IMMOLATION dokázali v Humennom, že sú v top forme

A že sme sa konečne dočkali svetového metalu aj my na ďalekom východe, kde sa cez minulý víkend ukázala legenda smrtiaceho kovu IMMOLATION počas aktuálneho koncertného ťaženia „Atonement Europe Tour 2017“.

Kultovku z amerického  New Yorku na spomínanom turné ešte dopĺňajú čoraz populárnejší „blekáči“ MELECHESH z Izraelu, u nás pomerne neznámi poliaci AZARATH a support v podobe SINCARNATE (Rumunsko). Pre vyznávača extrémnych hudobných pochutín teda zostavička ako víno, no s presunutím vystúpenia z Košíc (pôvodne avizované Collosseum je štádiu rekonštrukcie) do Humenného vznikol pre mnohých jeden zásadný problém, a to  zodvihnúť  zadok z pohodlnej pohovky a priplachtiť o pár kilometrov ďalej, kadiaľ pravidelne premávajú vlaky a kam je dokonca potiahnutá aj cesta prvej triedy.

AZARATH

Suma-sumárum nás teda dorazilo do priestranného klubu Nostalgia okolo stotridsať platiacich milovníkov kvalitného nárezu. Málo, či azda veľa? To nech si spočíta každý sám, lenže jedno je isté – pár desiatok fanúšikov by sa do útrob ešte určite pohodlne vmestilo. Prejdime ale konečne k dianiu na tunajšej scéne. Aj kvôli nepríjemnému sychravému počasiu a nejakej tej odvážnej beťárke srnke popri ceste, sa dostávame do podniku až za úvodných tónov našich susedov od severných hraníc, deathových neznabohov AZARATH.

AZARATH

V ich radoch pôsobí i maestro Inferno z BEHEMOTH, dnes už sťa jediný pôvodný člen skupiny, no ten žiaľ v Humennom z neznámych príčin absentoval. Jeho šikovný náhradník Adam Sierzega ho však zastúpil viac než spoľahlivo a aj vďaka nemu si z vystúpenia odnášam vcelku pozitívne dojmy. Môže za to i pomerne vydarený zvuk, ktorý v podstate vydrží až do konca celého sobotňajšieho rituálu a robí z Poliakov ešte ponurejšiu, tvrdšiu a nekompromisnejšiu sebranku maníkov, vyznávajúcich death metal s máličko čiernym odtieňom. Povedal by som, že žánrové prirovnanie k vyššie spomínaným BEHEMOTH alebo HATE by bolo určite na mieste.

MELECHESH

Exotickí MELECHESH sú z trochu odlišného cesta, hoci cieľ je podobný – ničiť! To sa chalanom takpovediac aj podarilo. Svojrázne pojatému blacku dominovali thrashové výpady, ale hlavne chytľavé, orientom inšpirované melodické vyhrávky a motívy, čo robí z tohto kvarteta skutočne originálnu formáciu. Preto sme sa dočkali vskutku výživnej hodinky plnej rôznych starobylých vízií, okultizmu, mágie a mýtov z ďalekej Mezopotámie, to všetko podložené podmanivou hudobnou zložkou. Hralo sa prakticky výhradne z posledných štyroch albumov, takže zazneli aj paľby ako „The Pendulum Speaks“, „Grand Gathas of Baal Sin“, „Deluge of Delusional Dreams“ či najstaršia položka setlistu „Triangular Tattvic Fire“.

IMMOLATION

To absolútny štart záverečnej akvizície, amerických matadorov IMMOLATION, pôsobil minimálne úsmevným dojmom,  najmä vďaka mimoriadne nenápadnému nástupu Rossa Dolana a spol., kedy je za úvodných tónov novinky „The Distortion Light“ pred scénou sotva pár nôh. Nasleduje obrovské sťahovanie národov a výbuch energie, kedy kapela nekompromisne diktuje tam hore a my poslušne plníme svoje úlohy o niečo viac nadol. Tunajšie miniatúrne a nevysoké pódium vytvára dojem zapľuvaného klubu z východného pobrežia na konci 80. rokov, takže niekto by povedal, že proste underground „jak sviňa“!

Prím hrá hlavne aktuálna doska „Atonement“ (recenzia TU), z ktorej sa pochopiteľne čerpá suverénne najviac („Destructive Currents“, „Epiphany“, „Rise the Heretics“, „Fostering the Divide“), no nechýbajú ani rôzne vykopávky v podobe stariniek „Into Everlasting Fire“, „Burial Ground“ a „No Forgiveness“. Kto však čakal legendárnu hymnu „Close To World Below“ mohol byť žiaľ poriadne sklamaný, nič také sa totiž v sobotu v Nostalgii nekonalo.

Ináč je kapela v TOP forme. Hlas spomínaného frontmana Dolana je aj po rokoch growlingu neuveriteľne silný, klasické pohyby gitaristu Roberta Vigna na milimeter presné a hra bicmena „Pištu“ Shalaty mocná ako bičovania černošského otroka v 19. storočí. K tomu si pripočítajte nového sekerníka Alexa s výrazom terminátora, ktorý dokonalo zapasoval do zostavy a máte tu IMMOLATION model 2017. Teším sa na ďalšie stretnutie!

PLUSY:
Kvalitné výkony kapiel, dobrý zvuk, organizácia a dodržiavanie harmonogramu, príjemná atmosféra, bohatý stánok s merchandise

MÍNUSY:
Vzhľadom na sobotu poslabšia účasť