Košická noc návratov: Všetky skupiny na čele so SUFFOCATION potešili oko aj ucho fanúšika

„Blood Earth Stained Tour 2018“ je názov marcového turné, ktoré k nám vďaka agilnej agentúre Obscure Promotion a klubu Collosseum opäť zavialo legendárne spolky VENOM INC. či SUFFOCATION. K tomu kvalitný support od  thrasheriek NERVOSA, kanadských AETERNAM či štvorice SURVIVE z krajiny vychádzajúceho slnka.

KOŠICE. Viaceré kapely teda v Košiciach už v minulosti vystúpili a stredajší dátum vzhľadom na blížiace sa Veľkonočné sviatky taktiež neveštil nič pozitívne, nakoniec ale akcia predsa len dopadla vcelku dobre a približne dvesto fanúšikov bolo svedkami viacerých podarených vystúpení.

NERVOSA

Žiaľ, vzhľadom na veľmi skorý začiatok celej akcie (otváralo sa o 17:00) a strastiplné podmienky na našich cestách, som nemal ani najmenšiu šancu vidieť krátke úvodné sety spomínaných AETERNAM a SURVIVE, čo je určite škoda, no nasledujúce ženské trio všetko zľahka vynahrádza. Brazílčanky NERVOSA sú totiž vo východoslovenskej metropole ako doma, čo s úsmevom na perách podotkla aj vždy sympatická frontwomanka Fernanda, počas jedného z viacerých príhovorov. Veď bodaj by nie, keď tu v stredu hrali rovno piatykrát v kariére a znovu s obrovským úspechom.

Čerpalo sa samozrejme z obidvoch štúdiových zásekov (tretí s názvom „Downfall Of Mankind“ je doslova za rohom!), takže sme si mali možnosť vychutnať štipľavé jedovky „Hypocrisy“, „Arrogance“, „Death!“, „Hostages“ či staručičké demo „Masked Betrayer“. Spočiatku ospalé publikum babenky rozhýbali s prehľadom a pri záverečnej „Into Moshpit“ sa už lietalo hore dole. Výsledné dojmy? Vskutku pozitívne, len by to snáď nabudúce chcelo niečo urobiť s ozvučením, ktoré minimálne v prvej polovičke vôbec „nekopalo“ zadnice.

SUFFOCATION

O pár minút sa však situácia rapídne mení, a ak by mal sound SUFFOCATION aspoň jednu nohu, tak ju mám po členky v hrubom čreve. Americkí rodáci totiž vyleteli na scénu sťa neriadená strela, spustili „Thrones of Blood“ a naslednú hodinku prísne diktovali. Síce s jediným pôvodným členom v úlohe nezameniteľného Terrance Hobbsa, no s kryštalicky čistým zvukom, výživným playlistom a mladou krvou v zostave. Dravý bicmen Eric Morotti aj gitarista Charlie Errigo si robia svoju prácu ukážkovo, podobné sa ale môžem vyjadriť aj o čoraz viac udomácnenom krikľúňovi Ricky Myersovi, ktorý dokonca má narodeniny, čo sa samozrejme nezaobíde bez zborového skandovania.

Skutočne milý moment, lenže do Collossea sme prišli najmä na extrémny nárez, čoho sa nám dostalo mierou vrchovatou. Je zaujímavé sledovať, ako skvelé novinky „Clarity Through Deprivation“ (záverečný breakdown vyznel geniálne!) a „Return to the Abyss“ hrajú takmer rovnocennú partiu s kultovkami typu „Effigy of the Forgotten“, „Pierced from Within, „Catatonia“ či „Infecting the Crypts“. Ešte možno zaujímavejšie, keď sledujete chalanov, šantiacich v publiku s fľašou borovičky počas setu headlinera…

VENOM INC.

Kým „suffo“ už v Košiciach zahrievali pôdu pre slávnych NILE, britskí VENOM INC. stihli vyskúšať statiku tunajších stien spolu s VADER, takže akási noc návratov sa blíži do vytúženého cieľa. Žiaľ, potomkovia slávnych VENOM s Tonym Dolanom za mikrofónom sa mohli snažiť sebeviac, brutal death metalovej víchrici z ďalekého New Yorku, ich pritvrdený „hevík“ jednoducho nedokázal priveľmi konkurovať. Dramaturgický omyl? Úprimne? Tak trochu áno.

Demolition Man, Mantas a Jeramie Kling (dočasná náhrada za Abaddona, no vôbec by som sa nebránil, ak by tento chlapík zostal v kapele natrvalo – v stredu podával životný výkon!) sa od samého začiatku snažia, čo im sily stačia, pália do publika jednu rezkú pecku za druhou (zazneli staručičké „Welcome To Hell“, „Die Hard“, „Parasite“, Warhead“ i novinky „Ave Satanas“, „Black´N´Roll“, „War“), no chvíľu to predsa len trvá, kým si zľahka statické publikum definitívne pritiahnu na svoju stranu. V tej chvíli však už všetko šľape ako dobre namazaný stroj a aj napriek miernej jednotvárnosti sa rútime do veľkého finále so šlágrami typu „Bloodlust“, „Sons of Satan“ a „Witching Hour“.

PLUSY:
Účinkujúci, fantastický zvuk SUFFOCATION, atmosféra, bohatý merchandise, vcelku potešujúca účasť

MÍNUSY:
Skorý začiatok