Swallow the Sun – Emerald Forest and the Blackbird

Nechajte sa zahaliť do smútku, chladu a beznádeje. Zimomriavky budú prúdiť celým vašim telom a z nenávistného prevedenia severského sexteta SWALLOW THE SUN budete mať chuť spáchať samovraždu. Nie však kvôli tomu, že by ich nový album Emerald Forest And The Blackbird nedržal vysoký kvalitatívny štandard, skôr naopak. Títo sympatickí Fíni vydávajú pod vydavateľstvom Spinefarm Records ďalší zo svojich štúdiových albumov. Už piaty v poradí a to skoro po trojročnej odmlke.
Už titulná skladba, ktorej dĺžka skoro desať minút jasne ukazuje, ktorou cestou sa bude tvorba SWALLOW THE SUN na Emerald Forest And The Blackbird uberať. Typické atmosferické pasáže stiedajúce sa s doomovými prvkami pretkanými depresiou a melanchóliou sú naozaj strašidelné. Ak sa radi necháte ovplyvňovať tónmi ťažkých melódií, tak tie si vás určite podmania a každá nota zo skladby sa zareže do akejkoľvek vašej myšlienky a spraví ju beznádejnou. Prepracované harmónie podporujú pocity bezmocnosti a hororu. Je to ako príbeh o najtemnejśích zákutiach ľudskej duše a jej negatívnych nálad. Skupina neponúka veľa nových vecí, nečakajte nejaký obrovský hudobný posun, ale v tom čo robia už od roku 2000 sú naozaj viac než dobrí. Na druhej strane možno však hovoriť aspoň o prepracovanejších pomalších pasážach oproti minulému obdobiu. Takže je to skôr umelecký posun v časti skupinovej evolúcie. O tom niet pochýb.

V druhej skladbe s názvom  This Cut Is The Deepest pri akustickej gitare v úvode počuť chytľavé melódie, ktoré dodávajú pevnému základu tú správnu čeresničku na torte. Vokál Mikku Kotamäkiho zahŕňa celú škálu hlasového registra, či už jemný „anathemácky“ spev, cez havraní škrekot v Hate, Lead The Way až po growlovanie. Na albume nechýba ani hovorené slovo pre navodenie atmosféry o rozprávanom príbehu.

Na Emerald Forest And The Blackbird hosťuje v štvrtej pesničke Cathedral Walls súčasná speváčka NIGHTWISH Anette Olzon. V tomto baladickom kúsku jej to popri Mikkovi veľmi pasuje. Anette zjemnila celú skladbu, ktorá graduje Mikkovým growlingom a pridaním zvukov ostatných nástrojov a aj zrýchlením ich tempa. Ďaľsím hosťom na albume je vokalistka Aleah Stanbridge, ktorej hlas sa objavil rovno v dvoch skladbách, a to v titulnej Emerald Forest And The Blackbird a Labyrinth Of London (Horror pt. IV). Ďalšia skladba Silent Towers sa javí ako najpriamočiarejšia na albume a možno aj celkovo v celej diskografii. Nájdeme v nej najľahšie identifikovateľné melódie a celkovú štruktúru. Je to taká záležitosť, ktorú by som ponúkol niekomu, kto ešte SWALLOW THE SUN nepočul a chcel by sa zoznámiť s ich tvorbou v malej kocke s najhitovejším potenciálom.

Atmosféru nahrávky najlepšie vykresľuje čistý zvuk klasického piána, ktoré je tým pravým doplnkom. Pre mňa najzaujímavešia skladba je April 14th. Dátum môjho narodenia v súboji s pohrebným organom a najtmavším hudobným zákutím bublajúcej basgitary, hovoreného slova a explodujúcivh gitár, mi trošku vykúzlil úsmev na tvári…, snáď nebol posledný! Album uzatvára záverečna skladba Night Will Forgive Us, ktorá má opethovské zafarbenie. Po opakovanom počúvaní tohto počinu možno badať chýbajúce napätie na albume, to však pri tomto žánri môžeme odpustiť.

SWALLOW THE SUN ostali verní štýlu, využili veľké skúsenosti, ktoré jemne obrusujú a zároveň leštia metalové a akustické pasáže s prepracovanými vokálnymi prvkami. Pre mňa osobne je Emerald Forest And The Blackbird dosť zaújmavým albumom. Či už  skupina dosiahla svoj skladateľský a aj inštrumentálny vrchol práve na tejto nahrávke sa dozvieme až po vydaní ďalšieho albumu, ale osobne si myslím, že tento album bude určite vrcholom pre viacerých poslucháčov.

Žáner: doom/death metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 1.2.2012
Web: www.swallowthesun.net
Zostava:
Mikko Kotamäki – spev
Juha Raivio – gitara
Markus Jämsen – gitara
Matti Honkonen – basgitara
Aleksi Munter – klávesy
Kai Hahto – bicie
Diskografia:
The Morning Never Came – 2003
Ghosts of Loss – 2005
Hope – 2007
New Moon – 2009
Emerald Forest and the Blackbird – 2012
Tracklist:
Emerald Forest and the Blackbird (9:57)
This Cut is the Deepest (5:20)
Hate, Lead the Way! (6:13)
Cathedral Walls (6:46)
Hearts Wide Shut (5:56)
Silent Towers (4:01)
Labyrinth of London (Horror pt. IV) (8:29)
Of Death and Corruption (5:00)
April 14th (8:29)
Night Will Forgive Us (6:41)
Definitíva:
Vyleštený, surovosťou a temnotou zabalený
 moderný zvuk atmosferického metalu v podaní
 SWALLOW THE SUN na albume Emerald Forest
 and the Blackbird je na vysokej úrovni.
Prepracované inštrumentálne pasáže majú záujem
 podmaniť si nielen naše zmysli, ale aj najhlbšie
 temné zákutia našich duší. Výnimočná originalita
 a hĺbka atmosféry radí tento album na najvyššiu
úroveň melodického doom/death metalu.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla