Proglas – Horizonty svetovlády

Hovoria si PROGLAS. Ide o slovenskú trash/black metalovú kapelu, ktorá vznikla ešte začiatkom novembra 2001 v Trenčíne a to v zostave Miroslav Lehotský (hlavná gitara), Michal Straka (bicie nástroje), Milan Kališ (gitara). Keď sa ale v roku 2002 uvoľnil post gitaristu, do kapely prišla nová tvár. Gitarista a spevák Erik Babjak. V tejto zostave PROGLAS nahrali 10. júna 2003 v Hajšo Štúdio svoje debutové CD s názvom Eternal Fight.
Od jeho vydania nastáva v kapele opäť pohyb, keď k pôvodným členom pribudli Martin Kočiš (basgitara) a na jar 2004 aj vokalista Michal Pšenka. Obaja sa spoločne s Erikom Babjakom dokonale vokálne zladili, čo je počuť aj na druhom štúdiovom albume Oblivion, ktorý PROGLAS vydali 7.novembra 2004 v štúdiu Exponent. Hoci v roku 2005 odišli z kapely Erik aj Michal, teda obaja vokalisti, zostávajúcim členom sa podarilo nájsť náhradu. Na jar 2006 posilnil rady gitarista a vokalista Mário Beták. Vtedy sa zostava kapely ustálila a vydala ďalšie dva štúdiové albumy DCCCLXIII (2009) a zatiaľ najnovší album Horizonty svetovlády, ktorý sa nahral vlani v novembri  v štúdiu trenčianskeho Piano Clubu.

Nahrávka Horizonty svetovlády nepatrí medzi dlhé albumy, keďže jeho stopáž je len 24 minút a obsahuje šesť thrash/black metalových skladieb spievaných výlučne v slovenčine. Hoci kapela vznikla v ére black metalu na Slovensku, na predposlednom i poslednom albume, chalani trochu pozmenili štýl a okorenili ho citeľnými prvkami thrashu. Každá zo šiestich skladieb na albume je jedinečná a hoci tu dominuje hlavne thrash metalová stránka, ktorú dotvára svojim silným agresívnym hlasom spevák a gitarista Mário, kvalitne spravené aranžmá zjemňujú niektoré tvrdé pasáže jednotlivých skladieb a dajú tak veľmi pekne vyniknúť melodickej stránke jednotlivých songov.

Jednou z nich je aj skladba s názvom Príbeh čierneho rytiera. Okrem použitia veľmi pekného chorálového prvku sa v nej rovnako nielen Mário, ale aj ostatní hudobníci predviedli po svojom. Mirova gitara znejúca najskôr ako lead instrument, neskôr ako podmaz Máriovho spevu, spolu s Martinovou basou krásne držia líniu melodickosti tejto skladby, na ktorej konci sa predvedie krásnym a rýchlym sólom práve Miro Lehotský. Skladba nesúca rovnaký názov ako celý album, teda Horizonty svetovlády, patrí u mňa medzi tie najlepšie na doske. Agresívne tvrdý začiatok, mierne „vyčkávanie“ a pekne tvrdá melódia, ktorá sa nesie celou skladbou, nie je ako v ostatných songoch tak potlačená. Vyslovene sa jedná o tvrdú melodickú skladbu, ktorú skvele dotvára Máriov lead vocal s použitím moderného hlasového efektu modulátora s ozvenou v refréne skladby. Trúfam si preto povedať, že aj tí, ktorí kombináciu thrashu a blacku veľmi nemusia, tak sa im táto skladba zapáči svojou ištrumentálnou stránkou rýchlosťou či melodickosťou. Ako poslednú by som spomenul ešte skladbu Spoveď. Hlavná melódia sa drží v popredí najmä v častiach mimo spievaného textu, ale opäť je plná vydarených prechodov, vyhrávok či spalujúcej agresívnej rýchlosti, čím si isto získa mnoho poslucháčov.

PROGLAS aj napriek tomu, že vydali už v poradí štvrtý štúdiový album svojou tvorbou nesklamali. Hoci je na ňom len 6 songov a hracia doba len 24 minút (čo je ozaj trochu málo), nejeden slovenský fanúšik thrash a black metalu si isto príde na svoje. Nový album Horizonty svetovlády je vyslovene Slovenskou záležitosťou, čo  je výhodou hlavne pre tých, ktorí  radi rozumejú textom.

Žáner: thrash/black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Trenčín)
Vydavateľstvo: vlastné náklady
Dátum vydania: 5.11.2011
Web: www.bandzone.cz/proglas
Zostava:
Mário Beták – spev, gitara
Martin Kočiš – basgitara, vokály
Miroslav Lehotský – hlavná gitara
Michal Straka – bicie
Diskografia:
Eternal Fight – 2003
Oblivion – 2004
DCCCLXIII – 2009
Horizonty svetovlády – 2011
Tracklist:
Hrozba nedokončených pyramíd (3:34)
…a temnoty spadnú (4:44)
Horizonty svetovlády (3:53)
Svojeť (3:36)
Generál a travertín (4:41)
Príbeh čierneho rytiera (4:21)

Definitíva:
Texty odrážajúce tematiku temna, melodickosť,
 použitie pekných aranžmánov či agresívny spev,
rýchle gitarové sóla alebo bicie. To sú hlavné ťaháky,
pre ktoré by si album Horizonty svetovlády, z produkcie
trenčianskej kapely PROGLAS mal vypočuť
nejeden fanúšik thrash/black metalu.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla