Dunderbeist – Black Arts & Crooked Tails

Vydavateľstvo Indie Recordings je zárukou kvality. Vždy dostanete nefalšovanú nádielku toho, čo očakávate, ale aj neočakávate. Kvalitná, dokonalá a precízna práca sprevádza nahrávky od tejto spoločnosti. Ak Európou a Amerikou lomcuje komerčný Nuclear Blast, na severe a aj v Amerike ho začína Indie poriadne dobiehať. Zoskupenia a interpreti sú dokonalým výberom pre dnešné generácie a určite si na svoje prídu aj staromilci ako ja. Príjemným ozvláštnením posledných dní je pre mňa aj aktuálny zásek Black Arts Crooked Tails, od DUNDERBEIST, tak sa im poriadne pozrime na zúbky.
Vkusný a moderný obal! „Týpci“ sú to náramní, na promo fotkách pôsobia ako keď nahádžete do mixéra EMO chlapcov, prisypete trošku true blackerov, okoreníte naškrobenými manažérmi a jemne zalejete gestapákmi. Vskutku obskúrna predstava, že? Imidž dokonale zladený s hudobnou tvorbou. V rocku a metale si užívajú práve takéto formácie väčšiu slávu ako tie „bežné“. Nie vždy sú zárukou aj hudobnej dokonalosti, no na stranu druhú si vedia ustrážiť dobrú prezentáciu. Určitý magnet pre množstvo fanúšikov, ktorým je tvrdá hudba nielen spríjemnením života, ale aj určitým únikom z posranej reality. Dnešnú mladú generáciu môžu výrazne nakaziť.

Hudobný obsah, ktorý nám DUNDERBEIST servírujú, si dovolím tvrdiť, že sa najviac približuje ku priekopníkom moderného pojatia metalu prepleteného poctivým rockom MASTODON. Dostatočne agresívna, zároveň nápaditá a neposedne pulzujúca muzika. Nenadchla ma prvá skladba, začínajúca ako podivná pop-rocková cukrovina meniaca sa na divokú nespútanú jazdu už po niekoľkých sekundách. Ten zásadný zvrat nastáva v nasledujúcej Through The Peephole, spev jedného z dvoch vokalistov mi nápadne pripomína Kärstyho z fínskych WALTARI. Nemôžem sa zbaviť toho pocitu, keď sa nad tým zamyslím. Pri trojke sa začínam pristihovať, že sa mi to páči. To moderné spracovanie, kde je možné spoznať nielen spomenuté spolky, ale aj takých MY CHEMICAL ROMANCE! Nemáte ich radi? Sú EMO? Viem, no vedzte, že sa nejedná o nič, čo by nasvedčovalo vykrádačstvu či plagiátorstvu. Jednoducho je to tá forma moderny, kedy si môžete len dopriať to množstvo ingrediencií, aké ponúkala scéna za posledných päť až desať rokov. Všetko naliate na poctivý rockový korpus. Skladby sa snažia nenudiť a občas je to opačne. Obsahovo balansujú na strane progresívnej a tú treba viac precítiť, no na druhej, je to vhodná počúvaná aj do auta alebo ako chrumky k pivu. Odporúčam si pustiť niekoľko krát, požadovaný výsledok sa dostaví.

Chcem ešte zavŕtať do funkcie perkusionistu v tejto bande. Jeho funkcia mi zostáva určitou záhadou. Veď to všetko, čo sa nachádza na recenzovanej novinke, by zvládol aj niektorý zo spevákov, myslím si. Masteringu sa chopil týpek menom Alan Douches, ktorý spolupracoval s takými esami ako MISFITS, KVELERTAK, spomenutý MASTODON či CANNIBAL CORPSE. Výsledok je famózny aj napriek tomu mám čiastočný pocit, že ešte kúsok a prepálil by to. Prevažne bicie sú vážnym výkričníkom.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: modern rock/metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 10.2.2012
Web: www. myspace.com/dunderbeist
Zostava:
Torgrim Torve – spev
Asmund Snortheim – spev
Kristian Liljan – basgitara
Fredrik Ryberg – gitara
Ronny Flissundet – gitara
John Birkeland Hansen – bicie
Ole Alexander Lislerud – perkusie
Diskografia:
Second Hand Theft – 2008
8 Crows and Counting – 2009
Rovmord – 2010
Dunderbeist – 2011
Black Arts & Crooked Tails – 2012
Tracklist:
La Guerre du Feu (Lord Of The Flames)
Through The Peephole
Fear & Loathing
Lucifer Eyes
The worst Sentence
Shields Aligned
More Me
Winter Past
8 Crows And Counting
Hum Hum
Definitíva:
Ak ste fanúšikom MASTODON a dávate šancu
 aj moderným postupom, kedy vás neurazia vkusné
 experimenty postavené na dobrých rockových
 tradíciách, ste na správnej adrese. Ja osobne
 som si jazdu autom s Black Arts
& Crooked Tails
 príjemne užil. Nápaditosťou a svojráznym prístupom
 ma prekvapili. Mojim favoritom v rašiacom záhone mladých kapiel, ale zatiaľ neohrozene zostávajú KVELERTAK.

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla