Fabio Lione z RHAPSODY: Nálada na turné je skvelá, máme pripravených aj pár prekvapení

Už v marci sa na Slovensku predstavia Taliani RHAPSODY v čele so spevákom Fabiom Lionem. Hlas viacerých metalových zoskupení nám ochotne odpovedal na viaceré zvedavé otázky.

Zastávka rozlúčkového turné talianskych symfonikov RHAPSODY sa už blíži aj na Slovensku. Takmer pôvodná zostava okolo Lucu Turriliho sa predstaví v sobotu 10. marca vo Zvolene. Pri tejto príležitosti bol pre médiá k dispozícii spevák skupiny, vynikajúci hlas a veľký sympaťák, 44-ročný Fabio Lione.

Talian je známy z pôsobenia nielen v RHAPSODY, ale aj mnohých ďalších metalových kapelách ako KAMELOT, VISION DIVINE či najnovšie aj ANGRA. Fabio bol dobre naladený a ukázal, že má zmysel pre humor.

Bez okolkov odpovedal na otázky o rozdelení RHAPSODY na dva tábory, taktiež prezradil svoj názor na to, prečo sa tohto „Farewell Tour“ nezúčastňuje Alex Staropoli. Takže, pohodlne sa usaďte, prečítajte si rozhovor s Fabiom Lionem, ktorý sa už na slovenský koncert teší.

Zostava RHAPSODY? ktorá zavíta aj na Slovensko. Fabio Lione v strede.

Prešla už nejaká doba, kedy sa RHAPSODY rozdelili na dva tábory. Ty si ostal s Alexom Staropolim v RHAPSODY OF FIRE. Môžeš po rokoch napísať, čo bolo hlavnou príčinou tohto rozdelenia?
Nuž, s rozdelením nemám ja osobne nič spoločné. Rozdeliť sa chceli Luca a Alex a obidvaja chceli mať vlastnú verziu RHAPSODY. Mali sme nejaké problémy s ľuďmi, s manažérmi a vlastne vo všeobecnosti nám to už neklapalo a nemali sme z toho rovnaký pocit. Môj osobný názor bol iný, ale nechal som ich do toho ísť, nech vyskúšajú a urobia čo chcú. Bolo zrejmé, že nakoniec zostanem s Alexom. Keby som zostal s Lucom, no… Podľa mňa by Strapoliho verzia RHAPSODY nemala veľký význam. Každopádne obidve verzie RHAPSODY vydali dva dobré nové albumy a živák, máme dostatok live albumov, takže každý sa snaží a robí veci najlepšie ako vie.

Práve preto je vcelku prekvapením reunion RHAPSODY. Ako k nemu došlo?
Vedeli sme, že musíme nejak osláviť 20 rokov od vydania nášho prvého albumu a vlastne aj fungovania kapely a viedli sme o tom naozaj dlhú diskusiu. Debatovali sme o tom takmer šesť mesiacov a dostali sme veľa ponúk od promotérov a festivalov. Na začiatku v tom bol zapojený skutočne každý, Každý člen z pôvodnej zostavy, no na konci nás zostalo len 5 či 6, ktorí sa pustili do reunionu. Musím ale povedať, že výsledok je fantastický a všade dostávame skvelú odozvu od fanúšikov, či už ide o Japonsko, Kóreu, Taiwan, Rusko, Latinskú Ameriku, na festivaloch, atď. Práve sa chystáme na európske turné, ktoré začne čoskoro!

Prečo sa tohto reunionu nezúčastnil Alex Staropoli?
Lepšie bude, ak nepoviem svoj osobný názor (smiech). Myslím, že sme sa ho na to pýtali 6 či 7-krát a urobili sme naozaj všetko preto, aby do toho šiel s nami. On sa však rozhodol nebyť so svojimi starými kamarátmi. Naopak, rozhodol sa koncentrovať sám s jeho vlastnou kapelou a novými ľuďmi. Neviem, či to bolo dobré rozhodnutie, ale pokiaľ je šťastný, my mu to prajeme a sme šťastní aj za neho.
Premýšľali sme ako poriešime klávesy počas živých koncertov a rozhodli sme sa použiť sample, z rešpektu k Alexovi. Celkovo nálada medzi členmi kapely a v podstate okolo všetkého, čo sa na tomto turné deje, je skvelá. Nechceli sme k sebe pribrať nejakého nováčika, niekoho, kto nebol súčasťou tejto partie posledných dvadsať rokov a myslíme si, že sme sa rozhodli správne.

Ste vôbec ešte s Alexom v kontakte?
Úprimne, nie sme. Dúfam, že bude šťastný so svojou novou kapelou a že dosiahne úspech, ktorý si zaslúži. Avšak nemám problém povedať, že už ma viac nezaujíma čo práve robí, aké sú jeho rozhodnutia a ďalšie kroky…

Fanúšikov zaujíma, čo bude po tomto reunion turné s RHAPSODY, ktoré je označované ako „Farewell tour“, bude to definitívny koniec RHAPSODY?
Hm, ak mám byť úprimný, to by teda zaujímalo aj mňa! (smiech). Myslím, že sme sa o tom s Lucom bavili už niekoľkokrát a skutočne chceme „uzavrieť” túto kapitolu našich životov. Bola to bezpochyby veľmi dôležitá kapitola, ale chceme sa posunúť ďalej a robiť niečo nové. Myslím si, že toto bude koniec RHAPSODY, alebo minimálne koniec kapely s pôvodnými členmi. Ale nikdy nehovor nikdy… Možno niečím prekvapíme v blízkej budúcnosti… Koniec-koncov je však toto turné jednoznačne najlepšie v našej histórii a všetci sú z toho naozaj nadšení. Je však ťažké a smutné pomyslieť na to, že po 24 koncertoch v Európe uzavrieme túto kapelu navždy.

RHAPSODY

Juhoamerické turné RHAPSODY je úspešné tento rok, bolo aj minulý. Nezdá sa vám, že ste populárnejší práve v Južnej Amerike ako v Európe?
Presne tak! V obidvoch častiach nášho latinsko-amerického turné bolo množstvo vypredaných koncertov. Myslím, že kapela bola v Latinskej Amerike populárna vždy. V Európe máme najlepšiu odozvu v krajinách ako Taliansko, Francúzsko a Belgicko. Čo sa týka nadchádzajúcej európskej časti nášho turné, už teraz máme vypredané dva koncerty vo Francúzsku – v Toulouse a v Pariži.

Aké je vstupné v týchto juhoamerických, resp. aj v stredoamerických krajinách ? Lebo čo vieme napríklad od Andrého Matosa, vstupné je tam o dosť nižšie ako v Európe a dorovnáva sa to účasťou…
V podstate vo všeobecnosti sa to dá tak povedať… Ale je ťažké to takto hodnotiť, závisí to od množstva faktorov, ako od krajiny, konkrétneho miesta, kde chcete hrať, atď… Vo všeobecnosti môže byť vstupné medzi 20 – 35 €.

Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia na Slovensku, špeciálne vo Zvolene, kde vystúpite?
Na skvelý výber našich najlepších skladieb, budeme toho hrať dosť z albumov „Symphony of Enchanted Lands“ a „Power of the Dragonflame“. Po množstve odohraných koncertov sa nám podarilo vyladiť setlist, máme však taktiež pripravených pár prekvapení a špeciálnych momentov na pódiu. Skvelá odozva na turné od všetkých fanúšikov by mala byť garanciou aj pre vás na Slovensku.

Hneď po skončení turné s RHAPSODY nastupuješ na turné s kapelou ANGRA. Nebude problém pre Teba po textoch RHAPSODY sa vrátiť k ANGRE? Ako to stíhaš a čo nejaké skúšky s ANGRA pred turné?
Hmm, dobrá otázka (smiech). Myslím si, že som na to zvyknutý a celkom to zvládam. Určite to však nie je jednoduché a určite to iným spevákom neodporúčam! (smiech). Musím taktiež brať do úvahy, že počas dlhých, dlhých rokov mám stale v hlave ešte texty KAMELOT, LABYRINTH, ATHENA, VISION DIVINE, ETERNAL IDOL, HOLLOW HAZE, RHAPSODY, ANGRA, atď (smiech).
A skúšky? Hmm, práve dnes odlietam do Brazílie, kde odohrám koncert s kapelou a myslím, že na druhý deň absolvujeme skúšku, aby sme sa pripravili na európsku časť turné. Nie je to vôbec jednoduché, ale zatiaľ to zvládame.

Fabio Lione počas bratislavského koncertu v roku 2011.

V januári vyšiel u vydavateľstva Frontiers Records album LIONE/CONTI, teda s dvoma hlasmi rozdelených RHAPSODY. Ako sa vám spolupracovalo, aké máš zatiaľ ohlasy od fanúšikov, novinárov a môžeme sa dočkať aj pokračovania tejto spolupráce?
Tento album žne úspechy. Asi najsilnejšiu odozvu máme z Japonska, avšak množstvo pozitívnych reakcií máme odvšadiaľ, či už od fanúšikov, alebo aj z recenzií a z médií. Frontiers Records mi navrhli spoluprácu s iným spevákom. Po tom ako sme spoločne prebrali niekoľko mien som im navrhol Alessandra presne s myšlienkou „dvoch hlasov vesmíru Rhapsody“, spojenie nášho kamarátstva. Ohľadne budúcnosti tohto projektu sa ešte uvidí, záleží to na mnohých veciach… Musíme si na to nájsť správny čas, počkať si, akú odozvu nám dajú fanúšikovia, či bude dopyt po ďalšom albume a prispôsobiť sa našim záväzkom v kapelách. Frontiers Records však o tom rozprávajú už teraz a chceli by vydať aj druhý album…

Na Slovensku si vystupoval už viackrát. Aký máš vzťah k našej krajine, akí sú podľa Teba naši fanúšikovia?
Slovenskí fanúšikovia sú skvelí a oddaní. Vo všeobecnosti sa mi páči prístup ľudí, spievanie skladieb a zdieľanie skvelej atmosféry spoločne s kapelou.

Je nejaký slovenský koncert, na ktorý si spomínaš konkrétne?
Na všetkých koncertoch bola úžasná atmosféra, takže rád spomínam na všetky.

Počas svojej hudobnej kariéry si precestoval takmer celý svet. Na ktoré miesto sa najradšej vraciaš? Na ktorom festivale najradšej vystupuješ?
Nuž, osobne mám naozaj rád Latinskú Ameriku a Japonsko. Ale skvelé spomienky mám aj z Kanady, Taiwanu, Číny, Nórska, či Grécka. A festival? Asi Sweden Rock, ktorý mám naozaj veľmi rád. Alebo potom prípadne ešte Leyendas del Rock v Španielsku.

Taktiež si spolupracoval na rôznych hudobných projektoch. Je nejaký hudobník, s ktorým túžiš pracovať, ale ešte k tomu nedošlo?
Mohol by som ich menovať mnoho, ale nie z tohto hudobného štýlu. Vždy je skvelé zdieľať názory a skúsenosti s rôznymi ľuďmi. Dokážeš sa tak učiť a porozumieť množstvu nových vecí a niekedy tak uvidíš veci a hudbu samotnú z iného uhla pohľadu…

Autor: Stillborn, preklad: Fiju