MINISTRY – AmeriKKKant

MINISTRY, industriálna mašina na čele so šialencom Al Jourgensenom, sa po sérií rozpadov znovu vracia medzi živých, čoho dôkazom je horúci album s názvom „AmeriKKKant“.

Kto sa niekedy aspoň letmo obtrel o tvorbu Američanov a ich kontroverzného principála, ten už určite dobre vie, že strýko Al je obrovský kecálek a jeho slovný prejav ani netreba brať nijako vážne. Slovo „koniec!“ stihol v prípade MINISTRY použiť už mnohokrát – najmä ten z 2008 a následne 2013, po tragickej smrti gitaristu Mikea Scaccia. Slávne „nikdy nehovor nikdy“, teda v tomto prípade platí dvojnásobne, čo by nemuselo byť vôbec na škodu, ak by kapela podávala strhujúce výkony naživo či v samotnom nahrávacom štúdiu.

MINISTRY – AmeriKKKant

Žiaľ, ani v jednom prípade to akosi v posledných rokoch nejde tak, akoby si fanúšikovia legendy z ďalekého Chicaga radi želali. Posledné albumy „Relapse“ (recenzia TU) aj „From Beer To Eternity“ (recenzia TU) majú k legendárnym chvíľkam typu „Filth Pig“ či „Rio Grande Blood“ veru poriadne ďaleko a živé vystúpenia taktiež neraz držia poriadne kolísavú úroveň. Aktuálna kolekcia „AmeriKKKant“ však mohla mnohé obrátiť smerom k lepšiemu, aj keď to asi čakal iba málokto. Výsledok?

Ten plne zodpovedá artworku novinky. Verím, že v momente, keď slávnej Soche slobody dohrali záverečné tóny titulnej veci, neostávalo jej nič iné než rázna „čelovka“ alias „epic facepalm“. Deviatka skladieb atakuje celkovú stopáž len 48 minút, no ide zväčša o tak nezmyselné naťahovanie hracieho času, že sa musíte dokonca pýtať sami seba: „je toto vôbec myslené vážne?“

MINISTRY

K tomu obrovské množstvo nasamplovaných hlasov a scratchov z dielne umelca menom DJ Swamp, minimum zapamätateľných motívov, tvrdého metalového feelingu alebo úderných songov. Alov cieľ tentokrát počúva na meno Donald Trump, čo považujme za hnací motor dnešných MINISTRY a klasický slogan „we will make America great again“ preto počujeme pomerne často.

Práve spomínané hlasy vo veľkej miere suplujú vokál Jourgensena, ba dokonca v jednom prípade dôjde i na hosťa v podobe Burtona C. Bela (FEAR FACTORY) v „We´re Tired of It“. Ani tento ojedinelý nárez však nevytrhne z letargie menom „AmeriKKKant“, keďže skladby neraz atakujú hranicu ôsmich minút, no kvalitných ideí sa nám žiaľ nedostáva.

Pochvalu si zaslúži aspoň zapojenie netradičných prvkov (harmonika, sláčikové nástroje), horkosladký politický koncept a pár roztrúsených nápadov vo „Victim of A Clown“ a „Antifa“. Práve tá silno evokuje bájne časy platne „Psalm 69“ (požmurknutie na pecku „Just One Fix“ je rozhodne cítiť na míle ďaleko), lenže to je na kaliber typu MINISTRY primálo. Aj napriek chabej skladateľskej forme si určite nenechajte ujsť chystané vystúpenie na festivale Brutal Assault v pevnosti Josefov, kde chalani môžu iba príjemne prekvapiť.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: industrial metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 09.03.2018
Zostava:
Al Jourgensen – vokál
Sinhue Quirin – gitara
Cesar Soto – gitara
Tony Campos – basgitara
John Bechdel – klávesy
Derek Abrams – bicie
Tracklist:
I Know Words (03:15)
Twilight Zone (08:03)
Victims of A Clown (08:89)
TV5/4Chan (00:49)
We´re Tired of It (02:48)
Wargasm (06:19)
Antifa (04:56)
Game Over (05:01)
AmeriKKKa (08:30)
Diskografia:
With Sympathy – 1983
Twitch – 1986
The Land of Rape and Honey – 1988
The Mind is A Terrible Thing to Taste – 1989
Psalm 69 – 1992
Filth Pig – 1996
Dark Side of the Spoon – 1999
Animositisomina – 2003
Houses of the Mole – 2004
Rio Grande Blood – 2006
The Last Sucker – 2007
Relapse – 2012
From Beer to Eternity – 2013
AmeriKKKant – 2018
Definitíva:
Aktuálna politická kritika „AmeriKKKant“ beží priamo v šľapajach predchodcov, takže tu máme ďalšie sklamanie pod nálepkou MINISTRY. Až smiešne natiahnuté skladby len potvrdzujú, že ak by Američania skončili po „The Last Sucker“, o nič zásadné by sme neprišli.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články