KATAKLYSM – Meditations

Kanaďania KATAKLYSM v posledných rokoch platia za stabilnú brúsku, ktorá svoje fanúšikovské jadro spoľahlivo zamestnáva novou muzikou, početnými koncertnými aktivitami i pomerne stabilnou zostavou.

Prakticky od odchodu alkoholom poznačeného bubeníka Maxa Duhamela, je v kapele z ďalekého Montrealu všetko ako má byť, čo sa pomerne priaznivo odráža na kvalite predkladaného štúdiového materiálu. Síce sa už asi nedočkáme míľnikov, akými vo svojej dobe boli kultové „Temple of Knowledge“ či „Shadows and Dust“, no kolekcie ako predchádzajúcu „Of Ghosts and Gods“ (recenzia TU) môžeme s čistým svedomím označiť za dôstojné prírastky do bohatej diskografie týchto chlapcov. Nálepka s nápisom „prijateľná kvalita“ smelo patrí aj novinke „Meditations“, ktorá na ploche necelých štyridsiatich minút prináša klasické ingrediencie KATAKLYSM.

KATAKLYSM – Meditations

Áno, na mysli mám najmä typický growl frontmana Maurizia Iacona, tvrdé gitarové riffy striedané s melodickými vyhrávkami a nekompromisné bicie, už pomerne ustálenej bubeníckej posily v podobe Oliviera Beaudoina. Štvorica si s vydaním síce dala máličko na čas, kvôli čomu odvolala i chystané vystúpenie na plzenskom Metalfest Open Air u našich západných susedov, no mierne dlhšie čakanie sa nakoniec vyplatilo a fanúšikovia melodického deathu si môžu smelo pochutnávať.

Minimálne štart v podobe úvodného dua je super a singlovky „Guillotine“ a „Outsider“ režú do živého a patria suverénne k tomu najlepšiemu, čo aktuálna placka ponúka. Výborné a zapamätateľné veci! Vo vražednejšom tempe pokračuje nasledujúca „The Last Breath…“, no malé zakopnutie prichádza priam znenazdajky. „Narcissist“ je ako čokoládka Milky Way – tak výborná, tak malá. Ináč parádna skladba končí skôr než vôbec začne…

KATAKLYSM

Na skutočne rýchlejšiu strunu konečne zanôtia „Born to Kill and Destined to Die“, „In Limbic Resonance“, „Bend the Arc, Cut the Cord“, lenže štvorica akoby sa momentálne najlepšie cítila v strednom „bagroidnom“ tempe a groove rytmoch, ktorých si na novinke veru užijeme mierou vrchovatou. Toť je naozaj prípad väčšiny prítomných piesni, čo dokazuje i záverečná bodka s omamným refrénom, fantasticky vystavaná pecka „Achilles Heel“.

Nový KATAKLYSM ma jednoducho bavia. Síce sa dnes čo to ušetrilo na rýchlosti a kapela ponúka skôr skladby stojace na sekaných gitarových riffoch než ultrarýchlych bicích, no hlavne naživo určite budú fungovať ukážkovo. K tomu krásne vyvedený digipack s nečakaným bonusom v podobe výživného dvd s kompletným vystúpením z nemeckého Mníchova? Sem s tým!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 01.06.2018
Web: www.kataklysm.ca
Zostava:
Maurizio Iacono – vokál
Jean-Francois Dagenais – gitara
Stephane Barbe – basgitara
Olivier Beaudoin – bicie
Tracklist:
Guillotine (02:56)
Outsider (03:57)
The Last Breath I´ll Take Is Yours (03:15)
Narcissist (02:42)
Born To Kill and Destined to Die (03:57)
In Limbic Resonance (04:51)
And Then I Saw Blood (04:39)
What Doesn´t Break Doesn´t Heal (03:21)
Bend the Arc, Cut the Cord (03:51)
Achilles Heel (05:19)
Diskografia:
Sorcery – 1995
Temple of Knowledge (Kataklysm Part III) – 1996
Victims of this Fallen World – 1998
The Prophecy (Stigmata Of The Immaculate) – 2000
Epic (The Poetry of War) – 2001
Shadows and Dust – 2002
Serenity in Fire – 2004
In the Arms Of Devastation – 2006
Prevail – 2008
Heaven´s Venom – 2010
Waiting for the End to Come – 2013
Of Ghosts and Gods – 2015
Meditations – 2018
Definitíva:
KATAKLYSM prichádzajú s ďalším podareným materiálom v podobe „meditácií“. Nečakajte žiadne šialenosti, ktorými sa chalani preslávili na začiatku ich siahodlhej kariéry, ale typické ingrediencie okorenené kvalitnými hudobnými nápadmi.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články