Do vynoveného Collossea pricestovali VOIVOD. V super atmosfére kapela ukázala, že je vo výbornej kondícii

Tak sme sa opäť dočkali kvalitného svetového metalu vo východoslovenskej Mekke metalu, košickom klube Collosseum, ktorý počas posledných mesiacov prechádzal pomerne rozsiahlou rekonštrukciou, čo zároveň vcelku pochopiteľne vystavilo dočasnú stopku pre všetky metal/rock/punk koncerty na tomto magickom mieste.

Pomyselnú premiéru si preto nedávno odbil druhý ročník smrtiaceho maratónu Cassovia Deathfestu s headlinermi CONDEMNED a INGESTED, no nás na Valhalla.sk zaujímala až nasledujúca akcia. Tá musela potešiť každého hudobného fajnšmekra a zároveň verného fanúšika starej thrashovej školy.

Hovorím totiž o nesmrteľnej legende VOIVOD, partičke vizionárov na čele s frontmanom Snakeom, ktorá sa vrátila do Košíc po dlhých šiestich sezónach, a to v rámci rozsiahleho európskeho turné „Post Society Tour Europe 2017“, kde štvorica zdarne propaguje svoje najnovšie rovnomenné EP. Ako support si kanadská kultovka zvolila vskutku zaujímavú partičku EARTH SHIP z Nemecka, avšak na zastávke u nás sa predstavila i domáca a čoraz hojnejšie koncertujúca úderka DOGMA INC. zo Šale. Za veľmi lákavé vstupné sme tu teda mali tri pozoruhodné spolky a tie si nakoniec prišlo vychutnať niečo vyše 120 platiacich návštevníkov, takže pamätná divácka blamáž z roku 2011 sa v nedeľu určite nekonala.

DOGMA INC.

Preplnené cesty smerom k metropole východu majú za následok malé meškanie našej posádky, čo si žiaľ odnášajú prvé skladby spomínanej „dogmy“ zo Šale, čo je obrovská škoda, keďže asi ide o najlepšie vystúpenie chalanov, aké som mal zatiaľ možnosť zhliadnuť. Môže za to i pomerne nečakane bezchybný zvuk aj výborné nasadenie celého zoskupenia. Síce by som o niečo viac popracoval na songwrittingu (menej je niekedy viac), no boli to najmä tvrdé gitarové riffy, ktoré poctivo skúšali statiku tunajších stien. Poctivý mix starých MACHINE HEAD a PANTERY teda opäť zafungoval priam náramne!

EARTH SHIP

EARTH SHIP z Berlína majú jednoznačne smolný štart. Po niekoľkých hrabnutiach do strún totiž nadobro odchádza gitara a úvodná skladba sa preto mení na akýsi improvizovaný výstup basáčky Sabine a bicmena Sebastiana, keďže skupina pricestovala na východ iba v trojici. Problémy sa po niekoľkých minútach zdajú byť zdarne zažehnané, lenže od tohto momentu kapela totiž nie a nie naskočiť na dávno rozbehnutý vlak.

Skladby sa zdajú nesmierne rozťahané/nudné, muzikanti bez energie a celému koncertu chýba šťava. Kým oficiálne ukážky YouTube kanálu EARTH SHIP znejú ako príjemná odpoveď na ranné obdobie MASTODON, v nedeľu to bolo  hodené viac do kolónky „doom metal“, čo po rezkých DOGMA INC.  veľmi nefungovalo.

VOIVOD

Chalani z VOIVOD si za tých skoro 35 rokov na scéne prešli skutočne čímkoľvek, ale ešte stále ide o životaschopnú záležitosť a s chuťou dokazovať svoje nespochybniteľné majstrovstvo. Síce už s len dvojicou pôvodných členov, avšak v perfektnej kondícii, ktorú im môže závidieť nejedna služobne mladšia banda. Celý 90-minútový set je tak prehliadkou inštrumentálnej dokonalosti, nesmrteľných skladieb, no i energického šialenstva a obrovskej srandy. Dobre naladený a Absintom nasiaknutý spevák Snake je vo výbornej nálade a spolu so zvyškom osadenstva rozdáva úsmevy a grimasy jedna radosť, čo niektorí fanúšikovia uvítajú natoľko, že rozvášneného frontmana napájajú destilátom z pod samotnej scény.

Hoci je vekový priemer v Collosseu o niečo vyšší než je bežné, atmosféra počas celého večera tým netrpí, ba naopak! Oproti minulému vystúpeniu VOIVOD poriadne prekopali setlist, čoho výsledkom je viacero nezabudnuteľných periel ala „Killing Technology“, „The Lost Machine“, „Inner Combustion“, „Order of the Blackguard“ a „Ravenous Medicine“. Hojne sa však čerpá aj zo spomínaného minialbumu „Post Society“ a z neho postupne zaznieva titulná hitovka, precítená „Fall“, „We Are Connected“ či záverečný cover „Silver Machine „ od staručičkých HAWKWIND. Rozhodne veľmi výživná hudobná prehliadka, ktorá mala iba dve maličké chyby – „Negatron“ a „Phobos“. Znalci určite pochopia…

Nedeľňajšia omša tak dopadla maximálne pozitívne a ja osobne sa teším na návrat do Collossea ešte viac než predtým. Síce je neustále čo zlepšovať, lenže po rekonštrukcii ide o nepochybne útulnejší priestor s rozľahlejším pódiom, početným svetelným parkom a omnoho väčším priestorom na naše radovánky. Veď zistíte sami…

PLUSY:
VOIVOD, výborný zvuk, príjemná divácka kulisa, atmosféra, vynovené Collosseum

MÍNUSY:
Trochu nepresvedčiví EARTH SHIP