BRAINSTORM – Midnight Ghost

Neočakával som to, vonkoncom v to nedúfal ale som rád, že sa tak stalo! Novinka Nemcov BRAINSTORM prichádza vo veľkom štýle, razantne sa prediera na vrchol ich diskografie a má ambície zarezonovať medzi tými najlepšími z power metalového ranku tohto roka.

Už od svojej prvotiny, ktorá nedávno stihla osláviť okrúhlych dvadsať rokov, je na chalanov spoľahnutie v zmysle vyrovnanej kvality dodávaného materiálu. Za dve desaťročia príliš neexperimentovali a ťahali svoju power metalovú káru najprv obdobím kedy dosky zdobili o kúsok viac agresívne sa zadrapujúce ozubené riffy, až k súčasnému zvuku, ktorý sa neprestajne stával aranžérsky bohatším a nie zriedkavo na seba navliekol i výpravnejší kabátec. Jeho nepopierateľnou dominantou však stále ostávajú gitary, hoci dnes valivého až ťaživého charakteru, viac alebo menej podmieňované melodickým rozmarom toho či oného albumu.

BRAINSTORM

Jedným z dôvodov, prečo sú stále považovaní skôr za pracantov svojho remesla je niekedy až prílišná jednotvárnosť, ťažšie preniknuteľná jednoliatosť hradby gitár a tým pádom aj slabší ťah na bránu. Ako starý osemvalec, ktorý ručí ako ďas a dáva o sebe vedieť široko-ďaleko, ale ubehnutých kilometrov má za sebou pomenej. Tou správne obohatenou zmesou, ktorá dodala novinke potrebný rozjazd sa stal Sebastian „Seeb“ Levermann (ORDEN OGAN – vokál a gitary). Pod jeho producentským dohľadom korunovaným aj mixom a masteringom, kapela poriadne zabrala a šľape na slušných otáčkach.

Jeho vklad je badateľný v každom kúsku tohto materiálu. Hoci si kapela uchováva svoju typicky znejúcu tvár, predsa len prirodzene a hlavne nenásilne obohacuje jej výrazový register. Uchu lahodia o poznanie veľkolepejšie a bohatšie znejúce refrény, stále však napumpované potenciou tak typickou pre BRAINSTORM. Sýtemu zážitku napomáha i široká paleta kláves, orchestrácií a akustických gitár, dotvárajúcich podmanivú atmosféru hlavne v pomalších kúskoch.

Podstatné je, že nahrávka je naprataná energiou, nechýba jej dravosť, výbušnosť a prieraznosť. Účinne prepája tieto prvky s ukážkovo zvládnutým skladateľským potenciálom vyplneným aj rozvážnymi až hymnickými chvíľkami, alebo emotívne sfarbenými a rozpínavými momentmi. Takto výživne namiešaný celok je ešte umocňovaný znamenito iskrivým zvukom, ktorý nám dovoľuje vychutnať lahôdkové gitarové pletence, precízne natlakované bicie a famózny hromový vokál.

BRAINSTORM

Veruže nepamätám, kedy naposledy sa partia prezentovala tak nablýskaným a nadupaným začiatkom ako je tomu na aktuálnom disku. Honosný refrén úvodnej paľby „Devil’s Eye“ vystrieda mohutná a popínavá „Revealing the Darkness“ s pichľavými gitarami. „Ravenous Minds“ nám náladovo i kompozične pripomenie už spomenutý ORDEN OGAN.

Táto riadne vyšpičkovaná forma nepoľavuje ani v nasledujúcich skladbách. Dokonca je vybičovaná ešte k intenzívnejším okamihom albumu. Vrcholom je nepopierateľne impozantne dramatický kus umne gradujúci prítomné napätie. Tým je „Jeanne Boulet (1764)“ popisujúci krvilačné vyčíňanie Gévaudanskej beštie, ktorej bola prisúdená viac ako stovka obetí.

Albumu na razantnosti pridáva power metalový pravý hák „The Pyre“, oba pochodové kúsky „The Four Blessings“ a „Divine Inner Ghost“ s nákazlivým mašírujúcim tempom a excelentným refrénom. Hrany obrusuje poeticky zdobená a precítená „The Path“, náladu prehusťuje ponuro desivá „The Haunting Voices“ s teatrálnym Andym B. Franckom. To je len strohý a stručný popis nesmierneho množstva príťažlivých zákutí na „Midnight Ghost“, veľmi vitálne a rozmanito sa tváriacej radovky BRAINSTORM, ktorá je aj o čosi pompéznejšia a nadýchanejšia ako zvyčajne.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 28.09.2018
Web: http://www.brainstorm-web.net/
Zostava:
Andy B. Franck – vokály
Milan Loncaric – gitary, vokály
Torsten Ihlenfeld – gitary, vokály
Antonio Ieva – basgitara
Dieter Bernert – bicie
Tracklist:
Devil’s Eye (04:36)
Revealing the Darkness (04:46)
Ravenous Minds (05:02)
The Pyre (04:20)
Jeanne Boulet (1764) (07:47)
Divine Inner Ghost (04:38)
When Pain Becomes Real (04:58)
The Four Blessings (04:52)
Haunting Voices (05:46)
The Path (04:53)
Diskografia:
Hungry – 1997
Unholy – 1998
Ambiguity – 2000
Metus Mortis – 2001
Soul Temptation – 2003
Liquid Monster – 2005
Downburst – 2008
Memorial Roots – 2009
On the Spur of the Moment – 2011
Firesoul – 2014
Scary Creatures – 2016
Midnight Ghost – 2018
Definitíva:
Nemci BRAINSTORM sa na novinke „Midnight Ghost“ plne zverili do starostlivosti čoraz viac vyhľadávaného Sebastiana Levermanna (frontman ORDEN OGAN). Výsledkom je svieži, výbušný a rozmanitý materiál, ktorý síce stavia na zažitom prejave kapele, ale ozvláštňuje ho bohatším, nadýchanejším a rozpínavo pôsobiacim zvukom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články