Sabaton – Carolus Rex

Montelius, Sundén, Mullbäck, Mÿhr – to je štvorica muzikantov, ktorá po dvanástich rokoch (Daniel Mÿhr po siedmych) v zostave SABATON definitívne končí. Ich labutia pieseň znie na aktuálne šiestom radovom albume „Carolux Rex“, ktorý sa stal viac ako dôstojným míľnikom a uzavretím jednej dôležitej etapy, ktorá sa zapísala v žánrových vodách veľkým a hrubým písmom.
Recept na úspech pritom nebol vôbec zložitý. Respektíve sa tak vôbec nejaví. Stačilo okolo seba sústrediť čerstvé nápady, špecifickú tematiku, adekvátne hudobné obsadenie a potenciál, ktorý možno aj s prispením istej dávky šťastia zaujal a dokázal svojou nevšednosťou postupne sťahovať na seba stále väčšiu pozornosť.  Tá sa aktuálnym počinom dostáva určite do svojho vrcholu a  dovolím si tvrdiť, že oprávnene.

„Carolux Rex“ je totiž po všetkých stránkach najucelenejší materiál, aký doteraz SABATON nahrali. Nie žeby staršie albumy zneli nejako rozhárane, ale časom aj samotná kapela dosiahla štádium istej recyklácie a čoraz častejšie robila tribute sama sebe. Najvýraznejšie na posledných dvoch doskách. Novinka síce pokračuje v nastavených mantineloch a zachováva si svoje tradičné rysy („1648“, „Killing Ground“), no dokázala vyťažiť maximum zo štúdiovej produkcie, ktorú zabezpečil frontman PAIN – Peter Tägtgren. Ten si na súčasnom počine dokonca aj zahosťoval („Gott Mit Uns“).

Textovú stránku vo veľkom pomáhal vycibriť historik Bengt Liljegren, ktorý sa dotkol predovšetkým udalostí okolo švédskeho kráľovstva. S prispením oboch osôb sa kompozičný proces tento krát už prísne neobmedzoval predovšetkým na kratšie a priamočiarejšie skladby, ale dokázal optimálne navrstviť okrem titulnej skladby aj úvodnú rýchlovku „The Lion from the North“ a rozsiahlejší epos „The Caroleans Prayer“, ktorý je z časti spievaný aj po švédsky. V rodnom jazyku sa objaví aj limitovaná edícia tohto albumu a v švédčine je rovnako aj záver albumu v podobe úderky „Ruina Imperii“.

Neviem predpovedať budúcnosť, preto netuším ako sa SABATON dokážu vysporiadať so súčasnou situáciou a pokračovať v ďalšej etape. Každopádne, po dvanástich rokoch fungovania je album „Carolux Rex“ výkladnou skriňou dlhoročnej snahy, ktorá si zachovala svoje základné znaky a dokázala dozrieť do svojho vrcholu. Kto by to bol pred pár rokmi čakal, že?

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 25.5.2012
Web: www.sabaton.net
Zostava:
Joakim Brodén – vokály
Pär Sundstrӧm – basgitara
Thobbe Englund – gitara
Chris Rӧrland – gitara
Robban Bäck – bicie
Diskografia:
Primo Victoria – 2005
Attero Dominatus – 2006
Metalizer – 2007
The Art of War – 2008
Coat of Arms – 2010
Carolus Rex – 2012
Tracklist:
Dominium Maris Baltici (0:29)
Lejonet fran Norden (4:42)
Gott Mit Uns (3:15)
En Livstid i Krig (5:45)
1648 (3:54)
Karolinens Bön (6:14)
Carolus Rex (4:53)
Ett Slag Färgat Rött (4:24)
Poltava (4:03)
Konungens Likfärd (4:09)
Ruina Imperii (3:21)
Definitíva:
SABATON sú s aktuálnym albumom "Carolux Rex"
na svojom vrchole. Goodbye party pre štvoricu
 členov sa odohráva najmä na udalostiach z domova,
ktoré dokázali zhudobniť dostatočne invenčne a nápadito.
Nemalou mierou sa na tom podpísal aj Peter Tägtgren
 z pozície producenta, ktorý album zvukovo vyšperkoval.
 Palec hore.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla