Čad – Ťažký kov

ČAD, „šikovná to troječka zo Svätého Jura, resp. Bratislavy, je plnohodnotným a prakticky dokonalým dôkazom, ako sa dá za pomoci všemožných síl a relatívne krátky čas dostať do ako tak širšieho povedomia poslucháčskej obce. Samozrejme sa stále bavíme o našom bohom (nielen ním) zabudnutom Slovensku, ale snáď sa už nejaké to echo dostalo aj k našim západným susedom z Českej republiky. Kapele, ktorej korene siahajú až do „prehistorických“ deväťdesiatych rokov, totiž vyšiel nedávno nový album s názvom Ťažký kov, ktorý zbiera výborné hodnotenia na obidvoch brehoch rieky Moravy. Že stále neviete o čom je reč? Veď vy zistíte!!!
Rozpisovať sa o krkolomnej histórii ČAD by bolo asi zbytočné, veď tú predsa aj tak najlepšie pozná samotný frontman Pišta. V opačnom prípade určite odporúčam navštíviť bandzone stánku kapely. Biografia „zrodu hviezdy, ktorá vypredávala štadióny“ je lemovaná nejednou megavtipnou poznámkou, takže sa isto výdatne „zachechtáte“. Avšak v skratke si zhrňme aspoň to, že počiatky tejto sebranky sa datujú až k roku 1994. Prišlo prvé demo (Na Odstrel – 1999), rôzne split EP (s DISCHORD, ENTRAILS MASSACRE atď) či prvé väčšie kroky k úspechu (Psia Krv – 2006). To už bol ale v kapele terajší bubeník Valér Tornád a s ČAD to vyzeralo čoraz ružovejšie. Totálny zlom nastal s bombastickým predchodcom Súkromná vojna (2009), ktorý skupinu katapultoval tam, kde sa nachádza aj dnes. Teda na vrchol slovenského metalového undergroundu. Skvelý zvuk, výborné a chytľavé skladby, originálne a stále aktuálne texty. K tomu pribudli zrazu rozhovory v rádiách, na weboch a plná „prdel“ kladných recenzií. Zrazu na nemenovanej sociálnej sieti každý „lajkuje“ o stošesť a základňa fanúšikov sa rapídnym spôsobom rozrastá. Stále sa však bavíme o undergrounde, takže Slávika za najlepší výkon opäť ČAD-u vyfúkne DESMOD. Čo už…

Albumom Ťažký Kov sa trio posúva o niečo málo vpred, bez priepastných štýlových kotrmelcov a bez toho, aby zradilo svoje pevné korene. Síce to už nie je tak „crazy“ a neohrabane znejúca muzika, ale i napriek tomu ma album priam detonačný charakter! Môže za to hlavne bombastický zvuk (Mana Studios na Floride!), ktorý nahrávku katapultuje ešte o pár tried vyššie. Charakter a podstata hudby však ostala zväčša v rovnakých intenciách s tým rozdielom, že kapela snáď o čosi viac pridala na obrátkach a skladby sú tak priamočiarejšie, než boli na Súkromnej vojne. Priznám sa, prv ma to mierne sklamalo, keďže výraznejší hit sa hľadá spočiatku ťažšie, než by si človek prial. Opak je však pravdou, je ich tu totiž neúrekom! Prvé tri valy na čele s geniálnou (textovo i hudobne) paľbou Skaza, nasadia ostré tempo, ktoré nepoľaví po zvyšok hracej doby. Zažijeme Zombie masaker a zastrieľame si s Guľometom. Zistíme, že vlastne Všetko Je z Číny a spoznáme istého Kráľa Hovien (pozdravujem!). Záver úspešne zakončí nákazlivá hitovka Na to si tu!.

Extrémna hudba, famózne texty s dávkou nadhľadu, prekrásny artwork (obal roka?) i prevedenie bookletu, zvuk…všetko na 100 percent. Pišta a spol. sú proste frajeri (a frajerky). Súkromná vojna síce vo mne rezonuje o niečo viac, ale aj tak je to takmer za plný počet!

Žáner: violence/crust/thrash
Krajina pôvodu: Slovensko (Svätý Jur/Bratislava)
Vydavateľstvo: Vandal Records
Dátum vydania: 10.11.2011
Web: www.bandzone.cz/cad
Zostava:
Pišta Vandal von Čad – vagón šrotu, revák
Basia Noiseovna – explózia v tuneli, hrdlorezy
Valér Tornád – buchar v hlbinách, nákova, hrdlorezy
Diskografia:
Na odstrel – 1998
Deadnation – 2000
Psia krv – 2006
Súkromná vojna – 2009
Ťažký kov – 2011
Tracklist:
Červy
Ťažký kov
Skaza
Pevnosť
Zombie masaker
Guľomet
Kultúra smrti
Všetko je z Číny
Sklenená veža
Kráľ hovien
Na to si tu!
Definitíva:
ČAD ani o milimeter nepoľavili z nastoleného
 trendu a razia si svoj jedinečný štýl
 bez nejakých väčších kompromisov.
Zvukovo i hudobne jeden z najlepších
 albumov minulého roka, samozrejme
 v rámci našej (zväčša) hudobne impotentnej
republiky. Hotová skaza (na golfové ihriská)!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla