RAGE – Seasons of the Black

Metalová brúska RAGE je v posledných rokoch doslova na nezastavenie, a to aj napriek početným zmenám vo svojich úzkych radoch. Vypovedá o tom aj kolekcia „Seasons of the Black“, ktorá vychádza iba trinásť mesiacov po svojom kvalitnom predchodcovi.

Doska „The Devil Strikes Again“ (recenzia TU) bola skutočná a tak trochu prekvapujúca kvalitka, a hoc ju  asi nik z nás nebude radiť na pomyselný vrchol inak veľmi bohatej diskografie RAGE, minimálne nám predstavila najaktuálnejšiu zostavu a dokázala jej vysokú životaschopnosť. Návrat k rýchlym, tvrdým, až do kosti ohlodaným skladbám slávil na hudobnej scéne zjavný úspech (kto bol už máličko otrávený z mierne vyšumeného Victora Smolskiho, nech zodvihne ruku!) a preto sa chalani, zjavne dobre posilnení pozitívnym prijatím, vrhli do prác na ďalších piesňach.

RAGE – Seasons of the Black

Nesmrteľný frontman Peavy Wagner a nové doprovodné kombo Marcos/Lucky síce správne kuje železo, kým je ešte horúce, no spolu so „Seasons of the Black“ dostávame len akési doslovné pokračovanie spomínaného predchodcu. Zároveň teda samozrejme ide o proklamovaný opätovný návrat k dobám slávnych platní „The Mission Link“ či „Black In Mind“, skutočne výnimočné nápady sú ale žiaľ dávkované v iba poskromnejších dávkach, a ako by si ich RAGE šetrili na úplný koniec hracieho času.

Práve vtedy totiž nemecké trio spustí parádnu suitu „The Tragedy of Man“ rozčlenenú do štyroch dejstiev, kde nás čaká viacero zaujímavých okamihov, naliehavých pasáži a rozličných nálad. Konečne sa dočkáme krásnych akustických gitár („Gaia“, „Justify“), orchestrálnych plôch („Farewell“), ale i poriadne stiesňujúcej atmosféry („Bloodshed in Paradise“).

RAGE

Nebyť záverečných dvadsiatich minút, pôsobila by novinka „Seasons of the Black“ totiž značne podvyživeným dojmom. Z dosky je neraz silno cítiť, že bola spichnutá pomerne horúcou ihlou a viac než nový album pripomína akúsi kolekciu B-strán singlov či nikdy nevydaných skladieb.

Aranžmány sú neuveriteľne chudobné, refrény často akoby narýchlo vycucané z prsta, a hoci do toho kapela zväčša reže hlava-nehlava, snaha Peavyho a spol. neraz vyšumí priam do stratena. Výsledné piesne preto pôsobia až smutne prázdnym dojmom a okrem singlovky „Blackened Karma“ a pätorky „Septic Bite“, jedinej skutočne poriadne hutnej veci, sa vlastne ani nie je čoho chytiť.

Fanúšikov by tak mohol aspoň potešiť veľmi výživný bonusový disk so šesticou staručičkých vykopávok z obdobia AVENGERS, ktoré boli znovunahraté pre túto špeciálnu príležitosť a krásne dokumentujú prehistorické časy tria RAGE.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 28.07.2017
Web: www.rage-official.com
Zostava:
Peter „Peavy“ Wagner – vokál, basgitara
Marcos Rodríguez – gitara
Vassilios „Lucky“ Maniatopoulos – bicie
Tracklist:
Season of the Black (04:55)
Serpents in Disquise (04:13)
Blackened Karma (04:38)
Time Will Tell (05:03)
Septic Bite (04:20)
Walk Among the Dead (04:05)
All We Know is Not (04:19)
Gaia (01:02)
Justify (06:09)
Bloodshed in Paradise (05:39)
Farewell (07:21)
Diskografia:
Reign of Fear – 1986
Execution Guaranteed – 1987
Perfect Man – 1988
Secrets In a Weird World – 1989
Reflections of a Shadow – 1990
Trapped! – 1992
The Missing Link – 1993
Black in Mind – 1995
End of All Days – 1996
XIII – 1998
Ghosts – 1999
Welcome to the Other Side – 2001
Unity – 2002
Soundchaser – 2003
Speak of the Dead – 2006
Carved in Stone – 2008
Strings To a Web – 2010
21 – 2012
The Devil Strikes Again – 2016
Seasons of the Black – 2017
Definitíva:
RAGE sa síce na aktuálnej placke vracajú niekam k „Trapped!“ a „The Mission Link“, lenže skladateľsky ešte na to (zatiaľ) v novej zostave nemajú. Kolekciu preto zachraňuje aspoň absolútny záver, ktorý prinajmenšom dáva spomenúť na časy krásne a minulé…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články