
Pre fanúšikov tohto žánru by to mohla byť celkom výživná
 hudobná pochúťka. Takisto nepochybujem o tom,
že album The Landing bude ďalšou úspešnou nahrávkou v doterajšej zbierke IRON SAVIOR.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla