Metallica – Beyond Magnetic (EP)

Slávna to METALLICA sa pri príležitosti svojho okrúhleho výročia rozhodla vypratať šuplíky a zmierniť tak nemalý šok z nedávnej pohromy, ktorá sa prehnala naprieč hudobným svetom a počúvala na meno Lulu. Je veľmi dobre známe, že štvorica disponovala na session k Death Magnetic (2008) množstvom materiálu, a tak ani veľmi neprekvapí, že sa kapela odhodlala k tomuto pomerne zaujímavému kroku. Novučičké EP s príznačným názvom Beyond Magnetic vyšlo digitálne 13. decembra 2011 (na nosiči koncom januára) a tak si ju poďme zmapovať. Bolo by však na úvod fajn pripomenúť si, čo tejto nahrávke vlastne predchádzalo.
Ak ste členom fanklubu Metclub, mohli ste vyhrať možnosť zúčastniť sa grandióznej oslavy kapely METALLICA, ktorá sa konala počas štyroch vypredaných večerov v slávnom to klube Fillmore v San Franciscu. Počas týchto koncertov kapela prehrala množstvo zaujímavého a nie tak často hrávaného materiálu, no samozrejme nemohla chýbať ani rada ešte zaujímavejších hostí. S kapelou to postupne rozbalili bývalí členovia Dave Mustaine, Jason Newsted, Lloyd Grant, Ron McGowney i blízki priatelia ako John Bush, Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Lou Reed, King Diamond, Apocalyptica a rada ďalších. Keď sme už načrtli to množstvo odohraných skladieb počas všetkých štyroch večerov, tak na každom z nich zaznelo dokonca i jedno nikdy nevydané prekvapenie v podobe piesne, ktorá sa nevmestila na spomínaný posledný album Death Magnetic. Suma sumárum tu teda máme štyri „nové“ veci v ich originálnej podobe, a to presne tak, ako ich METALLICA nahrala v „inkriminovaných“ rokoch 2007 až 2008. Ak poznáte bonusový disk Demo Magnetic, tak viete o čom je reč.

Tieto skladby sú v akejsi demo podobe, teda nemáme tú česť s finálnymi verziami a je to veru z EP dostatočne cítiť. Megalomanská stopáž z Death Magnetic je žiaľ vo veľkej miere prítomna aj tu, a tak dĺžka jednotlivých zásekov v priemere atakuje hranicu až siedmych minút. Zoškrtanie niektorých nadbytočných pasáži, by tak určite len a len prospelo. Tie obsahuje hlavne zahajujúca Hate Train, ktorá pripomína niekdajší energický hit Fuel z albumu Reload. Aj napriek tomu jednoznačne najslabšia vec, ako takou útechou môže byť aspoň chytľavý refrén. Nasledujúca Just A Bullet Away je už o niečom inom a je akýmsi čiernym koňom tohto EP. Typické stredné „heavy“ tempo, chytľavé riffy, nasrato frázujúci Hetfield a famózna prostredná časť, kde si na svoje prídu hlavne gitaristi. Výborná pecka, ktorá by sa na albume určite nestratila. Podobne na to ide aj Hell And Back, kde sa pokľudné pasáže často striedajú s tými živelnejšími a pieseň tak nenudí. Posledným a najdlhším kúskom je Rebel Of Babylon, kde sa James rozhodol vzdať hold nebožtíkovi Layle Stanleymu z ALICE IN CHAINS. Opäť sa jedná o počúvateľnú vec a grungeový opar cítiť veľmi zreteľne.

Hodnotenie EP Beyond Magnetic, tak z časti vychádza z hodnotenia poslednej štúdiovky Death Magnetic. Skladby sú napísané chytro a mohli by sa ľahko dostať do podoby, ktorá by spĺňala požiadavky kvalitného albumu METALLICA. Enormná dĺžka tohto demo materiálu a zvukovo i hráčsky odrovnaný bubeník Lars Ulrich, však túto možnosť uvádzajú len do úlohy akéhosi štatistu.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Warner Bros.
Dátum vydania: 13.12.2011 (digitálne), 27.1.2012 (na nosiči)
Web: www.metallica.com, www.metallica.sk
Zostava:
James Hetfield – spev, gitara
Kirk Hammett – gitara
Robert Trujillo – basgitara
Lars Ulrich – bicie
Diskografia:
Kill Em All – 1983
Ride The Lighting – 1984
Masters Of Puppets – 1986
…And Justice For All – 1988
Metallica – 1991
Load – 1996
Reload – 1997
Garage Inc. – 1998
S&M – 1999
St. Anger – 2003
Death Magnetic – 2008
Lulu – 2011
Beyond Magnetoc (EP) – 2011
Tracklist:
Hate Train (6:59)
Just A Bullet Away (7:11)
Hell And Back (6:57)
Rebel Of Babylon (8:01)
Definitíva:
METALLICA sa snaží zažehnať prúser okorenení
 Lou Reedom a zarovno zmierniť čakanie
 na novú štúdiovku. Neduhy albumu Death Magnetic sa v plnej sile prejavujú aj na tomto EP, avšak
 keďže sa jedná o demo materiál z rokov 2007/2008,
môžeme tieto chybičky krásy kapele odpustiť.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla