Pár fanúšikov? Nevadí! APRIL WEEPS, MORNA a PEORTH sa bavili a odohrali oduševnené koncerty

Slovenská skupina APRIL WEEPS prednedávnom vydala druhý štúdiový album „Comma“, s ktorým sa vybrala na malé turné po Česku a Slovensku.

BANSKÁ BYSTRICA. Po troch úspešných vystúpeniach v Česku a Bratislave, kde APRIL WEEPS krstili svoj nový štúdiový album, boli dve posledné zastávky mini turné „Breaking the Sentence“ naplánované v Banskej Bystrici a Poprade. My sme sa zastavili pod Urpínom.

Na slovenskú časť turné si zobralo sedem hudobníkov so sebou Slovákov MORNA a PEORTH. Pravda, mali sa predstaviť aj ARCH OF HELL z Česka, ktorí ale kvôli zdravotným dôvodom účasť v Banskej Bystrici a Poprade napokon odriekli.

Štart koncertov bol naplánovaný na 20. hodinu, naša dvojčlenná výprava mierne meškala. Po príchode do Klubu 77 nás čakalo nemilé prekvapenie. Všade bolo ticho a okrem samotných kapiel a obsluhy za barom, nik. Tento fakt sa nezmenil ani po ďalšej polhodine a tak sa kapely rozhodli, že začnú hrať.

Úvodná skupina večera – PEORTH, vlastne hrala pre ostatných členov kapiel a pre Valhalla.sk. Napokon do klubu zavítalo 7 fanúšikov. Slovom, sedem! Áno, čítate dobre. Osobne som toto nezažil dobrých 6 či 7 rokov. A sklamanie z tohto faktu bolo pre mňa obrovské. V susednom klube Tartaros, hrali takmer neznámi Fíni HORIZON OF THE MUTE, takže to by som za konkurenciu nepovažoval. Samotné kapely robili tomuto turné dobré promo, či už po vlastnej osi, alebo prostredníctvom partnerských médií. Nie je mi známe, ako promoval túto akciu samotný klub, ale opäť sa potvrdilo, že samotná Banská Bystrica, je veľmi špecifická a nepredvídateľná, čo sa týka návštevnosti koncertov. Alebo všeobecne prevláda nezáujem o koncerty slovenských kapiel? Veľká škoda.

PEORTH

Prejdem už k samotným kapelám. Na úvod to rozbalili PEORTH z Vrábľov, v ktorých radoch pôsobí aj náš redaktor, Martin „Čviro“ Novoveský. Skupina funguje od roku 2002, na svojom konte má jeden štúdiový album „Escape to Prison“ (2009), dve demá a jeden singel. Chalani momentálne pracujú na druhej štúdiovke.

Naživo som ich videl po prvýkrát. S „verejnou skúškou“ sa vysporiadali dobre, ich hudba sa pohybuje v medziach melodického death metalu, v refrénoch bolo citeľne počuť viaceré metalové veličiny, za všetkých spomeniem AMON AMARTH. Hudba PEORTH má potrebnú šťavu, ťah na bránu a na koncerty je ako stvorená. Pätica hudobníkov sa postarala o príjemný štart večera.

MORNA

Na rade už boli stále aktuálni víťazi súťaže Wacken Metal Battle, držitelia sošky Radio_Head_Awards za album „Nuisance“, skupina MORNA. Písať o ich inštrumentálnej vyzretosti, čoraz väčšej zohratosti na pódiu, by bolo úplne zbytočné. Ani štvorici muzikantov z Novej Dubnice nevadilo pár ľudí pod pódiom, hrali uvoľnene, zanietene. Dívať sa na bubenícke majstrovstvo Jakuba Filipa je vždy zážitok. Zážitok je aj vnímať ich progresívny death metal ako celok. Chalanom nechýbal potrebný nadhľad, na pódiu medzi sebou vtipkovali.

Okrem známych piesní, došlo aj na úplne novú skladbu, ktorú podľa slov frontmana Roba, ešte naživo na koncerte nehrali. Skladba dostala názov „Let Us Bury This Body“, hrali ju ale bez spevu, ktorý vo finálnej verzii chýbať nebude. Novodubničania sa pri nej aj párkrát pomýlili, čo zobrali s humorom sebe vlastným. Nová pieseň istotne predznamenáva nový album, na ktorý by sa mali tešiť všetci fanúšikovia tejto kapely. Ak budú na nej podobné nápady ako v novej piesni, máme sa načo tešiť! MORNA zakončili svoje vystúpenie piesňou „Closing Portrait“ z debutového albumu.

APRIL WEEPS

Na scéne sa na záver predstavili atmosferici APRIL WEEPS, hlavné hviezdy piatkového večera. Sedemčlennej formácii bolo miestne pódium malé, pod ním stál počas celého koncertu basgitarista Thomas, ku ktorému sa z času na čas pridal growler Noro. Keďže skupina prezentovala novučičký materiál, hralo sa výlučne z neho. Nemal som ešte tú česť počuť ho, takže okrem už zverejneného singla „Palingenesis“, boli všetky piesne pre mňa tiež nové.

Skôr ako budem pokračovať ďalej, musím sa vrátiť v čase o 5 rokov. APRIL WEEPS som videl naživo po prvýkrát v roku 2013, počas semifinále súťaže Wacken Metal Battle. A keď ma vtedy ich štúdiová prvotina „Outer Calm, Pain Within“ zaujala, práve naživo sa ukázali nedostatky a začiatočnícke chyby. Ubehlo dlhých 60 mesiacov a je vidieť, akým vývojom a progresom celá formácia prešla. Najviac zapracovali na pódiovom prejave a teraz si už s kľudným svedomím dovolím tvrdiť, že na Slovensku máme ďalšiu skupinu európskeho formátu.

Marta pridala k čistému vokálu aj scream. Obe hlasové polohy jej výborne sedia.

Celkovo prejav APRIL WEEPS mi prišiel blízky, zlepšil sa každý jeden člen a čo je najdôležitejšie, kapela funguje na pódiu výborne ako celok. Speváčka Marta pridala k čistému spevu aj screaming, ale aký parádny! Prechádza celým telom a tak by to malo byť. Jej farba hlasu práve v agresívnej polohe mierne pripomína Annu Murphy (ex-ELUVEITIE a CELLAR DARLING). V čistých pasážach si bola sympatická speváčka istá a v spojení so screamingom, dala hudbe APRIL WEEPS úplne nový rozmer. K tomu všetkému pridala mierne psychotickejšie pohyby alá Tatiana Bookaya (JINJER) a Zofia „Wielebna“ (OBSCURE SPHINX).

Pri tejto skupine ale nemôže byť reč len o Marte, ich zohranosť na pódiu je viditeľná (istotne ich zocelilo aj marcové balkánske turné), ich šou má správnu atmosféru. Mierne zamrzelo, že Norov growling nevyznel až tak ako mal, a bol trocha stratený v spleti ostatných nástrojov a Martinho vokálu. Mimochodom, to je jediná výčitka ku zvuku počas celého večera. Ani nie hodinka v spoločnosti APRIL WEEPS ubehla veľmi rýchlo.

Veľká poklona patrí ale všetkým trom kapelám, ktoré aj napriek tomu, že hrali prakticky pred prázdnym klubom, vydali zo seba maximum. Aj to svedčí o tom, že hudba, ktorú hrajú, ich baví. A to je základ. V Banskej Bystrici sme zažili príjemný večer.

P.S.: Ľudia, aj slovenské kapely, ktoré nepoznáte, vám majú čo ponúknuť. Na Slovensku ich máme mnoho kvalitných, tak ich neváhajte podporiť, zaslúžia si to!

PLUSY:
Profesionálne výkony všetkých kapiel, aj napriek totálne mizivej fanúšikovskej účasti, koncerty MORNA a APRIL WEEPS, nadhľad všetkých kapiel, celkový kvalitatívny posun APRIL WEEPS

MÍNUSY:
Účasť!, „ochotní“ čašníci