Bezchybný výkon PESTILENCE zatienilo trochu „čudné“ správanie ich frontmana

Je vskutku obrovská radosť, keď vaša hudobná srdcovka na svojom turné nevynechá Slovensko. O niečo väčšia, ak vám zaparkuje na mieste, ktoré máte za rohom a prakticky iba čo by kameňom dohodil. Čo však, ak sa to všetko má dokonca odohrať presne na deň vašich narodenín? Jednoducho radosť, zimomriavky a najkrajší možný darček.

KOŠICE. Niečo podobné sa mi prihodilo nedávno, konkrétne 16. februára, a veru legendy ako PESTILENCE nehrajú „do tanca“ na mojej pomyselnej oslave každý jeden rok. Natešenosť na zastávku turné „Fight the Plague 2018“ poriadne zvýšilo aj oznámenie špeciálneho „old school“ setu, veľmi zaujímavé support akty v predprograme i parádne ľudové vstupné. Žiaľ, ani tieto a mnoho ďalších príťažlivých faktov nedokázalo do košického Collossea prilákať o niečo väčší počet death metalových fanúšikov, keďže si ich síce v piatok večer našlo cestu do útrob okolo 200, no tzv. „plnka“ rozhodne vyzerá úplne ináč.

Dajme tomu, že účasť vo finále ešte OK (bolo aj horšie…), o dosť viac teda po príchode do klubu trápi nečakané vyškrtnutie domácich drvičov z MORDUM. Kvôli náhlej strate blízkej osoby (úprimnú sústrasť) je vystúpenie z pochopiteľných dôvodov zrušené, čo je obrovská škoda, keďže Košičanom v poslednej dobe ide karta a od pamätného reštartu patria opäť k vrcholom tunajšej extrémnej scény.

DISTILLATOR

Neprehliadnuteľná plachta s nápisom DISTILLATOR preto značí iba jediné – o otvorenie dnešného večera sa nakoniec postará vcelku neznáma partička thrash metalistov z holandského Enschede. A ak by sa dal začiatok označiť za „pche“, na úplný záver vám ostalo iba chabé „wau“!

Nepríjemné pocity chalani zažívajú hneď na úvod, keď sa kvôli technickým problémom znovu opakuje celý štart. Zahrievanie tak trvá o čosi dlhšie, no od pecky „Summoning the Maliciuos“ chalani chytia neuveriteľné obrátky a roztočia jednu perfektnú šou, kde sa je na čo pozerať, ale hlavne je aj čo počúvať. Aj v triu dokazujú „tulipáni“ svoj nesporný talent a najmä spevák/gitarista Laurens predvádza so svojím nástrojom jedno úžasné divadlo. Veľmi príjemné prekvapenie!

REBAELLIUN

Na rade je však už ďalšia banda muzikantov, avšak vyznávajúca omnoho extrémnejšiu formu metalového umenia. Aj bez strunobíjca Adriana Martiniho predviedli REBAELLIUN z exotickej Brazílie úctyhodný výkon a ich nemilosrdný death metalový buldozér (načrtá sa mi paralela s domovskými KRISIUN) dokonalo vyhladzoval všetko živé pod pódiom.

Hoc v trojici, iba s jedinou gitarou, mal ich zvuk výborné parametre a aj fanúšik neznalí ich tvorby musel byť po približne 40-minútovom sete maximálne spokojný. Názvy skladieb po mne nechcite – tu rozhodne stačí, že REBAELLIUN svedomito pripravili živnú pôdu pre hlavného headlinera večera.

Patrick Mameli a jeho PESTILENCE

Tými sú samozrejme nesmrteľní PESTILENCE na čele s neodmysliteľným Patrickom Mamelim, ktorý si na košickú zastávku asi odskočil z neďalekého fitka. S netradičným účesom, netradičným vzhľadom, netradičným stojanom na mobil a netradičnou chuťou pre polotučné mlieko zo „žlto-modrého obchodného reťazca“, na nás vyskočil tento Holanďan, Slovinec a dvaja Rumuni sťa chamtivý „spoluobčan“ po nestráženej peňaženke. Zvuk sa v úvode ešte máličko hľadal, no kultovým paľbám „Antropomorphia“ či „Parricide“ to neubralo nič na kráse. Skutočne sa dávkovalo výhradne z prvých štyroch dosiek, veď práve tie formovali krásy death metalu nielen v celoeurópskom merítku, a bola vám to jazda ako hrom!

Či už došlo na ukážky z „Consuming Impulse“, „Testimony of the Ancient“ či mierne nedoceneného „Spheres“, vždy išlo o priam strhujúcu ukážku perfektnej gitarovej práce, mocného vokálu a absolútne presných bicích. Celá štvorica totiž skutočne makala ako ťažný kôň a noví spoluhráči po Mameliho boku smelo dokázali, že si svoje miesto v zostave PESTILENCE rozhodne zaslúžia (viď. novučičký album „Hadeon“ – recenzia už čoskoro!).

So záverečnou hitovkou „Out of the Body“ sme teda v podstate dostali bezchybný death metalový koncert i pôsobivý výlet na ďaleký prelom deväťdesiatych rokov, takže nabudúce snáď len trocha obmedziť privysoké ego, odmerané správanie (áno, ukazujem na teba Patrick) a snáď pridať do programu aj záverečnú rozlúčku s publikom. Útek do zákulisia bol totiž priam bleskovo rýchly! Žeby to spomínané mlieko?

Setlist PESTILENCE: „Malleus Maleficarum/Antropomorphia“, „Parricide“, „Subordinate to the Domination“, „Commandments“, „Dehydrated“, „Chronic Infection“, „The Secrecies of Horror“, „Twisted Truth“, „Land of Tears“, „Prophetic Revelations“, „Presence of The Dead“, „Mind Reflections“, „Out of the Body“

PLUSY:
Kvalitné výkony kapiel, výborný zvuk a svetlá, bohatý merch

MÍNUSY:
Účasť mohla byť početnejšia, absencia šatne, neúčasť domácich MORDUM