Biohazard – Reborn In Defiance

Keď vlani obletela hudobný svet správa, že sa na scénu vracia legendárna skupina BIOHAZARD – a to v pôvodnom zložení, zaplesalo moje srdce obrovskou radosťou. Dnes už kultové albumy Urban Discipline, State of the World Adress, Mata Leao alebo New World Disorder miluje každý fanúšik hardcore. Pravdou však je, že tak ako som sa tešil na ich comeback, tak som ostal sklamaný, keď jeden zo zakladajúcich členov basák a hlavný spevák Evan Seinfeld tesne po nahratí novinky v júni 2011 oznámil, že kapelu opúšťa. Na comebackovom albume Reborn In Defiance ešte figuruje, ale v zostave kapely veruže už nie. Jeho miesto zaujal Scott Roberts, ktorý sa s kapelou prezentoval už pri januárových koncertoch. Nechajme však Evana Evanom a poďme sa venovať comebacku priekopníkov v spojení rapu, metalu a hardcore.
Reborn In Defiance je okrem comebackovej nahrávky po 18. rokoch aj prvým albumom kapely v osvedčenej zostave.  Ani sa mi nechce veriť, že už prešlo sedem rokov od „rozlúčkového“ nemasného neslaného albumu Means To An End. Aký je teda comeback? Jednoznačne treba napísať, že veľmi chytľavý. Nechýbajú klasické zasekávačky, drsné rapovačky (aj keď tých je o niečo menej), skákačky a chytľavé refrény. Na druhej strane je album až nezvykle melodický a asi najviac metalový v ich histórii. To je tak v skratke.

Ak si rozoberieme Reborn In Defiance podrobnejšie zistíme, že na albume nie je slabšia skladba. Keď štvorica pritlačí, na pílu má to silu ako v ich najlepších časoch. Evan a Billy sa vhodne dopĺňajú vo vokáloch, celá kapela šlape ako švajčiarske hodinky. BIOHAZARD nič nestratili ani zo svojho „špinavého“ brooklynského gangsterského zvuku. Billy Graziadei sa prezentuje naozaj vo famóznej forme či už v úlohe speváka alebo gitaristu. BIOHAZARD nás však aj prekvapia, pretože táto nahrávka je postavená na silnom melodickom základe, v ktorom vyniká Billy nielen ako vynikajúci gitarista, ale aj ako dobrý spevák, ktorý vie vydať zo svojho hrdla melodický a čistý vokál. Naozaj som bol riadne prekvapený, tým čo som počul. To isté sa dá napísať aj o Evanových hlasivkách.  V pomalších častiach je ťahavý melodický vokál v niektorých refrénoch ozajstným pohladením a pôsobí ako ukľudňujúci faktor od brooklynskej surovosti. Obávať sa však nemusíte, netrvá to dlho (obzvlášť vkusné melodické refrény sú v skladbách Decay, Vows of Redemption, Waste Away, You Were Wrong a Never Give In). Tu a tam vie Graziadei vykúzliť popri drsným riffom aj naozaj zaujímavé gitarové sólo. Prínosom Reborn In Defiance je hra aj ďalšieho navrátilca Bobbyho Hambela. Taktiež treba vyzdvihnúť aj zvuk bublajúcej Evanovej basy. Nečakaná melodickosť je však vhodne vyvážená s klasickými postupmi BIOHAZARD, ktoré na tejto kapele máme tak radi.

Ak som spomínal, že album je najviac metalový v histórii kapely svedčí o tom fakt, že čistokrvné hc vypaľovačky sa dá považovať snáď iba titulná skladba Vengeance Is Mine a Skullcrusher. Tým však nechcem napísať, že hc prvky sa v ostaných skladbách vytratili na úkor metalových. To nie, aj keď ich tak necítiť. BIOHAZARD ubrali aj z rapových častí a z tohto celkového pohľadu mi pripomína novinka ich album z roku 2003 Kill or Be Killed, avšak ešte s pridanou hodnotou. 

Doska Reborn In Defiance ma naozaj dostala a nemôžem ju prestať počúvať. Comebacková nahrávka dopadla na výbornú. Odchod Evana Seinfelda po nahratí tohto albumu veľmi mrzí a trošku mi naštrbuje úprimnosť celého návratu BIOHAZARD, avšak nad touto otázkou sa zamýšľať nechcem a vlastne ani nemám dôvod, pretože comeback dopadol nad moje očakávanie a za všetko hovorí muzika, ktorou sa kapela prezentuje. Milovníci prvých štyroch albumov budú namietať, že novinka je dosť uhladená a má veľa metalových prvkov a že to už nie je „starý“ BIOHAZARD…Na každej výčitke niečo bude, no tento materiál je tak silný, že ja som nad týmto ani neuvažoval. Reborn In Defiance ma dostal po všetkých stránkach, jednoznačne odporúčam nielen fanúšikom tejto legendy.

Žáner: hc metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 20.1.2012
Web: www.myspace.com/biohazard
Zostava:
Billy Graziadei – vokály, gitara
Evan Seinfeld – vokály, basgitara
Bobby Hambel – gitara
Danny Schuler – bicie
Diskografia:
Biohazard – 1990
Urban Discipline – 1992
State of the World Address – 1994
Mata Leao – 1996
New World Disorder – 1999
Uncivilization – 2001
Kill or Be Killed – 2003
Means To An End – 2005
Reborn In Defiance – 2012
Tracklist:
9:IIIX6.941 (0:54)
Vengeance Is Mine (3:24)
Decay (4:24)
Reborn (4:52)
Killing Me (4:49)
Countdown Doom (4:56)
Come Alive (3:48)
Vows of Redemption (4:56)
Waste Away (4:24)
You Were Wrong (6:05)
Skullcrusher (4:14)
Never Give In (3:53)
Season the Sky (4:14)
Definitíva:
Tak takýto album som od BIOHAZARD nečakal.
Comeback ako hrom! Skladby sú chytľavé,
 skákavé s klasickým brooklynským čarom tejto kapely.
 Muzikanti pridali navyše do Reborn In Defiance viac
 melodických a metalových prvkov, ktoré zabalili do typického zvuku BIOHAZARD. Veľavravný, výstižný a podarený je aj obal albumu, ktorý zvýrazňuje toto výborné dielo!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla