Lou Reed & Metallica – Lulu

S METALLICOU je to ako s facebookom – neutrálny vzťah k nej nemôžete mať. Ide o niečo, čo vám každý podáva ako nutnosť a mienkotvorný obraz . Internet dnes prezentuje viac menej facebook a METALLICA tvorí základ metalovej scény. Tak či onak, obaja sú neprehliadnuteľní.  Môžete namietať, že vo svete metalu sú aj iné kapely, ale ja nepoznám nikoho iného, kto naplní najväčšie štadióny sveta do posledného miesta. Facebook dnes obdobne drží prvé priečky a tak isto názory naň sú rôzne. Zapĺňa priestor na webe do poslednej stránky. Kto sa dodnes s nimi nestretol, je určite dobre izolovaný jedinec – mám dojem, že takého osobne ani nepoznám.
Keď METALLICA ohlásila spoluprácu s Lou Reedom, nevedel som si dobre predstaviť ich fúziu. Veď, kto pozná tvorbu oboch, vie, že tu ide o stret niečoho, čo sa „nedá“ spojiť. Reedova tvorba je, povedal by som, recitálová s nádychom punku a jeho revolty. Špecifické, do sveta vykričané texty a jedinečný hlas, to je on. Na druhej strane barikády stojí svetová metalová jednotka, skupina, ktorá má na konte niekoľko veľmi úspešných albumov a dokonca jeden megaúspešný s rovnomenným názvom. Legenda, podľa ktorej vyrástli nové generácie a dodnes si zachováva status kultovosti. Nemôžeme zabudnúť na ich „prúserové“ nahrávky z rokov 96-97. Osobne musím priznať, že ich obsah dnes nepôsobí tak odpudivo ako pred rokmi. Poskladaním výberu z oboch a odstránením zbytku na single by to bolo stráviteľnejšie sústo.

Obdarený nadhľadom a chuťou dať časový priestor ich tvorbe od albumu St.Anger (na ktorý som neskutočne soptil a dnes ho počúvam ako svoj vlastný) som sa pustil do dvojcédečka Lulu.

Po otvaráku Brandenburg Gate začínam rozmýšľať nad investíciou vloženou do tohto nosiča. Hodná chvíľa prešla než som sa stotožnil s mixom dvoch svetov na jednom mieste. Verte, že časová stopáž cez štyri minúty na to ponecháva dostatočný priestor. Ok dobre, ako intro to beriem. To The Wiew je už o niečom inom niečo ako slaná čokoláda. Neviete, či vám chutí alebo nie a stále to zisťujete zas a znova. Vlažnejší rozbeh a potom spev Loua spolu s Jamesom, lahôdka! Trošku nasrdená osa, na ktorú si musíte dať dobrý pozor, aby vám neurobila zo života peklo. Nesporne kvalitná skladba, nesúca najvýraznejšiu pečať aktuálnej podoby METALLICY a zároveň aj najsilnejšia z celého dvojdisku.

Trojka Pumping Blood vás opäť vtiahne do pochybností o vhodnosti, ale len v úvode. Zavýjanie starého psa a šialená jazda štvorice – neskutočný úlet v Mistress Dread. Uvažujem nad tým, čo by sa stalo, keby dnes chcel vydať takúto nahrávku napríklad SLAYER, bolo by ich vydavateľstvo ochotné? Mám dojem, že určite nie. METALLICA je, ale v úplne inej pozícii, ich každý nový výtvor prinesie očakávané zisky a práve to je dôvod slobodomyseľnej tvorby. Áno, kľudne ma ukrižujte, ale toto je presne to, čo považujem za slobodnú tvorbu. Tisíce kapiel, dennodenne vydávajú stále rovnaké a tisíc krát odkopírované a samých seba vykradnuté albumy. Väčšina z nás sa utiahla ku sledovaniu altenatívnejších vôd, kde nik nekladie hranice nikomu. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Veľké vydavateľstvá v snahe doplniť si svoje straty ponúkajú iba overenú a žiadanú tvorbu. Všetko za cenu hodnotového úpadku. Zanechám hodnotenia svetového konzumu na posúdenie každého z vás a vrátim sa k podstate a kráse tohto originálneho albumu. Ďalšie zásadné chuťovky nájdete v poslednej skladbe na prvom CD Cheat On Me a v prvej na druhom disku Frustration. Záverečná nádherná Junior Dad pôsobí dojmom pokory všetkých zúčastnených. Navádza nás na opätovné prežitie Lulu.

METALLICA mi pripravila pri prvom počutí pocity ako na ruskom kole. Raz ste hore a máte výhľad na celé mesto, následne padáte dolu a cítite v nosných dierkach iba ten bodrel a zápach prízemnosti. Nie je to dokonalá produkcia a nafúknutá nič nehovoriaca nahrávka, ale muzikantský cit pre dobré skladby. Pätica ma nainfikovala niečím, čo sa nedá dobre ani opísať.

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:

Jednoznačne sa album Lulu stal najkontroverznejším albumom roka minulého. Iba úvodná predstava spojenia hudby METALLICY a Loua Reeda mi nešla dokopy. Pokúsil som sa odhodiť predsudky a započúvať sa do tohto diela, no priznám sa, že prísť na jeho čaro sa mi nepodarilo doteraz a skúšať to už ani nebudem. METALLICA búra všetky mantinely, na tom nie je nič zlé. Dokonca je plusom, že sa vôbec pustila do podobnej fúzie so svojským hudobným mágom Louom Reedom. Páni muzikanti sa evidentne bavia a pri nahrávaní Lulu boli v nesmiernej pohode a robili to pre svoje potešenie. Otázne je či si to môže METALLICA dovoliť, môj skromný názor je, že áno. Avšak okrem klipovky The View som mal obrovský problém dopočúvať celé dva disky. Prišli mi úplne nezáživné a nudné a to aj pri tom vedomí, že sa pätica pánov hudobníkov týmto albumom bavila. Či chceme alebo nie, tak táto nahrávka sa predávať bude a vyzerá to aj napriek nepriaznivým recenziám (nemyslím kolegu Ruuna), že predajné čísla albumu Lulu sú vcelku úchvatné. Veď myslím, že každý z nás si tento album vypočul aspoň zo zvedavosti, alebo z úcty ku všetkým hudobníkom. A v konečnom dôsledku o to METALLICE asi aj šlo, nech už sú pocity poslucháča z Lulu hocijaké. Záleží na každom z nás, či sa dokáže preniesť cez tento album a pokúsi sa ho pochopiť. Mne spolupráca METALLICY a Lou Reeda nedala naozaj nič, nemôžem si pomôcť. 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 2,5 / 10


Žáner: Metal/Rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Warner Bros.
Dátum vydania: 1.11.2011
Web: www.metallica.com
Zostava:
Lou Reed – spev
James Hetfield – spev, gitara
Kirk Hammett – gitara
Robert Trujillo – basgitara
Lars Ulrich – bicie
Diskografia:
Kill Em All – 1983
Ride The Lighting – 1984
Masters Of Puppets – 1986
…And Justice For All – 1988
Metallica – 1991
Load – 1996
Reload – 1997
Garage Inc. – 1998
S&M – 1999
St. Anger – 2003
Death Magnetic – 2008
Lulu – 2011
Tracklist:
CD1
Brandenburg Gate (4:19)
The View (5:17)
Pumping Blood (7:24)
Mistress Dread (6:51)
Iced Honey (4:36)
Cheat On Me (11:26)
CD2
Frustration (8:34)
Little Dog (8:01)
Dragon (11:08)
Junior Dad (19:29)
Definitíva:
Slaná čokoláda, mlieko s feferónkami, ryba s medom,
 zemiaky s hroznom, vyprážaný banán, ustrica a bryndza,
škvarky s jablkom, býčie gule na cibuľke,
chobotnica na orechoch, LULU. Príde vám to hnusné?
Prečo nie, ale skúsiť to môžete!  Očarujúci „úlet“ roka!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla