KRISIUN – Scourge of the Enthroned

KRISIUN, známe bratské trio z brazílskeho Rio Grande do Sul, platí za vskutku spoľahlivú formáciu, čoho výsledkom má byť v poradí už jedenásta štúdiová doska s titulom „Scourge of the Enthroned“.

Kapela okolo frontmana Alexa Camarga má za sebou takmer tridsaťročnú bohatú kariéru, počas ktorej si stihla vďaka poctivému prístupu vybudovať pomerne širokú fanúšikovskú základňu a najmä svoj typický, ťažko zameniteľný sound.

KRISIUN – Scourge of the Enthroned

Na ortodoxných death metalistov skutočne pozoruhodný úspech, a hoci by sme v našľapanej diskografií iba ťažko hľadali nejaký ten žánrový míľnik, chalani snáď ani raz neskĺzli pod vysoko nastavenú latku. Hromový vokál, dvojkopáková jazda, gitarový uragán, to sú presne KRISIUN, akých chceme a dobre poznáme.

Po vrcholných úspechoch s platňami ala „AssassiNation“, „Southern Storm“ a v podstate aj „The Great Execution“, však náhle prichádza menší kvalitatívny prepad s predchodcom „Forget in Fury“ (recenzia TU), čo žiaľ pokračuje aj na aktuálnej zbierke. Neviem si ozaj pomôcť, ale napriek mnohým snahám, prístupu z rôznych strán a rozobratí na franforce, skutočne nachádzam minimum záchytných bodov, ktoré by novinku povýšili na strhujúce TOP dielo. Jasné, trio na skoro štyridsaťminútovej nahrávke diktuje spôsobom sebe vlastným, no častokrát ide iba o komplikovaný spletenec inštrumentálnych nástrojov, kde sa poslucháč dokáže bez problémov stratiť.

KRISIUN

Kolekcii ôsmich piesní som pritom venoval snáď dvojciferný počet otočení v mojom prehrávači, a aj tak je tu problém vybaviť si aspoň niekoľko jednotlivých motívov – to sa mi nestalo už poriadne dlhý čas, pričom ide o suverénne najkratší počin KRISIUN za posledné obdobie.

Možno za to môže vcelku neatraktívna „old school“ produkcia z dielne Andyho Classena (točilo sa v Stage One Studios). Je pochopiteľné, že kapela sa chce stále posúvať i v tomto smere a príklon k organickejšiemu zvuku by mohol byť cestou k lepším zajtrajškom, no len si skúste po vypočutí „Scourge of the Enthroned“ hodiť do slúchadiel vyššie spomínaný buldozér typu „AssassiNation“ či „Southern Storm“. Alebo radšej na to zabudnite – tento stret dvoch rozličných váhových kategórií by totiž nemusel dopadnúť práve najšťastnejšie.

Album si svoju šancu ale rozhodne zaslúži a kto vie, možno vás chalani nakoniec predsa príjemne prekvapia a vy si do sýtosti užijete pravú smrtiacu víchricu z Brazílie. V dobe, kedy vydáva novučičké cd skoro každá druhá death metalová legenda, to však budú mať KRISIUN o to ťažšie…

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 07.09.2018
Web: www.krisiun.com/br
Zostava:
Alex Camargo – vokál, basgitara
Max Kolesne – gitara
Moyses Kolesne – bicie
Tracklist:
Scourge of the Enthroned (05:54)
Demonic III (05:01)
Devouring Faith (04:15)
Slay the Prophet (04:50)
A Thousand Graves (04:11)
Electricide (04:04)
Abysmal Misery (Foretold Destiny) (03:57)
Whirlwind of Imortallity (05:51)
Diskografia:
Black Force Domain – 1995
Apocalyptic Revelation – 1998
Conquerors of Armageddon – 2000
Ageless Venomous – 2001
Works of Carnage – 2003
Bloodshed – 2004
AssassiNation – 2006
Southern Storm – 2008
The Great Execution – 2011
Forget in Fury – 2015
Scourge of the Enthroned – 2018
Definitíva:
KRISIUN ukuchtili ďalšiu porciu smrtiacich dobrôt, no už druhýkrát po sebe ma to akosi priveľmi nebaví, čo je tak trochu čas na malý poplach. V minulosti na to bratia vedeli ísť o čosi vzrušujúcejšou cestou.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články