ROSS THE BOSS – By Blood Sworn

Ross Friedman, ktorému nepovieme inak ako ROSS THE BOSS, prichádza po dlhšej odmlke s tretím sólovým albumom „By Blood Sworn“.

Bývalý sólový gitarista MANOWAR novinkou prirodzene žánrovo nadväzuje na svoje predchádzajúce úspešné pôsobisko, otázkou však je či aj dnes dokáže pôsobiť dostatočne sviežo, nestrácať na entuziazme a neskrotnosti.

ROSS THE BOSS – By Blood Sworn

Osem rokov uplynulo od posledného záseku vydaného pod touto značkou. Neznamená to však, že by hlavný principál nemal počas tohto obdobia do čoho „pichnúť“. Dôkazom sú dva radové albumy, vydané pod power metalovým projektom DEATH DEALER, slávnostné prijatie do „Hall of Heavy Metal History“, ktoré sa udialo na minulom ročníku Wacken Open Air, a samozrejme netreba opomenúť hlavne prípravu aktuálnej dosky.

Tá vo svojej podstate platí za solídny heavy metalový kúsok. Hoci i na ňom nájdeme pár odkazov a inšpirácií páchnucich za Rossovým minulým pôsobiskom vo vraj najhlasnejšej metalovej bande sveta. Tie hlavne súvisia s vokálnym odtieňom, samotnou stavbou kompozícií, vyznením gitarových partov alebo nevyhnutným heroickým pátosom nahrávky. Tomuto sa nevyhli ani predchádzajúce dve dosky, dokonca tá druha „Hailstorm“ z 2010 mala aj o čosi výraznejší power metalový záber zvažujúci sa smerom k tvorbe Nemcov STORMWARRIOR. To bolo dané i farbou vokálu dnes už bývalého speváka kapely. Tieto elementy však stále pôsobia sympatickým dojmom, nie prílišne kopírujúc alebo citujúc časy dávne. Každopádne, kto na to už má mať nárok, ak nie jeden zo zakladateľov MANOWAR.

Na výslednej podobe nahrávky sa určite odzrkadlila i kompletná výmena spoluhráčov. Rytmiku obstaráva Mike LePond za basovou gitarou, známy zo svojho pôsobiska v SYMPHONY X a Lance Barnewold za bicími, ktorý po epizódnej účasti v kapele vymenil v štúdiu Kennyho „Rhino“ Earla, tiež bývalého tlčmajstra MANOWAR. K nim sa pridružil fenomenálny vokál Marca Lopesa. Spolu dodali tejto klasicky poňatej heavy metalovej nahrávke na živelnosti, intenzite, dravosti a vitalite.

ROSS THE BOSS

Tomuto tvrdeniu napomáha aj výsledný burácajúci zvuk, album tak znie mohutne, robustne s riadnou svalovou hmotou. Zdatne mu sekunduje suverénne živočíšny, nabrúsený a zároveň veľmi variabilný spev pripomínajúci kombináciu Halforda (JUDAS PRIEST), Adamsa (MANOWAR) i Scheepersa (PRIMAL FEAR), ten má v správny moment nekompromisný ráz, reže do živého, trhá na kusy, tne hlava-nehlava. Vie však aj vykresliť bohaté, diabolsky ponuré alebo emočne vypäté momenty.

Heavy metalové dusno, ktoré tu vytvára samotná titulná skladba, sťa by pochodová hymna s epickým nádychom, ku ktorej sa pridávajú vokálne a gitarovo odtrhnutá z reťaze „This is Vengeace“ a temnejšia „We are the Night“ so zúrivo drásajúcim refrénom je rozháňané sviežimi hard rockovým elementmi.

Tie možno nájsť nielen v „Among the Bones“ so špinavo-bezočivým refrénom, pradúcou basou a košato dobiedzajúcimi gitarami, ale aj v pomaly a ponuro sa rozbiehajúcej „Lilith“. Tento kúsok vystrieda mnoho plazivých, naliehavých vokálnych i melodických polôh a je ozvláštnený „sabbatovskými“ gitarami. To najlepšie, vystlané rockovým oderom na nás čaká v závere. Hovorím o dvojici „Play Among the Godz“ a „Circle of Damnation“, ktorým dominujú svieže a uvoľnené gitary, vzdušné bicie, kypiaca energia, nadhľad a ľahkosť.

Album nezabúda ani na baladu, tou je síce príjemná, ale rýchlo prchajúca „Faith of the Fallen“. „Devil’s Day” a „Fistul of Hate” sa pripomenú s odkazom NWOBHM, druhá menovaná i náznakom melodiky po vzore PRIMAL FEAR.

Ross na novinke svojím gitarovým umením cituje heavy metalový kódex, ktorého počet strán je snáď nekonečný. Postaral sa o obrovské množstvo riffov a sól, hoci niektorými z nich sa až okato vracia k obdobiu kedy drhol struny za MANOWAR. Stále však dodáva jednotlivým skladbám potrebný oceľový lesk, tvárni ich atmosféru a kombináciou heavy metalovej údernosti a hard rockovej ľahkosti stvoril úprimný, zbytočne nešpekulujúci a na nič viac sa nehrajúci tradičný heavy metalový kus.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 20.04.2018
Web: http://www.ross-the-boss.com
Zostava:
Ross the Boss – gitary
Marc Lopes – vokál
Mike LePond – basgitara
Lance Barnewold – bicie
Tracklist:
By Blood Sworn (4:49)
Among the Bones (4:52)
This is Vengeance (4:27)
We are the Night (4:04)
Faith of the Fallen (5:28)
Devil’s Day (3:06)
Lilith (7:23)
Play Among the Godz (3:39)
Circle of Damnation (4:27)
Fistful of Hate (4:19)
Diskografia:
New Metal Leader – 2008
Hailstorm – 2010
By Blood Sworn – 2018
Definitíva:
Tretí počin bývalého sólového gitaristu MANOWAR Rossa Friedmana nazvaný „By Blood Sworn“ a vychádzajúci pod značkou ROSS THE BOSS má punc očakávane tradičného a na nič viac sa nehrajúceho metalového materiálu. Príťažlivým spôsobom spája nekompromisný vokál a klasický rukopis Rossovej gitary, tentokrát suverénne hrajúcej na pomedzí hard rocku a heavy metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla