Precíznosť, technická vyspelosť, presnosť. Aj o tom bola vydarená drum clinic Georga Kolliasa

Hneď jediný deň po fantastickom trojbloku v podobe TESTAMENT, ANNIHILATOR a DEATH ANGEL, sme sa na Slovensku, konkrétne teda v košickom klube Collosseum, dočkali ďalšej výbornej akcie, ba ešte omnoho originálnejšej než spomínaný štvrtkový maratón, na čele s thrashovou stálicou z Kalifornie.

Na východ republiky totiž došiel ostrieľaný matador, dlhoročný člen death metalových „egyptológov“ NILE a žijúca legenda, 40-ročný grécky bubeník George Kollias so svojou Drum Clinic. Toho zozadu spoľahlivo istil ďalší vynikajúci hráč, konkrétne Eugene Ryabchenko (VITAL REMAINS) v úlohe supportu, takže sme si za vcelku sympatické vstupné užili vskutku zaujímavého programu.

Po vstupe do útrob Collossea sme sa mohli pokochať mierne skromnej, ale zato príjemne naaranžovanej scény s dvojitou sadou bicích po obidvoch stranách pódia. Namiesto sľubovanej siedmej hodiny večer, sa však začína až niečo málo po ôsmej, čo je žiaľ asi jediný kameň úrazu celého tohto, inak vydareného programu  – dĺžka. Každý účinkujúci mal totiž na hranie/konverzáciu s publikom (toho sa postupne nazbieral pomerne slušný počet) iba niečo okolo hodinky, čo je pre takýchto majstrov svojho oboru skutočne veľmi krátka doba. Na druhej strane nebol problém odchytiť si konkrétneho hudobníka neskôr, keďže ako pán Ryabchenko, tak i Kollias, sa ešte hodnú dobu promenádovali po celom klube,  ochotne odpovedali na množstvo otázok či prispeli svojou maličkosťou do spoločnej fotografie.

Eugene Ryabchenko

Ako prvý samozrejme za svoj nástroj zasadol spomínaný Eugene. Užhorodský rodák momentálne masíruje bubny u Američanov z VITAL REMAINS, no na fragmenty  ich tvorby nakoniec nedošlo. Naopak sme sa dočkali  pár rýchlych peciek od BANISHER (Pol), ukážky z novučičkého projektu CRUCIFY ME GENTLY, no i prekvapujúcich hosťovačiek na čele s jeho  kapelou CASTRUM (Ukr) alebo  Ivanom Babilonským z domácej smečky OBLITERATE.

Došlo síce na pár nepredvídateľných chybičiek,  to však určite patrí k takýmto setom a prispieva k ich spontánnosti. Eugene sa neraz prejavil ako nesmierny sympaťák, odpovedal na viacero položených otázok, bohužiaľ čas je vskutku neúprosný a my sa rýchlo musíme presunúť k hlavnému bodu piatkového programu.

George Kollias

Práve George Kollias je tým hlavným dôvodom, kvôli ktorému zavítalo množstvo fanúšikov do Collossea a jeho hodinka plná dychberúcich úderov stála skutočne zato!  Obrovská precíznosť, technická vyspelosť, neuveriteľná presnosť – presne to sú kladné charakteristiky tohto rodáka z horúcich Atén. Za svojou početnou artilériou predvádzal fantastický výkon, kde sme si mali možnosť vychutnať niekoľko peciek od spomínaných NILE (s nimi to momentálne ťahá už dlhých 14 rokov), zo sólovej tvorby zaznela epická „Buried Under the Flames“ z debutového „Invictus“ a došlo aj na pár jazzovo ladených kompozícií (názvy po mne ozaj radšej nechcite).

Dozvedeli sme sa zároveň, že George mal posledné mesiace plné ruky práce s dokončovaním svojho súkromného nahrávacieho štúdia, a preto šlo cvičenie máličko bokom, alebo že majú NILE  hotové celé tri skladby na ich novučičkú dosku. Žiaľ, časový priestor je opäť nesmierne krátky a veľmi srdečne pôsobiaci muzikant musí po nočnej hodine baliť svoje „saky paky“, hoci publikum by zvládlo ešte určite omnoho viac.

Aj napriek tejto malej škvrne je treba označiť túto Drum Clinic za výnimočnú akciu, ktorých by na východe v budúcnosti mohlo byť snáď o niečo viac. Záverom teda asi iba zostáva – Seat a Lukas, ďakujeme!

PLUSY:
Precíznosť a technická vyspelosť Georga Kolliasa, vlastne výkony a priateľskosť oboch bubeníkov

MÍNUSY:
Neskorší začiatok a iba hodinka na každého bubeníka bolo málo