MASTER´S HAMMER – Fascinator

Experimentálni a atypickí MASTER´S HAMMER nás neúnavne a pravidelne zásobujú dávkami novej hudby. Tentokrát, po veľmi dlhom čase ako skutočná kapela, po úspešne obnovenej koncertnej činnosti.

K dispozícii máme snáď najpodarenejší obal albumu v diskografii MASTER´S HAMMER tohto tisícročia. Zdobia ho halucinogénne výjavy psychoparazitov a astrálnych dvojníkov. Som fascinovaný…

MASTER´S HAMMER – Fascinator

Skupina bola založená v roku 1987 a debut „Ritual“, ktorý sa takmer okamžite stal kultom, vyšiel v roku 1991 a bol inšpiračným zdrojom (nielen) pre nórsku black metalovú scénu.

„Jsem fascinován…“ – takto začína black metalová rozprávka „Fascinator“. Typickí MASTER´S HAMMER, s pojašenými textami, tak ako sme na ne zvyknutí. Prvý dojem navráva, že ubudlo melodických vokálnych liniek Necrococka, ktorých bolo na posledných počinoch naozaj požehnane, a pribudlo gitarových sól (pravdepodobne vďaka gitaristovi Blackoshovi). Sú použité živé bicie – čo som však bohužiaľ zistil až po prečítaní zoznamu účinkujúcich rozrastenej zostavy, ktorá sa na novinke podieľala.

Našincovi môže byť veľmi sympatické používanie zvrhlých českých textov, nad ktorými sa môžeme zamýšľať, pohoršiť alebo zasmiať.

„Líbí se mi příběhy lidu
které k nám hovoří z formaldehydu.
Anomálie, vodnaté hlavy
následky hříchů a špatné stravy.“

MASTER´S HAMMER

Skladby sa väčšinou nesú v strednom tempe plnom hnusu a plesnivých zákutí molových harmónií black metalu. Niektoré nápady pôsobia príliš komicky. Napríklad odriekavanie v „Psychoparazit“ je až otravné. Naopak asi najkrajší gitarový motív je použitý v „Satanská nekrofilní porna“.

Pieseň „Astrální dvojníci“ má atmosféru umne podtrhnutú strašidelnými vokálmi a klávesmi. Zaujímavé je tiež vesmírne klávesové sólo na konci skladby „Linkola“, ktorá je zároveň aj príjemne ostrým zásekom na „Fascinator“. Taktiež klavír v „Espiritos Creativos“ je veľmi obohacujúci a pútavý. Poslednou skladbou, ktorá uzatvára 13-položkovú záležitosť „Fascinator“, je inštrumentálna „Lost In Fjords“, symbolicky inšpirovaná nórskou prírodou.

Napriek všetkým týmto zaujímavostiam to akosi nestačí. Skladby sa zlievajú, vyčnieva len málo nápadov a so zvyšujúcou sa stopážou začínam strácať pozornosť. Ku cti MASTER´S HAMMER však slúži, že sa snažia neopakovať, čo je v prípade obmedzených vyjadrovacích možností v black metale veľmi náročné. Najmä, čo sa týka stupníc, ktoré skupina využíva už 30 rokov.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Jihosound Records
Dátum vydania: 10.02.2018
Web: www.mastershammer.com
Zostava:
František Štorm – spev, gitara, klávesy
Petr „Blackosh“ Hošek – gitary
Tomáš „Necrocock“ Kohout – spev
Petr „Ramus“ Mecák – basgitara
Jan „Silenthell“ Přibyl – tympany
Jan Kapák – bicie
Tracklist:
Fascinator (03:37)
Psychoparasit (04:20)
Ve věži ticha (04:15)
Linkola (04:24)
Satanská nekrofilní porna (04:19)
Estetika ďábla (03:59)
Krokodíl (03:47)
Astrální dvojníci (04:05)
Kletba (03:27)
Odliv mozků (02:36)
Espíritus Creativos (03:33)
Exhumace (03:42)
Lost in Fjords (04:02)
Diskografia:
Ritual – 1991
Jilemnický okultista – 1992
Šlágry – 1995
Mantras – 2009
Vracejte konve na místo – 2012
Vagus Vetus – 2014
Formulæ – 2016
Fascinator – 2018
Definitíva:
Legendy MASTER´S HAMMER príliš neprekvapili, ale zato aspoň jemne nadchli. Predovšetkým klávesové pasáže dodávajú novinke punc akejsi vesmírnej originality a zároveň zvrátenej melodiky.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články