NOVINKY Z TÁBOROV ENSIFERUM ALEBO KATATONIA

ENSIFERUM začali nahrávať nový album. KATATONIA dokončili nahrávanie bicích pre nový album. Dnes vám prinesieme aj prehľad ocenených kapiel z odovzdávania fínskych hudobných metalových cien Finnish Metal Expo. HELLYEAH a DOKKEN zverejnili názvy nových albumov. HEIDEVOLK majú nový klip. Nergal bude hosťovať na novom albume poľského gitaristu Grzegorza Skawinskeho a Steve Zetro Souza (ex – EXODUS, HATRIOT) v skladbe od kapely ANGERHEAD. Česká kapela WOLFRAM priniesla podrobnosti o pripravovanom albume.
Fíni ENSIFERUM začali nahrávať nový album, ktorý by mali vydať na konci jara alebo začiatkom tohto leta prostredníctvom Spinefarm Records. O produkciu albumu sa postará uznávaný fínsky producent Hiili Hiilesmaa, ktorý spolupracoval s kapelami ako HIM, LORDI, APOCALYPTICA, SENTENCED alebo AMORPHIS. Pod dnešnými novinkami nájdete aj zábery z nahrávania nového albumu.

Švédska KATATONIA v súčasnosti nahráva nový album, ktorý by mal vyjsť niekedy koncom tohto roka. Podľa slov bubeníka Daniela Liljekvista kapela už má na komplet nahraté bicie na nový album.

Počas uplynulého víkendu prebehlo v Helsinkách odovzdávanie fínskych hudobných metalových cien Finnish Metal Expo, kde hlasovalo za svojich obľúbencov dokopy 20 567 fanúšikov. Najviac cien pobrala kapela TURISAS. Najlepšou kapelou uplynulého roka sa stali TURISAS pred INSOMNIUM a NIGHTWISH. Albumom roka sa stala nahrávka Stand Up and Fight od TURISAS (aj u nás dostala plný počet bodov) pred One For Sorrow od INSOMNIUM a Imaginaerum od NIGHTWISH. Najlepším vokalistom vlaňajška vo Fínsku sa stal Mathias „Warlord" Nygard (TURISAS) pred Tomim Joutsenom (AMORPHIS) a Niilom Sevänenom (INSOMNIUM). Najlepším hudobníkom sa stal gitarista, bubeník a klávesák Tuomas Saukkonen z kapiel BEFORE THE DAWN, BLACK SUN AEON, ROUTASIELU. Druhý skončil violončelista Olli Vänskä z TURISAS a tretí gitarista Alexi Laiho z CHILDREN OF BODOM. Nováčikom roka stala kapela CONSTANTINE, najlepším demom, resp. vydaným albumom na vlastné náklady sa stala nahrávka Broken Bones & Buried Dreams od ARTIFICIAL HEART. Najlepší artwork mal album Stand Up and Fight od kapely TURISAS, druhý bol One For Sorrow od INSOMNIUM a tretí Imaginaerum od NIGHTWISH. 

Americká kapela HELLYEAH zverejnila názov tretie albumu. Novinka dostala názov Band of Brothers. Presný dátum vydania nového albumu zatiaľ nebol zverejnený. My ešte pripomenieme, že v kapele HELLYEAH pôsobí bubeník Vinnie Paul (PANTERA).

Holandská folk metalová skupina HEIDEVOLK natočila nový videoklip ku skladbe Als De Dood Weer Naae Ons Lacht, ktorá sa bude nachádzať na pripravovanej novinke Batavi. Nový album sa dostane na pulty obchodov už 2. marca prostredníctvom vydavateľstva Napalm Records. Videoklip nájdete pod dnešnými novinkami.

Adam „Nergal“ Darski z BEHEMOTH hosťoval na novom albume poľského gitaristu Grzegorza Skawinskeho nazvanom Me & My Guitar, ktorý vyjde 12. marca.

Spevák Steve Zetro Souza (ex – EXODUS, HATRIOT) hosťuje v skladbe Angerhead od americkej rovnomennej kapely ANGERHEAD. Skladba bude čoskoro k dispozícii na štvor skladbovom EP.

Američania DOKKEN prezradili, že nový album sa bude volať Broken Bones a mal by vyjsť na prelome jari a leta prostredníctvom Frontier Records.

Po delší odmlce se česká kapela WOLFRAM hlásí s novým albem Rarity, které je poskládáno z dosud nikdy nevydaných skladeb. Hudební základy se zachovaly na MC páskách nahraných ve zkušebnách (1989 – 1995), před natočením prvního alba Sál času (1995). Z velkého množství nahraného materiálu, bylo na toto raritní album vybráno sedm písní a dvě instrumentální skladby. Bohužel se nedochovaly původní texty a proto byly písně nově otextovány. A protože v tomto období psal a zpíval Wolfram v rodném jazyce, tak jsme si řekli, že to má svojí logiku, a že se touto „novou deskou“, po třech albech zpívaných anglicky, k českému jazyku symbolicky vrátíme. Na novém CD najdete také tři velmi zajímavé bonusové tracky. Prvním je novější instrumentálka HM09 z roku 2009, druhým jeden z prvních songů Romana Krokuse Kříže Já vím z roku 1979 s původním textem a třetím je cover velkého hitu Karla Svobody a Jiřího Štaidla pro Karla Gotta Lady Carneval. – Tlačová správa.