MEMORIAM – The Silent Vigil

Anglickí metalisti síce vydávajú pod nálepkou MEMORIAM v poradí ešte iba svoj druhý dlhohrajúci album, no ani náhodou nejde o žiadne vyplašené „kuriatka“. Práve naopak! Bývalí členovia spolkov BOLT THROWER či BENEDICTION totiž zúročujú veľmi bohaté skúsenosti na horúcej novinke „The Silent Vigil“.

Už len podľa samotného žánrového zaradenia spomínaných legiend je viac ako zrejmé, o čo tu dnes asi pôjde. Každý, koho napadli slová „death“, „old“, „school“, „orthodox“, si môže smelo potľapkať po pleci, uznanlivo pokývať hlavou a čítať ďalej. MEMORIAM jednoducho miešajú ten najklasickejší smrtiaci kov s doom metalovou ponurosťou, čoho výsledkom je rýdza brutalita skombinovaná s ťažkotonážnou atmosférou.

MEMORIAM – The Silent Vigil

Nejako podobne sa formácia okolo Karla Willetta vyprofilovala na debutovej placke, ktorá pred rokom spôsobila na scéne vcelku slušný „poprask“ a nám žurnalistom neostávalo vskutku nič iné, než parádnu prvotinu „For the Fallen“ (recenzia TU) zaradiť medzi tie najpríjemnejšie prekvapenie minulej sezóny.

Opäť tu máme dych vyrážajúci artwork z dielne známeho Dana Seagravea (DISMEMBER, HYPOCRISY), na vlas rovnakú zostavu, dokonca hnilobnejší sound (točilo sa v RB Studios v Birminghame), avšak ani to všetko nedokázalo splodiť nahrávku hodnú ovácií predchádzajúceho počinu. Chápem, že vďaka skvelému prijatiu chceli chalani kuť železo za horúca, no finálny výsledok žiaľ akosi nedokáže odpovedať očakávaniam, ktoré do MEMORIAM vkladalo množstvo fanúšikov.

MEMORIAM

Novinka „The Silent Vigil“ bola proste ušitá zbytočne rýchlo, či už z pohľadu produkcie, kvality piesní i niektorých inštrumentálnych výkonov. Kým zvuk na „For the Fallen“ jednoducho zabíjal a svojou prieraznosťou ťal do živého, tu sa zďaleka nič podobného nedeje.

Mierne zatuchlo a nevýrazne však pôsobí aj viacero ponúkaných skladieb, kde možno vypichnúť ozaj iba pár zásadných čísel na čele so „Soulless Parasite“, „Nothing Remains“, „No Know Grave“, prípadne záverečnou „Weaponized Fear“. Ide síce o krásny príklad poctivej starej školy, lenže štvorici častokrát chýbajú výraznejšie nápady, a to má za následok istú repetitívnosť.

Po viacerých otočeniach v prehrávači ma osobne ale na celej čiare sklamal ten rozhodne najpovolanejší – frontman a krikľúň v jednej osobe, pán Willetts. Jeho slabučký výkon sa nesie celou nahrávkou a viac než mocného growlera, pripomína jeho hlas zachrípnutého suseda od vedľa, čo vzhľadom na jeho úctyhodnú minulosť skutočne málo.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: death/doom metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 23.03.2018
Web: www.memoriam.uk.com
Zostava:
Karl Willetts – vokály
Scott Fairfax – gitara
Frank Healy – basgitara
Adrew Whale – bicie
Tracklist:
Souless Parasite (04:14)
Nothing Remains (06:00)
From the Flames (05:37)
The Silent Vigil (02:15)
Bleed the Same (06:52)
As Bridges Burn (06:14)
The New Dark Ages (05:46)
No Known Grave (07:19)
Weaponised Fear (05:06)
Diskografia:
For the Fallen – 2017
The Silent Vigil – 2018
Definitíva:
Death/doom metalistom z MEMORIAM sa žiaľ nepodarilo naplniť vysoké očakávania a s novinkou „The Silent Vigil“ ponúkajú iba akýsi slabší odvar ich skvelého debutu. Sklamanie…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla