In Mourning – The Weight Of Oceans

Atmosféra, melodickosť a švédska tvrdosť. To je záruka istej kvality. Tú nám švédski IN MOURNING predstavujú aj na ich treťom plnohodnotnom albume s názvom „The Weight Of Oceans“. Skutočnú škatuľku na ich hudbu hľadať len ťažko, pretože skupina pristupuje ku skladaniu a komponovaniu hudby podľa všetkých hudobných žánrov blízkych ich srdcu. Teda presne tak, ako ich poznám. IN MOURNING prešli od roku 2000 prirodzeným vývojom a albumom „Monolith“ dosiahli špičkovú úroveň, avšak s menším vydavateľstvom sa im ešte  nepodarilo ukázať úplne celému svetu. Pod krídlami Spinefarm Records to už, ale určite dosiahnu.
S death metalom má album „The Weight Of Oceans“ spoločné veľmi málo. Azda len občasný growlový vokál, ktorý spevák Tobias Netzell strieda so škrekotom a čistým vokálom a taktiež niektoré aj gitarové riffy pridajú na nádychu povestnej severskej deathovej tvrdosti. Hudobne je album viac orientovaný smerom na melodický doom metal. Skvelé je spojenie umeleckého precítenia s kvalitnou metalovou produkciou, ktorá bola klasicky obstaraná skupinou samotnou a známym hudobníkom a producentom Perom Jonasom Kjellgrenom (CARNAL FORGE, SCAR SYMMETRY).

Ich ukľudnený hudobný prejav, ktorý je ešte trošku jemnejší ako bol na predošlom albume „Monolith“ sa mne páči. Začiatok albumu obstará pesnička „Colossus“, ktorú štartuje melancholická basa v nepárnych taktoch. Tá perfektne naráža na kľudnú hladinu a pomaličky sa ju snaží rozvíriť pridávaním gitár v príjemných melódiach. Čo ma však úplne zakopalo do zeme je zvuk bicích nástrojov! Nepamätám si kedy som počul na doom metalovej nahrávke lepší zvuk týchto nástrojov. Podstata albumu sa točí okolo zmyslu pre melódiu s použitím rôznych žanrových  detailov. IN MOURNING nechýba ani originalita, ktorá sa teraz rodí už veľmi ťažko. Gitary hrajú väčšinu melódií a sú ťahúňom celej nahrávky. Album obsahuje aj inštrumentálny klavírny kúsok s názvom „Sirens“. Novinka má aj perfektný obal, ktorý nakreslil pre IN MOURNING Kristian Wahlin. Celá nahrávka „The Weight Of Oceans“ nenudí a nie je vôbec náročná na počúvanie ani pre nových fanúšikov tohto zoskupenia.

Tí, ktorí poznajú IN MOURNING dlhšie, budú možno trošku sklamaní, že ubrali na tvrdosti, aká bola na debute „Shrouded Divine“. Avšak v konkurenci skupín ako BARREN EARTH alebo INSOMNIUM  obstáli IN MOURNING určite na výbornú a novinku uzná aj mnoho hudobných kritikov.

Žáner: melodic doom/death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 18.4.2012
Web-stránka: www.inmourning.net
Zostava:
Tobias Netzell – vokály, gitara
Bjӧrn Pettersson – gitara
Tim Nedergard – gitara
Pierre Stam – basgitara
Christian Netzell – bicie
Diskografia:
Shrouded Divine – 2008
Monolith – 2010
The Weight Of Oceans – 2012
Tracklist:
Colossus (9:33)
A Vow to Conquer the Ocean (7:24)
From a Tidal Sleep (6:52)
Celestial Tear (7:43)
Convergence (8:35)
Sirens (1:31)
Isle of Solace (4:54)
The Drowning Sun (8:40)
Voyage of a Wavering Mind (5:49)
Definitíva:
Aj v smútku sa rodí radosť.
A to práve pri počúvaní nového albumu od IN MOURNING.
Priamočiary atmosferický metal
 s perfektným zvukom môžem len odporučiť!

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

 
1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla