Van Halen – A Different Kind of Truth

Neuveriteľné. Dlhých 14 rokov ubehlo od poslednej dosky legendárnych rockerov VAN HALEN a família sa opäť zišla, aby pošteklila všetky zmysly pípajúce pri správnych gitarových ťahoch, ktoré boli kedysi základom invencie tohto veľkolepého žánru. Cesta do nevídanej nostalgie sa môže začať.
Človek by čakal, že páni v rokoch už budú rozmýšľať, čo budú robiť na dôchodku. No oni namiesto toho oprášili nástroje, pár rokov skúšali a postupne sa prepracovali až k nahratiu novinky v zostave, ktorá je až na najmladší kúsok z rodiny Van Halen za basou pôvodná. Podotýkam pôvodná, lebo za mikrofón sa po rokoch postavil opäť David Lee Roth. Ten nestratil zo svojho hlasu ani kúsok charizmy a tak sa nám servíruje hneď od podlahy úvodnou mainstreamovo – chytľavou skladbou Tattoo. Priznám, že s touto skladbou som mal spočiatku trocha problém, ale postupne sa mi dostala pod kožu.

Mimochodom, celý album je nutné otočiť viackrát, pretože nie je na prvé počutie a pri dnešných moderných variáciách na kadečo je klasická hard rocková old-schoolovka tak trochu ako z iného sveta. Chytľavé melódie a technicky bravúrne gitarové vyhrávky vás však veľmi rýchlo opantajú a album si budete doslova užívať až do konca. Už druhá skladba v poradí Shes The Women nesie silný odkaz na prvé dosky VAN HALEN a tie sa pripomínajú počas celej tejto jazdy. Občas až žasnem s akou dynamikou dokážu hrať títo páni – mladší kolegovia sa budú zaiste len červenať. Nehovoriac o tom, že Eddie Van Halen dokáže po tappingových pretekoch na hmatníku vykúzliť zo sekundy na sekundu jemný bluesový riff. 

Novej doske VAN HALEN možno chýba zásadný hit, ktorý by poslucháča zničil a zhodil zo stoličky. No ja dávam klobúk dole, že po rokoch tu máme hard rockovú klasiku od jedného z najväčších velikánov gitarovej scény, ktorý prišiel s veľmi silným materiálom. Ten si oprávnene môže nárokovať na comeback desaťročia.

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Interscope Records
Dátum vydania: 7.2.2012
Web: www.van-halen.com
Zostava:
David Lee Roth – spev
Eddie Van Halen – gitara, klávesy
Wolfgang Van Halen – basgitara
Alex Van Halen – bicie
Diskografia:
Van Halen – 1978
Van Halen II – 1979
Woman and Children First – 1980
Fair Warning – 1981
Diver Down – 1982
1984 – 1984
5150 – 1986
OU812 – 1988
For Unlawful Carnal Knowledge – 1991
Balance – 1995
Van Halen III – 1998
A Different Kind of Truth – 2012
Tracklist:
Tattoo (4:44)
Shes the Woman (2:56)
You and Your Blues (3:43)
China Town (3:14)
Blood and Fire (4:26)
Bullethead (2:30)
As Is (4:47)
Honeybabysweetiedoll (3:46)
The Trouble with Never (3:59)
Outta Space (2:53)
Stay Frosty (4:07)
Big River (3:50)
Beats Workin (5:02)

Definitíva:
Hard rocková klasika od nestarnúcej kapely.
VAN HALEN tak, ako ich poznáme a v stále
 vrcholnej forme. Neveríte? Ani ja som neveril…

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla