METAL ALLEGIANCE – Volume II – Power Drunk Majesty

Poznáte projekt s ráznym názvom METAL ALLEGIANCE? Že nie? Hrubá chyba, ktorú sa dnes pokúsim aspoň mierne napraviť. Práve nedávno im totiž vyšiel album „Voume II – Power Drunk Majesty“ a každý metalový fanúšik by rozhodne mal spozornieť!

Poďme ale pekne poporiadku a trochu si chalanov predstavme. Chalani-nechalani, vhodnejšie by bolo použitie slova „legendy“, keďže čo meno, to obrovský pojem na hudobnej scéne. Mark Menghi, hlavná postava, skladateľ a basgitarista, síce patrí medzi pomerne neznáme persóny, avšak zvyšok je už určite niekde inde, veď posúďte sami – Dave Ellefson (MEGADETH), Alex Skolnick (TESTAMENT) a Mike Portnoy (ex-DREAM THEATER). K tomu pozícia speváka, kde sa postupne vystrieda ďalšie množstvo extratried!

METAL ALLEGIANCE – Volume II – Power Drunk Majesty

Formácia so základňou v ďalekom New Yorku vznikla v roku 2014 sťa voľno časová aktivita. Kým rovnomenný debut „Metal Allegiance“ (2015) pôsobil máličko nedopečeným dojmom a viac nás vzrušoval bohatý zoznam zúčastnených než samotná hudobná náplň, novinka je na tom vskutku omnoho lepšie. Skladby sú častokrát písané na kožu konkrétneho krikľúňa, veľakrát nechýba hitový potenciál a dôjde i na nejaké to nečakané spestrenie. To všetko spolu s čistým moderným zvukom (počin si kapela produkovala sama) tvorí bohatý guláš, ktorému síce chýba jednoliatosť a akási jednotná myšlienka, avšak na druhej strane poteší svojou obrovskou rôznorodosťou.

Kým základ je klasický thrash metal amerického strihu, častokrát sa stretneme aj s chytľavými groove prvkami, hrubozrnným „hevíkom“ či výletmi do progresívnych vôd. S prihliadnutím na zostavu veru nič prekvapujúce. Úvodná šleha „The Accuser“ (Trevor Strnad – THE BLACK DAHLIA MURDER) sa nesie presne v tom typickom náreze a určite by sa nestratila na posledných kotúčikoch TESTAMENT. Vaše krčné svaly poriadne rozhýbe riadne ťažká záležitosť „Bound By Silence“ (John Bush – ARMORED SAINT) a v podobnom, avšak o niečo technickejšom duchu pokračuje i ďalšia rezká singlovka „Mother of Sin“ (Bobby Blitz – OVERKILL). Lahôdka!

METAL ALLEGIANCE

V parádnom tempe ideme ďalej a verte, že tak kvalitnú heavy/power mastenicu „Terminal Illusion“ (Mark Tornillo) na aktuálnom cd ACCEPT ani náhodou nenájdete. Mark testuje hlasivky na maximum, pridajú sa parádne zbory a ja si opäť chutne mľaskám. S Johanom Heggom z AMON AMARTH pochopiteľne dochádza k zhrubnutiu, ale kadejaké extrémnosti radšej nečakajte. Práve naopak – asi v polovici sa pieseň zlomí do inštrumentácie ala DREAM THEATER a fanúšik prog rockových postupov musí spozornieť. Tie najsilnejšie chvíle SOULFLY pripomenie „Voodoo of the Godsend“ (Max Cavalera), no s príchodom Troya Sandersa (MASTODON) v „Liars and Thieves“ sa dostávame k priemernejšiemu číslu, ktoré nezachráni ani rýchly „exodusovský“ zlom uprostred.

Nepomerne viac ma baví nasledujúca dvojica príspevkov s charizmatickým hlasom Marka Oseguedu z DEATH ANGEL. Kým prvá „Impulse Control“ sa nesie v typických mantineloch jeho domovskej legendy, prvá časť titulnej hymny je predsa len trocha inde. Do popredia opäť vystupuje groove, nasleduje fantasticky krehké zakončenie a plynulo prechádzame do jednoznačne najväčšej hitovice, druhej časti „Power Drunk Majesty (Part II). Refrén dáva Floor Jansen (NIGHTWISH), jediný zástupca nežného pohlavia, priam bezkonkurenčným spôsobom, až sa začínam čudovať, prečo skladba nevyšla na samostatnom singli.

Vyčerpávajúci súhrn je na svojom vytúženom konci a ako sami vidíte, super projekt METAL ALLEGIANCE vypustil do sveta prudko počúvateľné dielo, pri ktorom ostáva iba dúfať, že sa piesne dočkajú aj živej prezentácie. Nevyjsť s takýmto materiálom na svetové pódia, by totiž bolo malých hriechom.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash/groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 07.09.2018
Web: www.metalallegiance.com
Zostava:
Alex Skolnick – gitara
Dave Ellefson – basgitara
Mark Menghi – basgitara
Alex Skolnick – bicie
Tracklist:
The Accuser (06:16)
Bound By Silence (04:57)
Mother of Sin (06:05)
Terminal Illusion (05:54)
King With A Paper Crown (06:57)
Voodoo of the Godsend (05:04)
Liars and Thieves (05:57)
Impulse Control (04:12)
Power Drunk Majesty (Part I) (04:15)
Power Drunk Majestry (Part II) (04:57)
Diskografia:
Metal Allegiance – 2015
Power Drunk Majesty – 2018
Definitíva:
Príjemné prekvapenie! Žiadne tlaky fanúšikov a vydavateľstva, nezviazané ruky, uvoľnená atmosféra pri nahrávaní – aj vďaka tomu sa novinka od hviezdami nabitých METAL ALLEGIANCE počúva prakticky sama!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články