Einar dokázal, že má v hrdle zlato: LEPROUS predviedli v Košiciach jeden z top koncertov roka

V rámci európskeho turné zavítali do košického klubu Collosseum skupiny LEPROUS, AGENT FRESCO a 22.

KOŠICE. Milujem pocit, keď pri doznievajúcich záverečných tónoch tej a tej formácie dobre viem, že som práve v tejto chvíli asi zažil jedno z TOP vystúpení roka. Úplne rovnaké emócie sa ma silno zmocnili pri epilógu LEPROUS, konkrétne ich aktuálnej hymne „Mirage“. Hotová katarzia. A presne vtedy bola minimálne polovica osadenstva košického Collossea v absolútnom tranze s cieľom nepustiť kapelu z pódia. Áno, skutočne pohlcujúci zážitok, no pekne poporiadku.

LEPROUS

Začiatok septembra a zároveň i jesennej koncertnej sezóny tentokrát pripadol na východoslovenskú metropolu a spomínaných nórskych náladotvorcov, ktorí v rámci mamutieho turné „Malina Tour 2018“ konečne prichádzajú aj na náš bohom (…a Ficom obzvlášť!) zabudnutý kraj. Veru KONEČNE, veď v takej Bratislave chalani vystupovali hneď niekoľkokrát a vždy s parádnym úspechom.

Niekoľkokrát s nálepkou „support“, sem tam dokonca ako headliner. S päticou kvalitných štúdiových albumov, čoraz bohatšími skúsenosťami a s rýchlo rozrastajúcou sa fanúšikovskou základňou pevne verím, že v budúcnosti pôjde výhradne iba o druhú možnosť. S prihliadnutím na všetky okolnosti sa ani niet čo čudovať.

Pred deviatou hodinou večernou tak nastupuje sebavedomé sexteto (na aktuálnej púti kapelu prekvapivo dopĺňa i violončelista) s 80-minútovým programom, kde základnú os pochopiteľne tvorí ešte stále čerstvá novinka „Malina“. Na nej sa LEPROUS predstavujú v o čosi uvoľnenejšej podobe, čo rozhodne nemusí sadnúť každému, avšak vedzte, že tie skladby naživo fungujú priam dokonalo a pecky „From the Flame“, „Illuminate“, „Stuck“ bezpečne rozvášnili celučičký dav.

Začína sa ale jemne gradujúcou „Boneville“ a v tej chvíli už viem. Dnes pôjde o strhujúcu šou! V Košiciach si totiž do seba všetko sadlo ako puzzle – od fantasticky nesvieteného a usporiadaného stageu, perfektného zvuku, bezchybných inštrumentálnych výkonov, vzrušujúceho setlistu a uvoľnenej atmosféry. Klub zďaleka nie je naplnený (odhadom cca 150 platiacich), za to pohodlie je maximálne a tlačenica typu OBITUARY (1.8.2018) určite nehrozí.

LEPROUS

Čo ďalej? Jednoznačne treba pochváliť zakomponovanie spomínaného violončela, ktoré posunulo koncert na úplne inú úroveň a už tak našponované emócie dosahujú nového maxima. O tie sa stará svojím nenapodobiteľným prejavom najmä frontman Einar Soiberg. To chlapčisko s výzorom Chrisa „Thor“ Hemswortha má v hrdle hotový poklad a ja pred ním skladám pomyselný klobúk, vlasy, pokožku i mozog obaľujúcu tkáň. Prirovnanie „…ako z cd“ neznelo nikdy trefnejšie, a hoci sa zvyšok bandy (hlavne bicmen Baard Kolstad pochádza z inej planéty!) snažil z plných síl, v utorok si Einar pre seba kradol všetku pozornosť.

Posledný bod reportu si zaslúži šalamúnsky zostavený program. Zabudnite na stereotyp alá IRON MAIDEN či SLAYER, kde večer čo večer vždy zaznieva vždy totožný materiál. LEPROUS berú veci z úplne opačnej strany, a preto nik nemohol ani len tušiť, že zaradia monumentálne „The Valley“, „Acquired Taste“, „The Cloak“, „Slave“ alebo „The Flood“. Dokonca máme tú česť ochutnať aj absolútne horúcu singlovku „Golden Prayers“. Výsledok? Ďalšia trefa do čierneho a zároveň refrén, ktorý z hlavy nie a nie dostať.

Obmedzený ortodoxný death metalista má asi z Nórov osýpky. Rodáci z Notoddenu skutočne nie sú pre týpka s pivným pupkom, klobásou na tácke a mastnou zarastenou bradou. Toto je kvalitné víno, prítmie, praskajúci oheň a pohodlné kreslo.

PS: support v podobe dvojice AGENT FRESCO/22 si aj z úcty k fanúšikom hodnotiť netrúfam, keďže ich produkcia ide okolo mňa. Nejeden veľký aplauz bol však dôkazom spoľahlivých výkonov.

PLUSY:
LEPROUS, zvuk, svetlá a pódium, veľmi uvoľnená atmosféra

MÍNUSY:
divácka účasť mohla byť o niečo početnejšia, trochu drahý merch