Suicidal Angels – Bloodbath

Krízu, zadĺženosť či úsporné reformy majú chalani z thrash metalovej formácie SUICIDAL ANGELS asi ťažko v zadnej časti tela, takže šikovne kujú železo pokiaľ je ešte pekne žeravé. Za posledných päť rokov tu preto máme už v poradí štvrtý dlhohrajúci album, ktorý tento krát nesie príznačný názov Bloodbath. Novinka vyšla prostredníctvom NoiseArt Records. Bloodbath sa vyhrieva na pultoch kamenných predajní už nejakých pár týždňov, takže si ho poďme predstaviť trochu bližšie.
Začneme však samotnou kapelou SUICIDAL ANGELS, ktorú by sa patrilo nezasväteným čitateľom aspoň trochu predstaviť. Táto rýdzo thrashová banda vznikla už v roku 2001, a to v bájnych Aténach (Grécko), ktoré sú domovom ďalších momentálne veľmi populárnych tunajších kapiel ako ROTTING CHRIST, SEPTICFLESH či INACTIVE MESSIAH. Toto zoskupenie sa však dostalo do širšieho povedomia metalovej verejnosti hlavne po víťazstve v prestížnej súťaži Rock The Nation Awards 2009, kde táto štvorica zanechala za sebou ostatných 1200 nadržaných konkurentov. V tej dobe im vychádza takisto prelomový druhý album Sanctify The Darkness, ktorý pripravil nielen pre mňa malý, ale o to príjemnejší šok (tie riffy, ach tie riffy!) v podobe veľmi častého rotovania v prehrávači. Nasledujúci zárez Dead Again iba potvrdil ohromný vzostup formácie a takisto celej novej vlny old school thrash metalu, kde bok po boku spolu s týmito Grékmi hrdo kráčajú EVILE, GAMA BOMB, WARBRINGER či BONDED BY BLOOD. Pripravovaný album tak vzbudzoval pomerne veľké očakávania.

 
Novinka Bloodbath je žiaľ nakoniec len akousi pochybnou stávkou na istotu. Je dôkladne známe, že hudba kapely evidentne najviac vychádza zo SLAYER, avšak kým každým ďalším albumom sa táto legenda rozvíjala a napredovala, tak SUICIDAL ANGELS akosi opäť zaspali na vavrínoch a stoja na tom istom mieste. Prevarená schéma, totožné postupy, riffy, frázovanie v speve, na chlp rovnaký zvuk – vývoj teda prakticky nulový. K tomu si pripočítajme totálne gýčový obal Eda Repky (MEGADETH) a máme vymaľované. Kým pri spomínanom diele Sanctify The Darkness to všetko ešte hladko fungovalo, na aktuálnom cd  je prakticky problém medzi sebou rozoznať samotné skladby! Osobne mám problém vypichnúť nejakú zaujímavejšiu vec, keďže ani po približne ôsmich viac či menej sústredených počutiach, sa v novinke akosi pričasto strácam. Pre nezaujatého poslucháča nezasiahnutého predošlou tvorbou môže byť Bloodbath naopak výborný retro nárez, lenže nahrávka v porovnaní s predchodcami určite neobstojí ani náhodou.

Ortodoxní thrash metalisti si tak môžu bez okolkov pripísať pár bodov naviac. Kto má však aspoň trochu rád ako taký posun v tvorbe či vývoj, toho jednoznačne doska Bloodbath od gréckych SUICIDAL ANGELS sklame. Ako je na tom kapela po koncertnej stránke uvidíme už o pár dní v bratislavskom Majesticu, kam chalani docestujú v spoločnosti slávnych to BEHEMOTH či CANNIBAL CORPSE. Možno si napravia reputáciu aspoň takto.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: NoiseArt Records
Dátum vydania: 27.1.2012
Web: www.suicidalangels.com
Zostava:
Nick Melissourgos – vokál, gitara
Panos Spanos – gitara
Angelos Kritsotakis – basgitara
Orpheas Tzortopoulos – bicie
Diskografia:
Eternal Domination- 2007
Sanctify The Darkness – 2009
Dead Again – 2010
Bloodbath- 2012
Tracklist:
Bloodbath (4:41)  
Moshing Crew (3:51)  
Chaos (The Curse Is Burning Inside) (4:35)
Face of God (3:36)
Morbid Intention to Kill (6:07)
Summoning of the Dead (4:21)  
Legacy of Pain (3:32)
Torment Payback (2:55)
Skinning the Undead 3:22)  
Bleeding Cries (6:01)  
Definitíva:
Rutina a priemer na „n-tú“.
 I tak by sa dala charakterizovať novinka
 s názvom Bloodbath. Kapela stagnuje a už
 po štvrtýkrát prináša tú najortodoxnejšiu zmes
 old school thrash metalu.
Čo fungovalo včera, ale nemusí dnes.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla