EUROPE – Walk the Earth

Švédska superstar EUROPE je od slávneho comebacku (2003) vo veľkej tvorivej pohode, čoho výsledkom je ďalší štúdiový disk. Horúca novinka tentokrát dostala názov „Walk the Earth“ a na pultoch predajní sa objavila koncom minulého mesiaca.

Kapela od svojho znovuzrodenia a spomínaného návratu na scénu vykazuje až neuveriteľne vyrovnanú sériu albumov a kvalitne odvedenej práce, aj napriek tomu, že zväčša nejde o ich typický „juchuchu“ materiál z pamätných 80. rokov a klasík ala „The Final Countdown“ alebo „Out of this World“. Dnes si naša pätica razí cestu skôr mierne nenápadným, avšak o to nabušenejším hard rockom typu DEEP PURPLE, LED ZEPPELIN či RAINBOW, v čom možno tkvie i malý kameň úrazu aktuálneho materiálu.

EUROPE – Walt the Earth

Problém ani tak nevidím v držaní sa pri zemi a nepúšťaním sa do teritórií, kde vládnu odľahčené hitovky (…a že EUROPE ich robiť vedeli!), ale v prílišnej upjatosti na dávne „sedemdesiatky“ a na vyššie spomínané vzory. Opakované prehrávanie novinky preto niekedy až silno evokuje akýsi hybrid s názvom „DEEP ZEPPELIN“, čo občas jednoducho nie je najpríjemnejšie. No, ak sa odpútate od týchto výletov do cudzích teritórií, dostanete vcelku robustnú kolekciu desiatich skladieb, ktorá za svojim výborným predchodcom „War of Kings“ (recenzia TU) veru priveľmi nezaostáva, ba v niečom ho aj dokonca hravo prekonáva.

Opäť tu máme slávne štúdio Abbey Road v Londýne, osvedčeného producenta Davea Cobba (RIVAL SONS) a band v nesmierne zohratej zostave. Vo výslednej chuti kolekcie „Walk the Earth“ však badať isté neodškriepiteľné rozdiely – zvuk EUROPE totiž citeľne zhutnel.

EUROPE

Pohybujeme sa zväčša v strednom tempe (s výnimkou rýchlych rockových jázd „Kingdom United“, Election Day“, „GTO“ a „Whenever You´re Ready“), kde krásne vyniknú tvrdé spodky a nebyť vo veľkej miere prítomných „hammondov“ (asi prvýkrát mi ich časté použitie máličko lezie na nervy…), naskytá sa dokonca porovnanie s grungovými ALICE IN CHAINS ze Seattlu.

Len si vypočujte piesne ako „Walk the Earth“, „Haze“, „The Siege“ či uťahanú „Wolves“, a dáte mi rozhodne za pravdu. Do osobitnej skupiny naopak radíme precítenú baladu „Pictures“, ktorá spolu s majestátnou hymnou „Turn To Dust“ patrí k absolútnym vrcholom aktuálnej nahrávky a zároveň tvorí to najlepšie, s čím EUROPE za posledné roky prišli. Môže za to aj výkon Joeyho Tempestu, výborného frontmana a suverénne najusilovnejšieho songwrittera v skupine. V jeho prípade to už nie je ani tak o výškach, ale o poctivom prednese v nižších polohách, kde Joey našiel svoje pevné miesto a zároveň šikovne vypiekol so živým prevedením na koncertoch.

Aj to a mnoho iného si môžete overiť na blížiacom sa spoločnom turné EUROPE a DEEP PURPLE, na ktorom sa očakáva akési symbolické predávanie štafetového kolíka. Dovidenia v Brne…

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Silver Lining Music
Dátum vydania: 20.10.2017
Web: www.europetheband.com
Zostava:
Joey Tempest – vokály
John Norum – gitara
John Levén – basgitara
Mic Michaeli – klávesy
Ian Haugland – bicie
Tracklist:
Walk the Earth (04:15)
The Siege (04:00)
Kingdom United (02:51)
Pictures (04:48)
Election Day (04:06)
Wolves (03:55)
GTO (03:29)
Haze (03:49)
Whenever You´re Ready (02:51)
Turn To Dust (06:50)
Diskografia:
Europe – 1983
Wings of Tomorrow – 1984
The Final Countdown – 1986
Out of this World – 1988
Prisoners in Paradise – 1991
Start From the Dark – 2004
Secret Society – 2006
Last Look At Eden – 2009
Bag of Bones – 2012
War of Kings – 2015
Walk the Earth – 2017
Definitíva:
Po viacerých počutiach si to krásne sadne a vám ani nevadí občas až doslovná citácia hviezd  rokov sedemdesiatych. Kapela si razí cestu poctivým hard rockom, a to aj napriek maličkému úbytku hitovosti, čo je možno len a len dobre. Kvalita totiž stojí na strane EUROPE, takže kto by sa hádal?

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články