Alissa a Tatiana ovládli Bratislavu: Koncert ARCH ENEMY a JINJER veľkým zážitkom

Agilná a úspešná agentúra Octopus Promotion priviedla v posledný septembrový pondelok do Bratislavy populárnu formáciu ARCH ENEMY, ktorých na turné sprevádzajú Ukrajinci JINJER. Strojovo presní ARCH ENEMY si vo fantastickej atmosfére podmanili hlavné mesto Slovenska.

Začiatkom septembra vydali ARCH ENEMY novučičký album „Will to Power“, ktorý propagujú od polovice septembra na masívnom turné „Will to Power Tour 2017“. To neobišlo ani Slovensko, presnejšie bratislavský Majestic.

Od príchodu modrovlasého uragánu zvaného Alissa White-Gluz sú ARCH ENEMY v kurze. Prvý album, ktorý so skupinou táto kanadská speváčka nahrala bol v roku 2014 „War Eternal“. Odvtedy ubehli už tri roky a kapela prakticky neustále jazdí po svete, hrá koncerty a je stále a stále úspešnejšia. Práve kanadská frontwomanka má na opätovnom vzraste tejto formácie leví podiel. Ich šou sú plné energie, tvrdých riffov, ale aj kvalitných melodických vyhrávok. Niet sa teda tomu čo čudovať, že bratislavský koncert bol už pár dní pred koncertom vypredaný.

Výborným ťahom manažmentu kapiel bolo pribrať na ich európske turné Ukrajincov JINJER s pôvabnou Tatianou v čele. Pondelkový večer sľuboval vskutku výborný zážitok, nielen hudobný, ale aj vizuálny.

JINJER

Ako to býva u akcií organizovaných Octopus Promotion zvykom, všetko šlo podľa časového plánu. S úderom 20. hodiny vyšla pred zaplnený Majestic trojica hudobníkov a za zvukov „Who’s Gonna Be the One“ vyšla v priliehavom overale speváčka Tatiana. Od úvodu šla z kapely neuveriteľná energia, ktorú úspešne preniesla aj na fanúšikov pod pódiom. Úderné riffy, kvalitná rytmika a tomu všetkému kraľovala práve Tatiana. Nečudo, že zraky prítomných sa upierali najmä na ňu. Okrem kvalitného growlu sa predviedla aj vynikajúcim čistým spevom a už neodmysliteľnými, pre ňu svojskými teatrálnymi pohybmi. Tatiany bolo celé pódium, skákala, čupela, pobehovala, „tancovala“. Po úvodnej skladbe sa prihovorila „Dobrý večer, Bratislava“ a odvtedy jej prítomní zobali z ruky.

V zaplnenom Majesticu býva vždy neuveriteľne ťažký vzduch a na pódiu to musí byť ešte dvojnásobok. Tatiane bolo viditeľne horúco, párkrát to spomenula aj do mikrofónu, ale najmä bolo to na nej badať. No, aj napriek tomu sa snažila ísť na doraz, za čo ju fanúšikovia odmenili. Myslím, že kapelu milo prekvapilo skandovanie mena kapely v závere ich setu. Zo skladieb sme si mohli užiť piesne ako „I Speak Astronomy“, „Just Another“, „Sit Stay Roll Over“, „Captain Clock“ alebo záverečnú „Bad Water“. Ja osobne som mal česť túto kapelu vidieť naživo prvýkrát a ich čoraz väčšia popularita je úplne opodstatnená. Veľmi dobrý ťah, vziať s ARCH ENEMY na turné, práve túto bandu.

Počas polhodinovej prestávky pre miernu úpravu pódia pre hlavné hviezdy večera bol čas na prezretie bohatého merchu oboch kapiel a milé stretnutia. Už počas koncertu Ukrajincov bol Majestic značne zaplnený, ale pred vystúpením ARCH ENEMY bol už poriadne natrieskaný (aj keď bol koncert „sold out“, mám pocit, že pred dvomi rokmi na MACHINE HEAD bola ešte väčšia tlačenica). Táto kapela vystupovala na Slovensku približne pred mesiacom a pol na festivale Rock pod Kameňom v Snine (reportáž TU), ale zrejme veľmi málo návštevníkov videlo ich koncert na východe republiky a predsa len klubová šou má väčšie čaro, to sa potvrdilo aj v Bratislave. Hlava na hlave a kapela na dosah ruky.

Alissa White-Gluz si podmanila Bratislavu

Pred samotným koncertom znela v sále pieseň „Thunderstruck“ od AC/DC a za zvukov intra „Set Flame to the Night“ vyšiel najskôr bubeník Daniel Erlandsson, postupne gitarová sekcia kapely a na záver prifrčala Alissa White-Gluz. Koncert odpálili klipovkou z nového albumu „The World Is Yours“, pokračovalo sa „Ravenous“ z albumu „Wages of Sin“, aby sme sa dostali k predošlému albumu „War Eternal“, z ktorého odznela „Stolen Life“ a „War Eternal“. Od úvodu nebolo treba fanúšikov veľmi nabádať na podporu a hecovanie kapely. V úvode koncertu to nebolo po zvukovej stránke najlepšie, ale netrvalo to dlho a všetko sa upravilo. Mal som však pocit, že počas celého koncertu, akoby miestami vôbec nebolo počuť D’Angelovu basgitaru a celá sa zlieva v hluku ostatných nástrojov.

Strojovo presné gitarové duo Amott/Loomis

Modrovlasá diablica Alissa je síce ústrednou postavou kapely, ale netreba zabúdať na gitarové duo Michael Amott a Jeff Loomis. Tí predvádzali okrem poctivej a presnej hry, aj krásne melodické vyhrávky a sóla, čo patrične ocenili aj fanúšikovia. Práve tento gitarový dvojzáprah s kľudným svedomím označím ako jeden z najkvalitnejších na súčasnej metalovej scéne. Viacerí vyčítajú novému albumu (recenzia TU) práve prílišné zmäknutie a odklon až do melodických vôd, čo je pravda, no naživo to znie ešte lepšie ako na albume. Z aktuálnej radovky „Will to Power“ odzneli, štyri skladby – čo nie je až tak(ak som správne narátal), na ktoré sa publikum chytalo z polovice. Myslím, že na to, aby sa ľuďom tieto skladby dostali pod kožu, treba ešte nejaký čas. Celkovo bol setlist zostavený bravúrne a bol poriadne vyvážený. Neprehral sa takmer celý nový album, ako to v poslednej dobe býva u kapiel zvykom. V podstate, čo skladba to pojem, či už šlo o staršie piesne alebo novšie.

Modrovlasá diablica to v Bratislave poriadne roztočila

Alissa je frontwomankou v pravom slova zmysle, prezentácia songov, komunikácia s publikom jej ide na výbornú. Nechýbalo ani hecovanie fanúšikov počas skladieb, ktoré mi síce mierne pripomenulo heavy a power metalové koncerty (takisto vytiahnutie vlajky ARCH ENEMY v jednej piesni), no ľudia sa chytali, takže nie je skupine čo vyčítať. Alissa si zaspomínala aj na jej prvý bratislavský koncert a nešťastný pád. Došlo aj na krátke gitarové sólo Jeffa Loomisa. Pobavil aj Alissin komentár pred hymnou „No Gods, No Masters“, aby ľudia odložili mobily, vykašlali sa na kadejaké snapchaty a užívali si daný moment. A veru (až na pár jedincov) si ho aj užívalo, skákal takmer celý Majestic, zimomriavky. Na moje potešenie zaznela aj pecka „As the Pages Burns“. Pochváliť ale treba celú formáciu, hrali doslova strojovo presne a to bolo veľkým zážitkom.

Hodinka a pol v spoločnosti ARCH ENEMY ubehla neuveriteľne rýchlo. V závere nechýbala ani ďalšia hymna „We Will Rise“, po ktorej sa kapela odobrala do zákulisia. Úplný koniec koncertu patril pecke „Nemesis“ a „Fields of Desolation“. Nasledovala klaňačka a už neodmysliteľná spoločná fotka s bratislavským publikom.

Čo dodať na záver? S pondelkovým večerom v spoločnosti JINJER a ARCH ENEMY vládne veľká spokojnosť. Koncert ovládli dve dievky, Tatiana a Alissa. Poklona patrí aj fanúšikom, ktorí vytvorili parádnu atmosféru. Takže, ďakujeme Octopus Promotion, čoraz viac takýchto koncertov!

Playlist ARCH ENEMY: „Set Flame to the Night“ – „The World Is Yours“, „Ravenous“, „Stolen Life“, „War Eternal“, „My Apocalypse“, „Blood in the Water“, „You Will Know My Name“, „The Race“, „The Eagle Flies Alone“, „As the Pages Burn“, „Burning Angel“, „No Gods, No Masters“, „Dead Bury Their Dead“, „We Will Rise“ – „Avalanche“, „Snow Bound“, „Nemesis“, „Fields of Desolation“

PLUSY:
Výkony oboch kapiel JINJER i ARCH ENEMY, atmosféra, bohatý merch

MÍNUSY:
Keď odmyslíme veľké teplo v sále, tak žiadne